Ο ιρακινός υπουργός Τουρισμού και Αρχαιολογίας Λίουα Σουμάισεν ζήτησε χθες στο Παρίσι την επιστροφή των αρχαιοτήτων που «λεηλατήθηκαν» μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν το 2003, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα για τη Βαγδάτη, ενώ παράλληλα απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία.

Οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα επωφελήθηκαν από την αμερικανική επέμβαση και το χάος που την ακολούθησε για να λεηλατήσουν τα μουσεία και τους περίπου 12.000 αρχαιολογικούς χώρους στο Ιράκ, την αρχαία Μεσοποταμία, λίκνο του πολιτισμού.

«Η επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση του Ιράκ. Στον τομέα αυτό η Γαλλία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ώστε το Ιράκ να ανακτήσει τις κλεμμένες αρχαιότητές του σε όλες τις χώρες του κόσμου, αλλά επίσης και στην επικράτειά του», δήλωσε ο υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Η συνεργασία θα πρέπει να γίνει αλλά υπάρχει μια κάποια επιβράδυνση από τη γαλλική πλευρά», δήλωσε, ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι το Παρίσι αργεί να επιστρέψει στη Βαγδάτη τέσσερις πέτρινες πλάκες (με σφηνοειδή γραφή) που εντοπίστηκαν στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ και κατασχέθηκαν στο πλαίσιο του αγώνα κατά του λαθρεμπορίου κλεμμένων αρχαιοτήτων.

Επίσης διαμαρτυρήθηκε διότι πολλές χώρες δεν συνεργάζονται σε αυτόν τον αγώνα και ανάφερε ανάμεσα σε αυτές «το Ισραήλ, ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι Ηνωμένες Πολιτείες», όπου βρίσκονται «χιλιάδες αρχαιότητες», σύμφωνα με τον Μπαχάα αλ Μάγιακ, σύμβουλο του Υπουργού.

«Όσο δεν υπάρχει περιφερειακή και διεθνής συνεργασία, το λαθρεμπόριο θα συνεχιστεί», είπε ο Σουμάισεν.
Δεν μπόρεσε πάντως να παραθέσει «κανένα ακριβές στοιχείο» σχετικά με τον συνολικό αριθμό των αρχαιοτήτων που έχουν λεηλατηθεί, είπε όμως ότι «περίπου 117.000 επέστρεψαν συνολικά, από τις οποίες 4200 από τις 15.000» που είχαν κλαπεί από το Μουσείο της Βαγδάτης τον Απρίλιο του 2003.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι η χώρα του εργάζεται «για την τροποποίηση της συνθήκης της UNESCO του 1970, για την προστασία της πολιτιστικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς των συμβαλλόμενων χωρών και για να ανταποκριθεί καλύτερα στα δικαιώματα των χωρών θυμάτων των λεηλασιών».

«Όπως είπε, ένα σχέδιο ψηφίσματος μελετάται με άλλες αραβικές χώρες» και η ιρακινή κυβέρνηση θέλει να οργανώσει μια διεθνή διάσκεψη με εξήντα χώρες για το θέμα αυτό στη Βαγδάτη το πρώτο τρίμηνο του 2013.