Η Άγκυρα δεν έχει καμία επαφή με το καθεστώς της Δαμασκού «προς το παρόν», παρά την κοινή αντίθεσή τους στις πολιτοφυλακές των Κούρδων, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους δήλωσε πως ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν του γνωστοποίησε πως ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ «βλέπει με κακό μάτι» τους Κούρδους πολιτοφύλακες των YPG, τους οποίους υποστηρίζουν οι ΗΠΑ στη μάχη κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, όμως χαρακτηρίζονται «τρομοκράτες» από την Τουρκία. Αυτοί οι μαχητές ελέγχουν ένα μεγάλο μέρος της βόρειας Συρίας.

«Ούτε ο Άσαντ θέλει να τους δει (το κουρδικό κόμμα PYD κα τη στρατιωτική πτέρυγά του, τις YPG) να παίρνουν θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε ο Ερντογάν, μιλώντας στους δημοσιογράφους πάνω στο αεροπλάνο που τον μεταφέρει στη Ρωσία, σύμφωνα με τις εφημερίδες Hurriyet και Milliyet.

Ο Πούτιν συνάντησε στις αρχές της εβδομάδας τον Άσαντ, πριν από μια σύνοδο κορυφής για τη Συρία του προέδρου της Ρωσίας, που υποστηρίζει τον Σύρο πρόεδρο, και του προέδρου της Τουρκίας, που υποστηρίζει τους αντάρτες. Οι τρεις αρχηγοί κρατών τάχθηκαν υπέρ ενός «συνεδρίου συριακού εθνικού διαλόγου» στο οποίο θα συμμετέχουν η συριακή κυβέρνηση και η αντιπολίτευση προκειμένου να ξεκινήσει και πάλι η ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία, όπου η σύγκρουση μαίνεται από το 2011.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν επαφές ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση της Δαμασκού, ακόμη και διά μεσολαβητών, ο Ερντογάν απάντησε «προς το παρόν, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο». Όμως φάνηκε να αφήνει ανοικτή την πόρτα σε τέτοιες επαφές. «Το τι θα συμβεί αύριο, θα εξαρτηθεί από την κατάσταση», είπε. «Όπως γνωρίζετε, οι πόρτες της πολιτικής είναι πάντα ανοικτές μέχρι το τελευταίο λεπτό», πρόσθεσε ο Τούρκος ηγέτης.

Η Τουρκία δεν έχει σταματήσει να ζητά την αποχώρηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ από την αρχή της σύγκρουσης, που έχει προκαλέσει περισσότερους από 330.000 θανάτους και εκατομμύρια εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

Η συριακή κυβέρνηση δήλωσε την Τετάρτη ότι τάσσεται υπέρ του «συνεδρίου εθνικού διαλόγου» που προτάθηκε στο Σότσι. Οι κυριότερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που συνεδρίασαν στο Ριάντ, δεν έχουν εκφράσει θέση για αυτό το «συνέδριο» αυτό, ωστόσο, νωρίς σήμερα το πρωί, ανακοίνωσαν την αποστολή ενιαίας αντιπροσωπείας στις προσεχείς διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.