Με επαναφορά της υποχρέωσης της έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (βίζα) στο χώρο Σένγκεν σε τέσσερις υποψήφιες προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) χώρες των Βαλκανίων απείλησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να τις πιέσει να σεβαστούν τα δικαιώματα των Ρομά και να λάβουν μέτρα βελτίωσης των συνθηκών ζωής τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σουηδίας, Τομπίας Μπίλστρεμ, δήλωσε προσερχόμενος στη σύνοδο των ομολόγων του στο Λουξεμβούργο ότι «όλοι οφείλουν να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους πριν ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση… μία από τις υποχρεώσεις αυτές είναι η βελτίωση της ζωής των μειονοτήτων».

Ο Μπίλστρεμ υπογράφει μαζί με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αυστρίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας επιστολή με την οποία ζητείται η επαναφορά της υποχρέωσης βίζας για τους πολίτες της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Αλβανίας και της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της Μακεδονίας καταγγέλλοντας την κατακόρυφη αύξηση των χωρίς βάση αιτήσεων παροχής ασύλου από πολίτες των χωρών αυτών.

«Αυτά τα άτομα δεν έχουν δικαίωμα σε άσυλο. Εγκαταλείπουν τη χώρα τους εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης», δήλωσε ο Τομπίας Μπίλστρεμ.

«Χρειαζόμαστε το σύνολο της ικανότητάς μας για παροχή ασύλου σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη τη βοήθειά μας», δήλωσε ο γερμανός υφυπουργός Εσωτερικών Όλε Σρέντερ.

«Αναφέρομαι κυρίως στην κατάσταση στη Συρία, στους ανθρώπους στο Αφγανιστάν. Είναι απαράδεκτο να έχουμε διπλάσιους αιτούμενους ασύλου που προέρχονται από τη Σερβία σε σχέση με όσους προέρχονται από το Αφγανιστάν. Αυτό δείχνει το παράλογο της κατάστασης, τόσο περισσότερο που η Σερβία είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα», είπε ο γερμανός υφυπουργός Εσωτερικών.

Οι πολύ αυστηρές αυτές θέσεις εκφράζουν αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τους όρους με τον οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξάγει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. «Η Επιτροπή συμπληρώνει κουτάκια και οι επίτροποι για τη Διεύρυνση επικεντρώνουν στα δικά τους αποτελέσματα».

Η κατάργηση της βίζας είναι αποτέλεσμα θετικής αξιολόγησης των προς ένταξη χωρών για την τήρηση των ατομικών δικαιωμάτων, των υποχρεώσεών τους στο τομέα της ασφάλειας και τη διαχείριση του μεταναστευτικού ρεύματος, αναφέρουν στην επιστολή τους οι επτά ευρωπαίοι υπουργοί.

Σε συνεντεύξεις τους που δημοσιεύονται σήμερα στις εφημερίδες Le Figaro και Frankfurter Allgemeine Zeitung αντίστοιχα, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χανς-Πέτερ Φρίντριχ και της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς περιγράφουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η δύο χώρες από την εισροή αιτούντων άσυλο από τις βαλκανικές αυτές χώρες, όπου το καθεστώς των αδειών εισόδου φιλελευθεροποιήθηκε το 2009.

«Η κατακόρυφη αύξηση των συχνά άνευ αιτιολόγησης αιτήσεων θέτει σε κίνδυνο τα εθνικά συστήματα παροχής ασύλου», δηλώνει ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών στη γερμανική εφημερίδα, ενώ ο γερμανός ομόλογός του δηλώνει στη γαλλική εφημερίδα ότι περιμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να προσφέρει την προσήκουσα βοήθεια προς τη Σερβία και την ΠΓΔ της Μακεδονίας.

Εάν οι χώρες αυτές δεν δεχθούν τη βοήθεια αυτή, τότε θα πρέπει να λειτουργήσουν οι μηχανισμοί που αποφασίσθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την αναστολή του μέτρου κατάργησης της βίζας, δηλώνει ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών.