Στις ήττες του επονομαζόμενου Ισλαμικού Κράτους στα πολεμικά «μέτωπα», όπου δραστηριοποιείτο τα τελευταία χρόνια, ήττες οι οποίες οδηγούν ανθρώπους σε διαφορετικά σημεία του κόσμου να αναλαμβάνουν και να εκτελούν πράξεις βίας εκτός πεδίων μαχών, αποδίδει την πρόσφατη έξαρση στο πεδίο των τρομοκρατικών επιθέσεων ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ηλίας Κουσκουβέλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Το φαινόμενο έχει εξηγηθεί, πρόκειται για θρησκευτικού περιεχομένου (πράξεις), αλλά άκρατου ιδεαλισμού και επαναστατισμού. Δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω ένα κράτος, ειδικά ένα κράτος ευρωπαϊκό, όπως η Σουηδία ή Βρετανία, ή Γαλλία, που στηρίζεται στην ελευθερία έκφρασης και κίνησης των πολιτικών, καθώς δεν μπορεί να μεταμορφωθεί σε φυλακή» τονίζει ο κ. Κουσκουβέλης, αναφερόμενος στην αλληλουχία των τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν λάβει χώρα το τελευταίο διάστημα.

Ως μοναδικά αντίμετρα και μόνες λειτουργικές δράσεις πρόληψης για την αποφυγή νέων τρομοκρατικών επιθέσεων τέτοιου τύπου, οι πολιτικές ηγεσίες μπορούν μόνο να εφαρμόσουν πολιτικές «βελτιωμένης επιτήρησης ειδικά για όσους επιστρέφουν από το μέτωπα», σύμφωνα με τον κ. Κουσκουβέλη.

Ο Έλληνας διεθνολόγος δεν παραλείπει να τονίσει πως σημαντικό ρόλο για την Ευρώπη θα παίξει η ικανότητα των ηγεσιών να λειτουργήσουν σε συνθήκες διαχείρισης κρίσης: «Ένα κεντρικό στοιχείο της Δημοκρατίας είναι το να χαιρόμαστε τη ζωή μας, το επονομαζόμενο «ευ ζειν». Αυτή τη χαρά έρχεται ο φόβος, το αίσθημα που προκαλούν οι επιθέσεις να την περιορίσει ή να τη δηλητηριάσει» τονίζει ο κ. Κουσκουβέλης, που έχει και την ιδιότητα του κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Εκεί ακριβώς, προσθέτει, βρίσκεται ο κίνδυνος. «Όταν αυτό τη συναίσθημα (επιφυλακής των πολιτών) μετατρέπεται σε ένα εργαλείο τροφοδοσίας ακραίων ιδεολογιών ή πολιτικών συμπράξεων και προκύπτουν νέες συνέπειες […] Δυστυχώς, πρέπει να καταλάβουμε πως έναντι αυτών των ανθρώπων δεν υπάρχουν πολλές άμυνες, το μόνο που μας απομένει είναι να λειτουργήσουν τα συστήματα πληροφορίας. Φυσικά δεν πρέπει να δημιουργήσουμε ένα άλλο «1984» όπου ο καθένας θα παρακολουθεί τον άλλον» εκτιμά ο κ. Κουσκουβέλης.