Η βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα, δια στόματος της βασίλισσας Ελισάβετ, το νομοθετικό έργο που προγραμματίζει να περάσει μέσα στο επόμενο έτος, κυρίως τα σχέδια της για την αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την παροχή στήριξης στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.

Όπως κάθε χρόνο η βασίλισσα, για την οποία αυτή ήταν η 63η τέτοια ομιλία της από το 1953, έφτασε στο Γουεστμίνστερ με άμαξα από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Φορώντας επίσημο ένδυμα και την κορώνα της που κοσμείται από σχεδόν 3.000 διαμάντια, εκφώνησε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Η ομιλία αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου.

Στις προγραμματικές προτάσεις που αναγνώσθηκαν στο κοινοβούλιο από τη βασίλισσα Ελισάβετ -όπως ορίζει η παράδοση από το 1536- περιλαμβάνονταν περισσότεροι από 20 καινούριοι νόμοι που καλύπτουν θέματα από την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού μέχρι την υιοθεσία παιδιών τα οποία έχουν τεθεί υπό την κηδεμονία του κράτους.

Ένα μεγάλο μέρος των μέτρων που πρόκειται να προωθήσει η κυβέρνηση μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ήδη γνωστό. Η κυβέρνηση φαίνεται ωστόσο ότι αναβάλλει τουλάχιστον ένα από τα μέτρα που ζητούσαν οι υπέρμαχοι του Brexit, το νομοσχέδιο περί Εθνικής Κυριαρχίας -το οποίο επιθυμούσαν ορισμένοι Συντηρητικοί βουλευτές- προκειμένου να επιβάλουν την κυριαρχία του βρετανικού κοινοβουλίου επί της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πρόκειται για ένα αποφασιστικό πρόγραμμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που θα παράσχει ευκαιρίες σε όλους», σχολίασε σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Η ομιλία της βασίλισσας αποτέλεσε ταυτόχρονα και μια «ανακωχή» (που ίσως να αποδειχθεί βραχύβια) στις τεταμένες συζητήσεις για το μέλλον της Βρετανίας εντός της ΕΕ. Πέντε εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, η χώρα παραμένει διχασμένη. Πάντως οι πολέμιοι του Brexit είδαν με ικανοποίηση τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που τους δίνουν σαφές προβάδισμα απέναντι στους υποστηρικτές της εξόδου.

Το θέμα έχει διχάσει ακόμη και την κυβέρνηση, καθώς πολλοί υπουργοί έχουν ταχθεί υπέρ της εξόδου, την ίδια στιγμή που ο Ντέιβιντ Κάμερον πραγματοποιεί εκστρατεία υπέρ της παραμονής. Ανάλογα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός μπορεί να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του ώστε να απομακρύνει τους υποστηρικτές του Brexit.

Την Τρίτη ο Κάμερον υποστήριξε ότι το Brexit αναμφίβολα θα ευχαριστούσε τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.