Η κινητοποίηση των διεθνών στόλων και η χρήση ιδιωτικών ένοπλων φρουρών πάνω στα πλοία περιόρισε κατά πολύ τον αριθμό των επιθέσεων από Σομαλούς πειρατές, ανέφερε σήμερα το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο (IMB).

Πέρσι η πειρατεία στον Κόλπο του Άντεν και το βορειοδυτικό Ινδικό Ωκεανό απέφερε στους πειρατές 160 εκατομμύρια δολάρια και στοίχισε στην παγκόσμια οικονομία σχεδόν 7 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το αμερικανικό ίδρυμα One Earth Future.

Ωστόσο, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 σημειώθηκαν μόνο 69 επεισόδια με Σομαλούς πειρατές–έναντι 163 κατά την ίδια περίοδο πέρσι, γεγονός που σημαίνει ότι η πειρατεία μειώθηκε κατά το ένα τρίτο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το ναυτικό πολλών χωρών έχει εντείνει την προληπτική δράση του κατά των πειρατών, για παράδειγμα εξαπολύοντας επιθέσεις στις βάσεις τους στις ακτές της Σομαλίας. Ταυτόχρονα, οι ναυτιλιακές εταιρείες χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο ένοπλους φρουρούς πάνω στα πλοία ή λαμβάνουν άλλα μέτρα, όπως να τοποθετούν αγκαθωτό συρματόπλεγμα.

“Οι ενέργειες των διεθνών στόλων παίζουν ουσιώδη ρόλο στην καταπολέμηση των πειρατών. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση”, δήλωσε ο διευθυντής του IMB, Ποτένγκαλ Μουκουντάν.

Το IMB, που παρακολουθεί την πειρατεία σε παγκόσμιο επίπεδο από το 1991, ανέφερε ότι ο αριθμός των επιθέσεων μειώθηκε στις 177 τους πρώτους έξι μήνες του έτους, από 266 πέρσι. Στις περισσότερες από αυτές ωστόσο έγινε χρήση όπλων.

Η διαδεδομένη φτώχεια και η ανεργία συνεχίζουν να προσελκύουν πολλούς νεαρούς Σομαλούς στην πειρατεία, καθώς μπορούν από τα λύτρα να συγκεντρώσουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Υπολογίζεται ότι σήμερα οι πειρατές κρατούν 300 ομήρους διαφόρων εθνικοτήτων.

Η πειρατεία αυξάνεται πάντως στην άλλη πλευρά της Αφρικής, στον Κόλπο της Γουινέας απ’ όπου περνούν πολλά πλοία μεταφέροντας πετρέλαιο, κακάο και διάφορα μεταλλεύματα σε όλο τον κόσμο. Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους αναφέρθηκαν 32 επιθέσεις στην περιοχή αυτή, από 25 το 2011. Μόνο στη Νιγηρία καταγράφηκαν 17 επεισόδια–από έξι πέρσι–ενώ στο Τόγκο σημειώθηκαν πέντε επιθέσεις, από καμία το 2011.