Τα στελέχη της κολομβιανής αστυνομίας και του στρατού, που θεωρούνται ύποπτα για διάπραξη εγκλημάτων, όπως δολοφονίες και βασανιστήρια, κατά τη διάρκεια της πολυετούς εμφύλιας σύρραξης, ενδέχεται να αποφύγουν κάθε δίωξη χάρη στις τροποποιήσεις του Συντάγματος της χώρας που έχουν προταθεί, όπως κατήγγειλαν χθες ένδεκα ειδικοί του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε μία σπάνια κοινή επιστολή τους προς την κυβέρνηση της Κολομβίας και το Κογκρέσο της χώρας, που δημοσιεύθηκε χθες στη Γενεύη, οι συντάκτες της καλούν τους υπευθύνους να αναθεωρήσουν άμεσα το προσχέδιο των ρυθμίσεων προς όφελος της μάχης κατά της ατιμωρησίας και της προώθησης της ειρήνης.

Στην επιστολή τους, οι ειδικοί του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων ερευνητές για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις, τα βασανιστήρια και τις παράνομες κρατήσεις, καλούν την κυβέρνηση να επανεξετάσει τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, που θα δίνουν επιπλέον εξουσίες στα στρατοδικεία για να ερευνούν παραβιάσεις που έχουν διαπραχθεί από όλες τις πλευρές. Κατά τους ειδικούς, οι υποθέσεις αυτές θα πρέπει να παραμείνουν στη δικαιοδοσία των πολιτικών δικαστηρίων.

«Εάν εγκριθεί η μεταρρύθμιση, θα υπονομεύσει σοβαρά την απονομή δικαιοσύνης σε περιπτώσεις καταγγελιών περί παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διεθνούς ανθρωπιστικής νομοθεσίας, περιλαμβανομένων και των σοβαρών εγκλημάτων που διεπράχθησαν από τον στρατό και τις δυνάμεις της αστυνομίας (Fuerza Pública)», τονίζεται στην επιστολή.

«Πιστεύουμε πως μία τέτοια μεταρρύθμιση θα αποτελέσει μία σημαντική οπισθοδρόμηση της διαδικασίας που πέτυχε το κολομβιανό κράτος στη μάχη κατά της ατιμωρησίας και του σεβασμού και της εγγύησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», προστίθεται.

«Θα έστελνε δε ένα λαθεμένο μήνυμα στα μέλη της αστυνομίας σχετικά με τις συνέπειες της συμμετοχής τους σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διεθνούς ανθρωπιστικής νομοθεσίας», τονίζουν οι έντεκα ειδικοί.

«Μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία ότι αυτή η προτεινόμενη συνταγματική τροποποίηση σκοπό έχει να επιτρέψει ώστε τα ειδικά δικαστήρια της αστυνομίας και τα στρατοδικεία θα είναι τα πρώτα που θα μπορούν να αποφανθούν εάν υπάρχουν ικανά και επαρκή στοιχεία για την εκδίκαση ορισμένων από αυτά τα αδικήματα», προειδοποιούν οι ειδικοί του ΟΗΕ.