Οι Γάλλοι εμφανίζονται πολύ μοιρασμένοι όσον αφορά στη συνέχιση του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinionway για το τηλεοπτικό δίκτυο LCI, η πλειονότητα των ερωτηθέντων (54%) θα ήθελε η κινητοποίηση να σταματήσει (έναντι 45%). Αντίθετα, σε δημοσκόπηση της Odoxa για το franceinfo και τη Le Figaro, η πλειονότητα των ερωτηθέντων (54%) πιστεύουν πως οι ενέργειες των «κίτρινων γιλέκων» πρέπει να συνεχιστούν, έναντι 46% που επιθυμούν να σταματήσουν.

Η επιθυμία να συνεχιστεί το κίνημα μειώνεται ωστόσο σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση της Odoxa που διενεργήθηκε στις 22 Νοεμβρίου, όταν το 66% των Γάλλων δήλωνε υπέρ της συνέχισής τους, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του Εμανουέλ Μακρόν είναι εξίσου μοιρασμένες. Το 49% τον χαρακτήρισε «πειστικό (το 13% εντελώς, το 36% μάλλον), έναντι 50% που έχουν την αντίθετη άποψη (το 30% μάλλον όχι, το 20% καθόλου), σύμφωνα με την Opinionway.

Στη δημοσκόπηση της Odoxa, το 40% τον χαρακτήρισε «μάλλον πειστικό», έναντι 59% που έχουν την αντίθετη άποψη. Οι ερωτηθέντες που είπαν ότι τους έπεισε ήταν πολύ περισσότεροι, ωστόσο, σε σχέση με την προηγούμενη ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν στις 27 Νοεμβρίου (21%,είχαν δηλώσει ότι ήταν πειστικός).

Σημείο σύγκλισης ανάμεσα στις δύο δημοσκοπήσεις: η επιδοκιμασία των διαφόρων μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος.

Σύμφωνα με την Opinionway, οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι ανταποκρίνονται στις διεκδικήσεις των «κίτρινων γιλέκων»: το 78% για τη μη φορολόγηση των υπερωριών, το 72% για την ακύρωση ενός φόρου (CSG) για τις χαμηλές συντάξεις και το 68% για την αύξηση της βοήθειας σε όσους παίρνουν τον κατώτατο μισθό.

Στη δημοσκόπηση της Odoxa, οι ερωτηθέντες εκτιμούν πως είναι ικανοποιητικά: το 85% για τις υπερωρίες, το 70% για τον CSG και το 61% για τον κατώτατο μισθό.

Η δημοσκόπηση της Opinionway πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 10 Δεκεμβρίου μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του Εμανουέλ Μακρόν σε αντιπροσωπευτικό του γαλλικού πληθυσμού δείγμα 991 ανθρώπων ηλικίας 18 ετών και άνω με τη μέθοδο των ποσοστώσεων. Το περιθώριο λάθος είναι από 1,5 έως 3 μονάδες.

Η δημοσκόπηση της Odoxa πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 10 Δεκεμβρίου μετά τις 21:00 (ώρα Γαλλίας) και στις 11 Δεκεμβρίου με αντιπροσωπευτικό δείγμα 992 ανθρώπων ηλικίας 18 ετών και άνω, σύμφωνα με τη μέθοδο των ποσοστώσεων. Το περιθώριο λάθους είναι από 1,4 έως 3,1 μονάδες.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.