Η γραμματέας του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου, Cgil, Σουζάνα Καμούσο ζήτησε «να μην κάνουν θυσίες μόνο οι εργαζόμενοι για την ανάπτυξη» στη συνάντηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας με την ιταλική κυβέρνηση.

Γενικότερα, όλα τα συνδικάτα της χώρας ζήτησαν από τον Μάριο Μόντι να μειωθεί η φορολόγηση των αποδοχών των εργαζομένων, με ιδιαίτερη αναφορά στον δέκατο τρίτο μισθό και στα πριμ παραγωγικότητας.

Παράλληλα, τα ιταλικά συνδικάτα επέμειναν στην ανάγκη νέων κανόνων που να διασφαλίζουν την νομιμότητα και την αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς, «επειδή είναι αδιαμφισβήτητο ότι η παραγωγικότητα εξαρτάται και από τα βασικά αυτά στοιχεία».

Ο υπουργός οικονομικής ανάπτυξης, Κοράντο Πάσερα, απάντησε ότι «υπάρχουν περιθώρια για μισθολογικές αυξήσεις, αλλά είναι κάτι που συνδέεται άμεσα με το κυριότερο ζητούμενο: την αύξηση της παραγωγικότητας μέσω ανοιχτού διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους».

Από την πλευρά του, ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, τόνισε: «Πρέπει να κάνουμε γρήγορα. Μέσα σε ένα μήνα, πριν την επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο του Οκτωβρίου, πρέπει να έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμφωνίες, διότι η Ευρώπη μας κοιτάζει, παρακολουθεί το τι κάνουμε».

Στο μεταξύ, οι 550 εργάτες της βιομηχανίας αλουμινίου του Πόρτο Βέζμε, που διαδήλωσαν χθες στο κέντρο της Ρώμης, επέστρεψαν στην Σαρδηνία. Επί τέσσερις ώρες κατέλαβαν το πλοίο που τους μετέφερε στην πρωτεύουσα του νησιού, Κάλιαρι, ενώ, αμέσως μετά, προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από την περιφέρεια της Σαρδηνίας.

Οι εργάτες της βιομηχανίας αλουμινίου ανακοίνωσαν ότι «θα συνεχίσουν να υιοθετούν, κάθε μέρα, μια νέα μορφή διαμαρτυρίας, διότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων που οργανώθηκαν στο υπουργείο οικονομικής ανάπτυξης».

Αυτό που επετεύχθη είναι να αναβληθεί, μέχρι την πρώτη Νοεμβρίου, το οριστικό κλείσιμο της βιομηχανίας, χωρίς, όμως, κάποια δεσμευτική πρόταση για την αγορά της από κάποια πολυεθνική.

Η αμερικάνική εταιρία Alcoa (η μέχρι τώρα ιδιοκτήτρια) βιάζεται να μεταφερθεί στην Σαουδική Αραβία, και η ίδια η δημόσια τηλεόραση, Rai, χαρακτηρίζει πλέον την Σαρδηνία «περιοχή βυθισμένη στην απελπισία της ανεργίας».