Η Σενεγάλη θα πρέπει να δικάσει χωρίς καθυστέρηση τον πρώην πρόεδρο του Τσαντ Ισέν Αμπρέ, που κατηγορείται για τη γενοκτονία που διέπραξε το καθεστώς του (1982-1990), ή σε διαφορετική περίπτωση να τον εκδόσει, αποφάνθηκε σήμερα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

«Το Δικαστήριο (…) ομόφωνα λέει ότι η Δημοκρατία της Σενεγάλης θα πρέπει, χωρίς να καθυστέρηση, να παραπέμψει την υπόθεση του Ισέν Αμπρέ στις αρμόδιες αρχές για να ξεκινήσει η ποινική διαδικασία, εφόσον δεν τον εκδόσει», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΠΔ Πέτερ Τόμκα.

Ωστόσο, η Σενεγάλη δεν μπορεί να διώξει τον Αμπρέ παρά μόνο για τα εγκλήματα που φέρεται να διέπραξε μετά τις 26 Ιουνίου 1987, διευκρίνισε ο Τόμκα. Και αυτό γιατί τότε επικύρωσε και έθεσε σε εφαρμογή η χώρα αυτή τη διεθνή Σύμβαση κατά των βασανιστηρίων. Το άρθρο 7 της εν λόγω Σύμβασης προβλέπει ότι το κράτος στο οποίο εντοπίζεται ο φερόμενος ως δράστης θα πρέπει είτε να τον εκδόσει είτε να τον δικάσει.

Ο Ισέν Αμπρέ ανατράπηκε από τον νυν πρόεδρο του Τσαντ Ιντρίς Ντέμπι Ίντο το 1990 και έκτοτε ζει εξόριστος στο Ντακάρ. Σύμφωνα με μια επιτροπή έρευνας της χώρας του, το καθεστώς του ευθύνεται για 40.000 θανάτους. Τα θύματα ήταν κυρίως πολιτικοί αντίπαλοί του ή μέλη εθνικών μειονοτήτων.

Η Σενεγάλη είχε δεχτεί το 2006 να δικάσει τον Αμπρέ, κατόπιν αιτήματος της Αφρικανικής Ένωσης, όμως δεν προχώρησε ποτέ στον ορισμό της δίκης. Εκτιμώντας ότι η άρνηση του Ντακάρ να δικάσει τον Αμπρέ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας «παραβιάζει τη γενική υποχρέωση» για πάταξη των εγκλημάτων αυτών, το Βέλγιο προσέφυγε το 2009 στο ΔΠΔ ζητώντας από το δικαστήριο να διατάξει τη Σενεγάλη είτε να δικάσει είτε να εκδόσει τον Αμπρέ σε άλλη χώρα.