Μετά το σάλο που προκλήθηκε από το «κήρυγμα» του Μουαμάρ Καντάφι, προς 500 νεαρές Ιταλίδες να ασπασθούν το Ισλάμ, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι συναντήθηκε με το λίβυο ηγέτη.

Ο ιταλικός Τύπος και στελέχη της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα στην προσπάθεια που έκανε ο Καντάφι να πείσει τις νεαρές να ασπασθούν το Ισλάμ, εκμεταλλευόμενος εκδήλωση που διοργανώθηκε σε λιβυκό πολιτιστικό κέντρο στη Ρώμη.

Αρκετοί σχολιαστές κατηγόρησαν το Μπερλουσκόνι ότι θυσιάζει τις αρχές και την αξιοπρέπεια στο όνομα των εμπορικών σχέσεων με τη Λιβύη και των λιβυκών επενδύσεων, που τα τελευταία χρόνια αυξάνονται σημαντικά.

«Τι θα είχε συμβεί εάν ένας ηγέτης ευρωπαϊκού κράτους πήγαινε στη Λιβύη ή σε άλλη ισλαμική χώρα και προσκαλούσε τους πάντες να ασπασθούν τον χριστιανισμό;», αναρωτιέται η εφημερίδα Il Messagero. «Πιστεύουμε ότι θα προκαλούσε πολύ ισχυρές αντιδράσεις σε όλο τον ισλαμικό κόσμο».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τρεις γυναίκες από τις προσκεκλημένες του Καντάφι, την Κυριακή, ασπάσθηκαν το Ισλάμ, αν και δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθεί αυτή η πληροφορία. Σήμερα έγινε άλλη μια ανάλογη εκδήλωση και σύμφωνα με άτομα που συμμετείχαν, ο Καντάφι προσκάλεσε τις νεαρές να παντρευτούν με Λίβυους.

Συνεργάτης του Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι ο ιταλός πρωθυπουργός και ο λίβυος πρόεδρος συναντήθηκαν στη σκηνή όπου διαμένει ο Καντάφι κατά τις επισκέψεις του στο εξωτερικό. Απόψε οι δύο ηγέτες θα παραστούν σε επίσημο δείπνο, για να τιμηθεί η ιταλο-λιβυκή φιλία.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών έχουν βελτιωθεί εντυπωσιακά μετά το 2008, όταν ο Μπερλουσκόνι συμφώνησε να πληρώσει 5 δισ. δολάρια σε αποζημιώσεις για το ρόλο που έπαιξε η Ρώμη ως αποικιοκρατική δύναμη στη Λιβύη, στις αρχές του 20ου αιώνα. Σήμερα η Ιταλία είναι πλέον ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Λιβύης.

Οι ιταλοί επιχειρηματίες τάσσονται υπέρ της σύσφιξης των διμερών σχέσεων, αλλά η στενή προσωπική σχέση του Μπερλουσκόνι με τον Καντάφι έχει προκαλέσει και κατηγορίες ότι τα οικονομικά συμφέροντα κυριαρχούν όλων των άλλων θεμάτων.