Ανησυχίες στη Δύση προκάλεσε η ανακοίνωση του Ιράν ότι σκοπεύει να κατασκευάσει το πρώτο πυρηνικό του υποβρύχιο, η οποία φοβάται ότι ενδέχεται να το χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για να παράξει υψηλού εμπλουτισμού ουράνιο και να πλησιάσει ακόμα περισσότερο στην αποκτήσει σχάσιμο υλικό κατάλληλο για την κατασκευή πυρηνικών κεφαλών.

Δυτικοί εμπειρογνώμονες αμφιβάλουν ότι το Ιράν, στο οποίο έχει επιβληθεί εμπάργκο όπλων από τον ΟΗΕ, έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει σύντομα πυρηνικό υποβρύχιο.

Παρόλα αυτά επισημαίνουν ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα σχέδια αυτά για να δικαιολογήσει μια πιο εξειδικευμένη πυρηνική δραστηριότητα, καθώς τα πυρηνικά υποβρύχια χρησιμοποιούν ως καύσιμο ουράνιο εμπλουτισμένο (λιγότερο από 20% ως 93%), σε ένα βαθμό δηλαδή που θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή μιας πυρηνικής κεφαλής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το Ιράν δεν θα μπορέσει να αγοράσει από το εξωτερικό το καύσιμο που χρειάζεται εξαιτίας των κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί. Οπότε θα μπορούσε «να επικαλεστεί την έλλειψη ξένων προμηθευτών καυσίμου ως δικαιολογία για να συνεχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο», επεσήμανε ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Όλι Χεϊνόνεν.

«Το Ιράν χρησιμοποιεί την ανακοίνωση για την κατασκευή πυρηνικού υποβρυχίου για να διαπραγματευτεί», δήλωσε από την πλευρά του ο Σάσανκ Τζόσι, ειδικός για θέματα Μέσης Ανατολής του Ινστιτούτου Royal United Services.
«Μπορεί να διαπραγματευτεί με αυτά τα ‘σχέδια’ για να κερδίσει παραχωρήσεις ή να τα χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για τη δραστηριότητα εμπλουτισμού», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο ιρανός αναπληρωτής διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού Αμπάς Ζαμινί είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα ότι «έχουν ξεκινήσει τα προκαταρκτικά βήματα για την κατασκευή πυρηνικού υποβρυχίου».