Η εταιρία που διαχειρίζεται το εστιατόριο της ιταλικής γερουσίας ανακοίνωσε πως από την αρχή του νέου έτους τα είκοσι άτομα που απασχολούνται σε αυτό, σερβιτόροι και μάγειρες, πρόκειται να απολυθούν και να παραπεμφθούν στο ταμείο ανεργίας.

Οι εργαζόμενοι τις τελευταίες ημέρες είχαν κλειστεί στις κουζίνες σε ένδειξη διαμαρτυρίας και βγήκαν μόνο όταν η διεύθυνση της γερουσίας δήλωσε ότι θα δραστηριοποιηθεί για να προσπαθήσει να αποτρέψει την αρνητική αυτή εξέλιξη.

Το θέμα συνδέεται άμεσα με τις τιμές των εδεσμάτων και την επανεξέτασή τους. Ο ιταλικός τύπος δημοσίευσε τον κατάλογο του εστιατορίου, που πρόσφερε πλούσια γεύματα στους γερουσιαστές σε συμβολικές σχεδόν τιμές: μια μπριζόλα κόστιζε 2,50 ευρώ, ένα πιάτο με ρύζι και θαλασσινά 3,34 ευρώ, ένα φιλέτο λεμονάτο 2,76 ευρώ. Βάσει υπολογισμών τα μέλη της γερουσίας κατέβαλαν μόνο το 13% του κόστους του εστιατορίου ενώ το υπόλοιπο 87% καλυπτόταν από τους Ιταλούς φορολογούμενους.

Μετά την «πολεμική» που ξέσπασε το μοναδικό στο είδος του εστιατόριο αναγκάστηκε να αναπροσαρμόσει τις τιμές του για να προσεγγίσει τον μέσο όρο της ελεύθερης αγοράς. Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά η εταιρία που έχει αναλάβει την λειτουργία του εστιατορίου, «η προσέλευση των γερουσιαστών μειώθηκε κατά τουλάχιστον 50% και το είδος των εδεσμάτων που προτιμά, πλέον η πελατεία που συνεχίζει να προσέρχεται στις αίθουσες του εστιατορίου, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με όσα πολύ υψηλής ποιότητας εδέσματα παραγγέλνονταν στο παρελθόν».

Αν δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη της τελευταίας στιγμής, με την αρχή του νέου έτους το άλλοτε υπερπολυτελές εστιατόριο της γερουσίας της Ρώμης πρόκειται να κλείσει. Πολλοί εκπρόσωποι ιταλικών κομμάτων, έχουν ήδη εντοπίσει καφέ-μπαρ του κέντρου της Αιώνιας Πόλης, πολύ οικονομικότερα, όπου καταναλώνουν ένα σάντουιτς ή ένα τοστ.

Δεν λείπουν βέβαια γερουσιαστές όπως ο Μάριο Πέπε του μπερλουσκονικού κόμματος Λαός της Ελευθερίας που είναι πεπεισμένοι ότι «στερώντας από τα μέλη του κοινοβουλίου το δικαίωμα στην διατροφή, αφήνοντάς τα να πεινούν, κάποιοι θέλουν να τα υποδουλώσουν σε ανώτερες, ισχυρές εξουσίες». Η υπόθεση συνδέεται με τις άμεσες και έμμεσες συνέπειες της οικονομικής κρίσης και των γενικότερων περικοπών. Μόνο που, όπως τονίζουν πολλοί σχολιαστές, «κι αυτή τη φορά υπάρχει η βάσιμη υποψία ότι την πληρώνουν είκοσι εργαζόμενοι, που από τις κουζίνες θα βρεθούν στον δρόμο».