Μπορεί να ανεγέρθηκαν πολυτελείς ουρανοξύστες, να κατασκευάστηκε τεχνητό νησί σε σχήμα φοίνικα και το μεγαλύτερο κλειστό χιονοδρομικό κέντρο του κόσμου, γήπεδα γκολφ με τεχνητό τοπίο και γιγαντιαίο τραπέζι πρωινού γεύματος… αλλά κάτι έλειπε.

Ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ-Μακτούμ, πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (HAE) και ηγέτης του Ντουμπάι δεν ανακοίνωσε μόνο το Υπουργείο Ευτυχίας αλλά και το Υπουργείο Ανεκτικότητας. Και τα δύο μέσω Twitter.

Πρόκειται για σαρωτικό κυβερνητικό ανασχηματισμό, τον μεγαλύτερο στην 44χρονη ιστορία της χώρας που περιλαμβάνει και τα δύο φρέσκα υπουργεία.

«Είναι το ξεκίνημα ενός νέου ταξιδιού επιτευγμάτων και προσφοράς στον λαό και ζητάμε από τον Θεό να μας βοηθήσει να τον υπηρετούμε (τον λαό) και να τον φροντίζουμε» ήταν το tweet του σεΐχη Μοχάμεντ.

Δεν μένει παρά να δούμε πώς θα ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους, οι δύο υπουργοί Ευτυχίας και Ανεκτικότητας, οι οποίοι δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα. «Η κυβέρνηση αισθάνεται ότι έχουμε παράσχει όλες τις βασικές υπηρεσίες έως τώρα, παιδεία και υγεία, και τώρα μπορούμε να θέσουμε υψηλότερους στόχους» λέει ο Αμπτναλχαλίκ Αμπντάλα , πολιτικός επιστήμονας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αλλά δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη. «Το Υπουργείο της Ευτυχίας ακούγεται Οργουελικό και απαίσιο με δεδομένο ότι είναι ένα κράτος επιτήρησης, αλλά αυτή η απόφαση ευθυγραμμίζεται με την αφ’ υψηλού στάση τους» λέει στους Τάιμς της Νέας Υόρκης, ο Νίκολας ΜακΓκίχαν, ερευνητής του Human Rights Watch.

Διεθνώς η χώρα είναι αρκετά ευτυχισμένη. Στην έκθεση World Hapiness Report για το 2015, κατατάσσεται στην 20 θέση πάνω από την Βρετανία και κάτω από το Βέλγιο. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ελβετία και στο νούμερο 15 οι ΗΠΑ. Η σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο Συρία βρίσκεται στην 156η θέση.

Στο Μπουτάν πάντως ο δείκτης μέτρησης εθνικής ευτυχίας του 1972 έχει εγκαταλειφθεί από τον σημερινό πρωθυπουργό της χώρας.