Ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ επεσήμανε ότι η Ρωσία δεν έχει «προνομιακές σχέσεις» με τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, εκτιμώντας ότι θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για «ειδικές» σχέσεις την εποχή της ΕΣΣΔ και του προέδρου Χάφεζ αλ Άσαντ.

«Δεν υπάρχουν ειδικές και προνομιακές σχέσεις με τον πρόεδρο Άσαντ. Τέτοιες σχέσεις, που υπήρχαν την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης με τον πατέρα του (Χάφεζ αλ Άσαντ), δεν υπάρχουν στη χώρα μας με τον νυν πρόεδρο», εξήγησε ο Μεντβέντεφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Παρίσι μετά τη συνάντηση που είχε με τον γάλλο ομόλογό του Ζαν-Μαρκ Ερό.

«Είχαμε και έχουμε καλές σχέσεις εργασίας (με τη Δαμασκό)», συνέχισε ο Ρώσος πρωθυπουργός. «Δεν είναι μέρος του ρόλου μας να υποστηρίζουμε οποιοδήποτε καθεστώς», υπογράμμισε.

Παρόλα αυτά ο Μεντβέντεφ τόνισε: «θεωρούμε ότι δεν αρμόζει να αναμειγνυόμαστε στις εσωτερικές υποθέσεις αυτόνομων κρατών, αν κι έχουμε αντιρρήσεις σχετικά με τον τρόπο που τηρούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Παρατηρήσεις για το θέμα αυτό μπορούμε σίγουρα να κάνουμε τόσο στον πρόεδρο Άσαντ όσο και στην αντιπολίτευση, γιατί η αιματοχυσία οφείλεται και στις δύο πλευρές και φέρουν και οι δύο την ίδια ευθύνη για όσα συμβαίνουν εκεί», κατέληξε ο Μεντβέντεφ.