Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η χώρα του να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον ιρανικών στόχων στο Ιράκ, στην περίπτωση που θεωρήσει ότι απειλείται η ασφάλεια του Ισραήλ.

«Θα αντιμετωπίσουμε κάθε ιρανική απειλή, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Έχουμε πλήρη ελευθερία δράσης», είπε ο υπουργός όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις πρόσφατες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τους τελευταίους μήνες το Ιράν παρέδωσε βαλλιστικούς πυραύλους σε σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις στο Ιράκ. Οι πύραυλοι αυτοί έχουν βεληνεκές τέτοιο που θα τους επέτρεπε να πλήξουν το Ριάντ στη Σαουδική Αραβία ή το Τελ Αβίβ στο Ισραήλ και στόχος είναι να αποτρέψουν κάθε επίθεση εναντίον των ιρανικών συμφερόντων στην περιοχή, σύμφωνα πάντα με αυτές τις πληροφορίες.

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα να πλήξει το Ισραήλ στρατιωτικές θέσεις του Ιράν στο Ιράκ ή την Τεχεράνη, ο Λίμπερμαν προειδοποίησε: «Παρακολουθούμε τι συμβαίνει στη Συρία και τις ιρανικές απειλές. Δεν θα περιοριστούμε μόνο στο συριακό έδαφος, αυτό πρέπει να καταστεί σαφές.

Μολονότι δεν έχει εμπλακεί στον πόλεμο στη γειτονική Συρία, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει τα τελευταία χρόνια αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων της συριακής κυβέρνησης και αυτοκινητοπομπών που μεταφέρουν όπλα τα οποία, όπως υποστηρίζει, προορίζονταν για τη Χεζμπολάχ.

«Μάταιη κάθε διαπραγμάτευση με τους Παλαιστίνιους»

«Μάταιη» χαρακτήρισε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Αβίγκντορ Λίμπερμαν οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τους Παλαιστίνιους για τη Γάζα ή για την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, εκτιμώντας ότι η χώρα του θα πρέπει να ενεργήσει μονομερώς.

Εδώ και εβδομάδες ο ΟΗΕ και η Αίγυπτος προσπαθούν να διαπραγματευτούν μια βιώσιμη εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, της οργάνωσης που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

«Είμαι ενήμερος για όλες τις διαπραγματεύσεις, γνωρίζω όλους τους μεσολαβητές και ό,τι συμβαίνει» είπε ο Λίμπερμαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ιερουσαλήμ. «Οι διαπραγματεύσεις αυτές, είτε αφορούν τη Ραμάλα είτε τη Γάζα, δεν θα μας οδηγήσουν πουθενά», πρόσθεσε.

«Όλες οι διαπραγματεύσεις μας οδήγησαν σε αδιέξοδο, επομένως στο παλαιστινιακό ζήτημα, σε ό,τι αφορά τη Ραμάλα και τη Γάζα, θα πρέπει να ενεργήσουμε μονομερώς και να καθορίσουμε την πραγματικότητα μονομερώς, όπως την αντιλαμβανόμαστε εμείς», εκτίμησε.

Ο Λίμπερμαν επανέλαβε ότι αν ηρεμήσει η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ είναι έτοιμο να επιτρέψει περισσότερες συναλλαγές με τον παλαιστινιακό θύλακα ο οποίος εδώ και μια δεκαετία βρίσκεται υπό αποκλεισμό.

«Ο μέσος Παλαιστίνιος της Γάζας, που ανησυχεί για τα μέσα επιβίωσης του ίδιου και της οικογένειάς του, πρέπει να καταλάβει πως όποιος συμμετέχει σε τρομοκρατικές ενέργειες επιδεινώνει τις συνθήκες της ζωής του», είπε.

Από το 2008 έχουν ξεσπάσει τρεις πόλεμοι μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Από τις 30 Μαρτίου, χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν κατά μήκος του τείχους ασφαλείας που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ, ζητώντας την άρση του αποκλεισμού και την επιστροφή των Παλαιστίνιων προσφύγων και των απογόνων τους στα εδάφη από τα οποία εκδιώχθηκαν με την ίδρυση του Ισραήλ, το 1948. Τουλάχιστον 172 Παλαιστίνιοι και ένας Ισραηλινός στρατιώτης έχουν σκοτωθεί τους τελευταίους μήνες.