Ποιος να το περίμενε, ότι οι κρατούμενοι στην πτέρυγα των μελλοθανάτων που αναμένουν την εκτέλεσή τους, θα εκφράζονταν θετικά παρά αρνητικά ή οργισμένα, στις τελευταίες τους δηλώσεις πριν το τέλος. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology, οι ερευνητές Δρ. Sarah Hirschmüller και Δρ. Boris Egloff εξέτασαν τη συναισθηματική γλώσσα που χρησιμοποιούν οι θανατοποινίτες, λεπτά πριν οδηγηθούν στο χώρο εκτέλεσής τους, στη πολιτεία των ΗΠΑ, το Τέξας.

Οι επιστήμονες, συγκρίνοντας τα τελευταία λόγια όσων σκέφτονταν «έντονα το θάνατο και αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν ή αυτοκτόνησαν», ανακάλυψαν ότι οι θανατοποινίτες ήταν πιθανότερο να εκφράσουν θετικά συναισθήματα καθώς αντιμετώπιζαν το επικείμενο τέλος.

Οι ερευνητές, μελέτησαν τα τελευταία λόγια 407 θανατοποινιτών, μεταξύ των ετών 1982-2015 -όλα είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο του Τμήματος Ποινικής Δικαιοσύνης του Τέξας-, και εξέτασαν τον τρόπο που οι συγκεκριμένοι άνθρωποι προσπάθησαν να εκλογικεύσουν την επικείμενη μοίρα τους –θεωρία γνωστή και ως terror-management-theory (TMT).

«Αρχικά, κάποιος μπορεί να υποθέσει ότι οι σκέψεις ενός μελλοθάνατου θα κατακλύζονταν από φόβο και άγχος», λένε οι ερευνητές. «Χωρίς αμφιβολία, ο ψυχολογικός ”τρόμος” που βιώνει κάποιος που αποφασίζει να προκαλέσει το θάνατό του μέσω της αυτοκτονίας, είναι μεγάλος. Εντούτοις, υπάρχει μια κατάσταση που ο τρόμος που αντιμετωπίζει κάποιος είναι μεγαλύτερος: τη στιγμή ακριβώς πριν την εκτέλεση. Αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζεται από μια πλήρη αδυναμία αυτοελέγχου και από μια αίσθηση υποταγής σε τρίτους που έχουν το δικαίωμα να τερματίσουν τη ζωή τους».

Η έκθεση καταλήγει: «Λαμβάνοντας υπόψη τους θανάτους, τόσο από αυτοκτονία όσο και από εκτέλεση, αξίζει να διερευνηθεί περαιτέρω γιατί τα άτομα που αντιμετωπίζουν την εκτέλεση, χρησιμοποιούν μεγαλύτερο αριθμό θετικών, συναισθηματικών λέξεων».