Ένας πρώην υψηλόβαθμος αξιωματικός των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών θέλει να παρουσιάσει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας γνώριζαν για τον βασανισμό κρατουμένων στην αμερικανική φυλακή στο Γκουαντάναμο, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας The Sunday Times.

Ο πρώην αξιωματικός ζητάει την άδεια για να παρουσιάσει σε επικείμενη κοινοβουλευτική έρευνα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τον Δεκέμβριο του 2002 βρετανοί αξιωματούχοι είδαν κρατουμένους να βασανίζονται, αναφέρουν οι Sunday Times επικαλούμενοι πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας.

Λεπτομέρειες για τα βασανιστήρια αποκαλύφθηκαν στη διάρκεια συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν το 2002 στην έδρα της βρετανικής MI5 στο Λονδίνο και τα στοιχεία πιστεύεται ότι περιλαμβάνουν ισχυρισμούς πως βρετανοί αξιωματούχοι είδαν κρατουμένους να είναι αλυσοδεμένοι, να τους έχουν καλύψει το κεφάλι με κουκούλα, να υποβάλλονται σε εικονικό πνιγμό και σε ψυχολογική βία από αξιωματούχους της CIA, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Στο βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο διαχειρίζεται τις ερωτήσεις των μέσων ενημέρωσης αναφορικά με την MI5, δεν υπήρχε κανείς άμεσα διαθέσιμος για να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Σε έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας που δημοσιοποιήθηκε το 2014 αναφέρεται πως η CIA χρησιμοποιούσε σεξουαλικές απειλές, το βασανιστήριο του εικονικού πνιγμού και άλλες σκληρές μεθόδους για να ανακρίνει υπόπτους για τρομοκρατία στα χρόνια που ακολούθησαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 εναντίον των ΗΠΑ.

Ένας Βρετανός, πρώην φυλακισμένος στο Γκουαντάναμο, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι αξιωματικοί των βρετανικών δυνάμεων ασφαλείας είχαν παρακολουθήσει τον βασανισμό του από αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν.

Σε μια άλλη περίπτωση, ένας Βρετανός που είχε επίσης φυλακισθεί στο Γκουαντάναμο δήλωσε το 2014 ότι υποβλήθηκε σε ψυχολογικά βασανιστήρια που περιλάμβαναν απειλές ότι θα εκτελεσθεί και στέρηση φωτός.

Η φυλακή στο Γκουαντάναμο της Κούβας άνοιξε 2002 για τον εγκλεισμό ξένων υπόπτων για τρομοκρατία, αλλά προκάλεσε διεθνείς επιρκίσεις από ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πολλές ξένες κυβερνήσεις. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επιδιώκει το κλείσιμό της.