Ούτε το Ισραήλ ούτε και η Παλαιστίνη έχουν εκφράσει επισήμως την προτίμησή τους προς τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ή τον ρεπουμπλικανό αντίπαλό του Μιτ Ρόμνεϊ, παρ’ ότι η αμερικανική πολιτική για το μεσανατολικό είναι ανάμεσα στα πιο συζητημένα διεθνή ζητήματα στις αμερικανικές εκλογές.

Και οι δύο πλευρές τηρούν μια στάση διόλου παρεμβατική ως προς τις αμερικανικές εκλογές παρότι στο Ισραήλ η υποδοχή που επιφύλαξε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ρόμνεϊ στη διάρκεια επίσκεψής του τον Ιούλιο προκάλεσε αρνητικά σχόλια ότι ο Νετανιάχου έδειχνε εμμέσως την επιλογή του.

Προς το παρόν οι εμπλεκόμενες πλευρές στη Μέση Ανατολή έχουν διαφορετικές προτεραιότητες: για το Ισραήλ η προτεραιότητα είναι να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ για τους Παλαιστίνιους να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ.

Ο Ομπάμα έχει δεχτεί επικρίσεις από τους ρεπουμπλικανούς ότι δεν ήταν αρκετά σκληρός απέναντι στο Ιράν και αρκετά φιλικός απέναντι στο Ισραήλ, αναφέρει δημοσίευμα του ΑΜΠΕ.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος, όπως οι περισσότεροι Ισραηλινοί, βλέπει το εξοπλισμένο με πυρηνικά Ιράν ως μια πιθανή απειλή, έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητά του την αναχαίτιση των ιρανικών φιλοδοξιών και έχει εκπεφρασμένες διαφορές με την κυβέρνηση Ομπάμα για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του θέματος αυτού.

Δημοσίευμα των New York Times του Σαββάτου επικαλούμενο ανώνυμους αμερικανούς αξιωματούχους ανέφερε ότι συμφωνήθηκαν οι διμερείς διαπραγματεύσεις ύστερα από μακροχρόνιες μυστικές επαφές με το Ιράν, αλλά ο Λευκός Οίκος διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα.

Οι δηλώσεις του Ρόμνεϊ στη διάρκεια της επίσκεψής του τον Ιούλιο στο εβραϊκό κράτος ότι θα «σεβαστεί» την όποια απόφαση του Ισραήλ να πλήξει μονομερώς το Ιράν, ενίσχυσαν την άποψη ορισμένων ισραηλινών ότι στηρίζει περισσότερο τη χώρα τους και ανησυχεί για την ασφάλειά της.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι περιλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Εχούντ Μπαράκ υποστηρίζουν ότι με τον Ομπάμα επικεφαλής των ΗΠΑ η συνεργασία ΗΠΑ-Ισραήλ στο θέμα της ασφάλειας έχει φθάσει σε επίπεδα που δεν έχουν προηγούμενο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Αύγουστο από το Ισραηλινό Ινστιτούτο Ειρήνης (Israel Peace Institute), περίπου 40% των Ισραηλινών πιστεύουν ότι ο Ρόμνεϊ θα προωθήσει περισσότερο τα ισραηλινά συμφέροντα σε σχέση με 19% που εκτιμούν ότι ο Ομπάμα θα το πράξει αυτό και 10% που θεωρούν ότι και οι δύο θα κάνουν το ίδιο.

Δημοσκόπηση του Οκτωβρίου που διενήργησε η εφημερίδα Jerusalem Post διαπίστωσε ότι το 28% εκτιμά ότι η κυβέρνηση Ομπάμα είναι φιλο-παλαιστινιακή, το 18% φιλο-ισραηλινή και ένα 40% ότι είναι ουδέτερη.

Ο Γεχούντα Μπεν-Μέιρ του Ισραηλινού Εθνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών εκτιμά ότι στο Ισραήλ οι απόψεις για τους δύο υποψήφιους διαμορφώνονται σύμφωνα με την τοπική πολιτική γραμμή.

Επισήμανε ότι η ισραηλινή δεξιά είναι κατά του Ομπάμα εξαιτίας του αιτήματός του για πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και εξαιτίας του φόβου τους ότι θα πιέσει για τη σύναψη μόνιμης συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους που θα περιλαμβάνει παραχωρήσεις από την ισραηλινή πλευρά.

Αυτό προκύπτει και από τις δημοσκοπήσεις με τους ερωτηθέντες που αυτοχαρακτηρίζονται αριστεροί να είναι πολύ πιθανότερο να στηρίξουν τον Ομπάμα.

Ο γεννημένος στις ΗΠΑ Μπεν Μέιρ, ο οποίος διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ από το 1981 ως το 1984, επισημαίνει επίσης ότι “οι Ισραηλινοί δεν έχουν αυτή την αίσθηση της εξασφαλισμένης στήριξης από τον Ομπάμα την οποία είχαν από τους προέδρους Μπιλ Κλίντον και Τζορτζ Μπους τον νεότερο”.

Όπως είπε ο ίδιος στο Γερμανικό Πρακτορείο, «αν εξετάσει κάποιος την τετραετή θητεία του, τόσο ως προς τις δηλώσεις όσο και ως προς τις πράξεις του, η στήριξη του Ομπάμα προς το Ισραήλ είναι σταθερή».

Μεταξύ των Παλαιστινίων, οι προσδοκίες και για τους δύο υποψηφίους είναι χαμηλές. Η κυριότερη προτεραιότητά τους είναι μια ειρηνευτική διαδικασία που θα έχει ως αποτέλεσμα την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους και απογοητεύονται επειδή ο Ομπάμα, όπως και άλλοι πρόεδροι πριν από εκείνον, απέτυχαν σε αυτό το θέμα παρά την αισιοδοξία και την αποφασιστικότητά τους.

«Δεν θα πρέπει να αναμένουμε μια αλλαγή πορείας 180 μοιρών στη φιλο-ισραηλινή πολιτική του Ομπάμα μετά την εκλογή του. Ωστόσο, αν τον συγκρίνουμε τον Ρόμνεϊ, που είναι 100% φιλο-ισραηλινός και 100% αντι-παλαιστίνιος, ο Ομπάμα είναι το λιγότερο κακό από τα δύο κακά», αναφέρει ο αρθρογράφος εφημερίδας και αναλυτής Χάνι Μάσρι.

Ο Μάσρι πρόσθεσε ότι οι Παλαιστίνιοι ανέμεναν πολλά από τον Ομπάμα όταν εξελέγη πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά απογοητεύτηκαν όταν απέτυχε να προωθήσει την επίλυση στη μακροχρόνια διαμάχη Παλαιστινίων-Ισραηλινών. Αναμένει ότι ο Ομπάμα θα αναμειχθεί πιο ενεργά στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή αν επανεκλεγεί, ωστόσο υποστηρίζει «δεν πρέπει να έχουμε ούτε με εκείνον μεγάλες προσδοκίες».