Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε σήμερα την άμεση απελευθέρωση των βιβλιοπωλών από το Χονγκ Κονγκ που κρατούνται στην Κίνα, σε μια υπόθεση που έχει προκαλέσει σάλο παγκοσμίως και έχει συγκλονίσει τη διπλωματική και επιχειρηματική κοινότητα στο οικονομικό κέντρο της Ασίας.

Η μυστηριώδης εξαφάνιση πριν από λίγο καιρό 5 εργαζομένων στον ίδιο εκδοτικό οίκο, γνωστό για την επικριτική του στάση απέναντι στην Κίνα, έχει σπείρει τον τρόμο στο Χονγκ Κονγκ, την πρώην αυτή βρετανική αποικία, όπου αρχίζει να παγιώνεται το αίσθημα ότι το Πεκίνο θέλει να αυξήσει την επιβολή του. Το Χονγκ Κονγκ πέρασε από τη Βρετανία στην Κίνα το 1997.

Χθες το βράδυ η κινεζική αστυνομία επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι 3 από τους 5 βιβλιοπώλες του Χονγκ Κονγκ που αγνοούνται ανακρίνονται για «παράνομες δραστηριότητες» στην Κίνα.

Οι 5 αυτοί βιβλιοπώλες εργάζονταν πριν από την εξαφάνισή τους για τον οίκο Mighty Current, ο οποίος είναι γνωστός στο Χονγκ Κονγκ για τα όχι και τόσο φιλικά βιβλία του απέναντι στην κινεζική κυβέρνηση.

Η επιβεβαίωση ότι οι 3 από τους 5 κρατούνται από τις κινεζικές αρχές, ήρθε μετά τη δημόσια απολογία στην κινεζική τηλεόραση του 4ου, του Γκούι Μίνχαϊ, ο οποίος έχει και σουηδική υπηκοότητα και εξαφανίστηκε τον Οκτώβριο, ενώ βρισκόταν στην Ταϊλάνδη. Αυτός ομολόγησε δημοσίως στην κινεζική τηλεόραση με δάκρυα στα μάτια ότι είχε προκαλέσει τροχαίο οδηγώντας σε κατάσταση μέθης πριν από περισσότερο από μια δεκαετία.

Λίγο μετά εξάλλου, οι κινεζικές αρχές είχαν επιβεβαιώσει ότι ο 65χρονος Λι Μπο, ο τελευταίος από τους 5 που εξαφανίστηκε, ο οποίος είναι κάτοχος και βρετανικού διαβατηρίου, βρίσκεται κι αυτός στην Κίνα.

Η περίπτωση του Λι Μπο, του τελευταίου που είχαν χαθεί τα ίχνη του, είχε προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στο Χονγκ Κονγκ. Και αυτό γιατί ο εκδότης αυτός εξαφανίστηκε, ενώ βρισκόταν στο σπίτι του, στο Χονγκ Κονγκ, σε αντίθεση με τους 4 άλλους που είχαν απαχθεί οι 3 ενώ βρισκόντουσαν στη νότια Κίνα, και ο τέταρτος στην Ταϊλάνδη.

Η μυστηριώδης εξαφάνισή τους είχε προκαλέσει φόβους ότι μπορεί να είχαν απαχθεί από κινέζους πράκτορες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί την άμεση απελευθέρωσή τους

«Η απόφαση (του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) ζητεί την άμεση και ασφαλή απελευθέρωσή τους. Επίσης ζητεί την άμεση απελευθέρωση όλων των άλλων ανθρώπων που έχουν συλληφθεί αυθαίρετα επειδή άσκησαν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης» στο Χονγκ Κονγκ, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τι απαντά η Κίνα

Σε ερώτηση για την αντίδραση αυτή του ευρωπαϊκού οργάνου, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Λου Κανγκ, δήλωσε σε τακτική συνέντευξη Τύπου: «Οι υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας είναι εσωτερικό ζήτημα. Αντιτιθέμεθα σθεναρά σε οποιαδήποτε χώρα αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας».

Μέχρι στιγμής οι κινεζικές αρχές δεν έχουν κάνει ουσιαστικές δηλώσεις με τις οποίες να εξηγούν τον ρόλο του Πεκίνου στις εξαφανίσεις αυτές, ούτε έχουν διευκρινίσει πώς οι άνθρωποι αυτοί κατέληξαν στην Κίνα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Λου είχε σημειώσει νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι οι δυνάμεις επιβολής του νόμου τηρούν τη νομοθεσία και δεν θα προέβαιναν ποτέ σε κάτι που θα ήταν παράνομο, ιδιαίτερα στο εξωτερικό.

Την ίδια ώρα η βρετανική κυβέρνηση εξακολουθεί να περιμένει απαντήσεις στα αιτήματά της διά της διπλωματικής οδού για πληροφορίες και πρόσβαση στον Λι.

Ανησυχία για τις εξαφανίσεις αυτές έχουν εκφράσει εξάλλου οι αρχές χωρών της ΕΕ, όπως και οι ΗΠΑ.

Η εξαφάνισή τους είχε ενισχύσει την πεποίθηση ότι μεγαλώνει η επιθυμία επέμβασης του Πεκίνου στην πολιτική ή την εκπαίδευση και οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ είχαν καταγγείλει ότι η Κίνα καταπατεί την αρχή της «μιας χώρας, δύο συστήματα».

Η Κίνα και η Βρετανία συμφώνησαν όταν μεταβιβάστηκε η κυριαρχία της περιοχής αυτής στο Πεκίνο να διατηρηθεί για 50 χρόνια ο τρόπος ζωής και οι ελευθερίες που ίσχυαν στο Χονγκ Κονγκ όταν ήταν βρετανική αποικία: οι κινεζικές υπηρεσίες ασφάλειας δεν έχουν το δικαίωμα να επέμβουν στην ημιαυτόνομη αυτή περιοχή.

Η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε από την πλευρά της σήμερα ότι η επιβεβαίωση της σύλληψης των 3 από το Πεκίνο δείχνει τη «βαθειά περιφρόνηση» της Κίνας για το κράτος δικαίου.

«Οι κινεζικές αρχές πρέπει να (…) δώσουν αληθινές και πλήρεις εξηγήσεις», πρόσθεσε ο ειδικός της Αμνηστίας για την Κίνα, Ουίλιαμ Νι.

Ορισμένες πηγές στο Χονγκ Κονγκ δηλώνουν ότι οι πέντε αυτοί εργαζόμενοι στον Mighty Current αποτέλεσαν στόχο επειδή ο εκδοτικός αυτός οίκος ετοιμαζόταν να κυκλοφορήσει ένα βιβλίο για την ερωτική ζωή του προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.