Από τότε που άνοιξε μερικοί το έχουν αποκαλέσει «μανία των φύλων», αλλά αυτό που αποσκοπεί να πετύχει το σχολείο προσχολικής ηλικίας «Egalia» στη Στοκχόλμη της Σουηδίας είναι να απελευθερώσει τα μικρά παιδιά από τις κοινωνικές προκαταλήψεις και τα στερεότυπα με βάση το φύλο.

Βρίσκεται στο προάστιο Sodermalm της σουηδικής πρωτεύουσας και ενώ φαίνεται σαν όλα τα άλλα οι διαφορές του με τα υπόλοιπα είναι μεγάλες.

Διαβάστε και θα καταλάβετε!

Οι δάσκαλοι αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τις αντωνυμίες «αυτός» και «αυτή» όταν απευθύνονται στα παιδιά. Αντί για αυτές όταν μιλούν σε αυτά τα αποκαλούν «φίλους» ή τα φωνάζουν με τα μικρά τους ονόματα ή χρησιμοποιούν τη λέξη «hen», μια ουδέτερη αντωνυμία που έχουν δανειστεί από τα φινλανδικά.

Τα βιβλία είναι πολύ προσεκτικά επιλεγμένα, ώστε να αποφεύγονται αναφορές στους παραδοσιακούς ρόλους των δύο φύλων.

Για παράδειγμα, εκεί τα παιδιά δε γνωρίζουν την ιστορία της «Ωραίας Κοιμωμένης» ή αυτή της «Σταχτοπούτας». Αντί για αυτά οι δάσκαλοί τους, τους διαβάζουν βιβλία για δύο καμηλοπαρδάλεις που βρίσκουν παρατημένο ένα μωρό κροκοδειλάκι και το υιοθετούν.

Τα περισσότερα παιχνίδια που υπάρχουν σε οποιοδήποτε νηπιαγωγείο είναι τοποθετημένα επίτηδες δίπλα-δίπλα και τα παιδιά ενθαρρύνονται να παίξουν με όποια αυτά επιλέξουν.

Στο «Egalia» τα αγοράκια μπορούν να ντύνονται όπως θέλουν ενώ τους επιτρέπεται να παίζουν και με κούκλες, αν αυτό θέλουν.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του σχολείου, Lotta Rajalin, όλο αυτό το εγχείρημα έχει να κάνει με το να δίνεται στα παιδιά μια ευρύτητα επιλογών και να μην περιορίζονται σε κοινωνικά στερεότυπα, που βασίζονται στη διάκριση των φύλων.

«Όλα τα κοριτσάκια γνωρίζουν ότι είναι κοριτσάκια, και όλα τα αγόρια ξέρουν ότι είναι αγόρια. Εδώ δε δουλεύουμε με το βιολογικό φύλο, αλλά με τα κοινωνικά πρότυπα και στερεότυπα» προσθέτει.