Υπέρ της χρήσης πυρηνικής ενέργειας στο Ιράν τάχθηκε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο Πεκίνο ενώπιον του ιρανού ομολόγου του Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ.

«Πάντοτε υποστηρίζαμε το δικαίωμα του ιρανικού λαού στις σύγχρονες τεχνολογίες, μεταξύ των οποίων η χρήση της ατομικής ενέργειας. Ωστόσο θέλω να επιμείνω στο γεγονός ότι ασφαλώς μιλάμε για μη στρατιωτική χρήση. Γνωρίζετε τη θέση μας», είπε ο Πούτιν στον ιρανό ομόλογό του.

Οι δύο ηγέτες βρίσκονταν στην κινεζική πρωτεύουσα για την ετήσια διάσκεψη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (OCS) στον οποίο μετέχουν η Κίνα, η Ρωσία και τέσσερις χώρες της κεντρικής Ασίας, ενώ το Ιράν που προσκλήθηκε ως παρατηρητής.

Στην τελική ανακοίνωσή του ο OCS τόνισε την αντίθεσή του στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν επισημαίνοντας ότι αυτό θα «επέφερε μη αναστρέψιμες συνέπειες απειλώντας τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή και σε ολόκληρο τον κόσμο».

Από το Πεκίνο, ο Αχμαντινεζάντ από το Πεκίνο κατηγόρησε τις χώρες της Δύσης ότι θέλουν να χαθεί χρόνος στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα, καθώς αρνούνται τη διεξαγωγή προπαρασκευαστικών συναντήσεων πριν από τη συνάντηση στη Μόσχα στις 18 και 19 του μηνός. Οι ΗΠΑ απέρριψαν τις κατηγορίες αυτές.

Η Ουάσινγκτον δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη όσον αφορά την υπογραφή μιας συμφωνίας-πλαισίου μεταξύ της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και της Τεχεράνης την προσεχή Παρασκευή σε ένα νέο γύρο συνομιλιών στη Βιένη.

«Νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης θα ήταν παντελώς αντιπαραγωγικές», είχε δηλώσει την Τετάρτη από την πλευρά του ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.