Με επιπλέον αμοιβή επιβραβεύει μία εταιρεία στο Κράιστσερτς τους υπαλλήλους της που πηγαίνουν στη δουλειά με ποδήλατο.

Οι εργαζόμενοι της διαφημιστικής εταιρείας Make Collective που πηγαίνουν και φεύγουν από τη δουλειά με ποδήλατο θα λαμβάνουν πέντε δολάρια την ημέρα για την επιλογή τους αυτή και εάν καταφέρουν να το συνεχίσουν αυτό για πάνω από έξι μήνες, η αμοιβή αυτή θα διπλασιαστεί στα δέκα δολάρια την ημέρα. Το ποσό θα τους δοθεί ως μπόνους στο τέλος του χρόνου.

«Σκεφτόμουν για καιρό πως θα ήταν ωραία να δίναμε ένα κίνητρο για τη μετακίνηση με ποδήλατο. Είμαι κι εγώ ποδηλάτης και τα λεφτά είναι το πιο προφανές κίνητρο» σχολίασε ο Tim Chesney. «Το ένστικτό μου μου λέει πως θα βγει κάτι πολύ καλό για το γραφείο. Ξέρω κρίνοντας από τον εαυτό μου πως φτάνω νιώθοντας ήδη ενεργοποιημένος στη δουλειά».

Όπως γράφει η εφημερίδα Guardian, ορισμένοι εργαζόμενοι ήταν απρόθυμοι στην αρχή επειδή στο γραφείο δεν υπήρχαν ντους. Ωστόσο η προοπτική του επιπλέον ποσού ήταν πολύ καλή και τελικά οι πέντε από τους έξι εργαζόμενους συμφώνησαν.

«Το επιπλέον ποσό προέρχεται από τα κέρδη της εταιρείας αλλά πιστεύω σίγουρα πως θα υπάρξουν πολλά οφέλη από τη μετακίνηση των υπαλλήλων με ποδήλατο» συμπλήρωσε ο Chesney.

Ο προγραμματιστής Elliot Gilmore περιέγραψε πως το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν το να ηρεμήσει μετά τη διαδρομή προς τη δουλειά, αλλά τα οφέλη για την υγεία του ήταν περισσότερα ακόμα κι από το να πήγαινε στο γυμναστήριο. «Είναι πολύ ωραία, μέχρι στιγμής, περνάω με το ποδήλατο μέσα από το πάρκο, βλέπω ανθρώπους να ταΐζουν τις πάπιες, να διαβάζουν το βιβλίο τους. Πολύ διαφορετικές εικόνες από το να περιμένω να γίνει πράσινο το φανάρι όταν είμαι με το αυτοκίνητο».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Κράιστσερτς έχει περισσότερους ποδηλάτες από κάθε άλλη πόλη της Νέας Ζηλανδίας με 13 ποδηλατόδρομους να περνούν από το κέντρο της πόλης, το οποίο αναδομείται.

Η αναπληρώτρια υπουργός Μεταφορών Julie Anne Genter δήλωσε πως η επένδυση στους ποδηλατόδρομους είναι σημείο – κλειδί στην εν εξελίξει ανοικοδόμηση της πόλης. Το κόστος του προγράμματος φτάνει τα 150 εκατ. δολάρια Νέας Ζηλανδίας.

«Οι ασφαλείς ποδηλατόδρομοι είναι σημαντικοί για να γίνει το Κράιστσερτς μια υγιής, χαρούμενη και ζωντανή πόλη γεμάτη ανθρώπους παρά γεμάτη αυτοκίνητα» πρόσθεσε.