Ομόφωνα το ιρακινό Κοινοβούλιo ενέκρινε σήμερα σημαντικές μεταρρυθμίσεις που δίνουν στην κυβέρνηση τα μέσα προκειμένου να καταπολεμήσει την ενδημική διαφθορά και να βελτιώσει τις δημόσιες υπηρεσίες, έπειτα από πολλές εβδομάδες λαϊκών κινητοποιήσεων.

Το σχέδιο μεταρρυθμίσεων που πρότεινε ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι έχει επιπλέον σκοπό να μεταρρυθμίσει εις βάθος τη λειτουργία του κράτους, κυρίως με την κατάργηση σημαντικών θέσεων και τον περιορισμό των προνομίων των αξιωματούχων.

Το πακέτο «εγκρίθηκε ομόφωνα», με ψηφοφορία δι΄ανατάσεως της χειρός, δήλωσε υπό τα χειροκροτήματα των βουλευτών ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Σαλιμ αλ-Τζουμπούρι. Διακόσιοι ενενήντα επτά βουλευτές ήταν παρόντες επί συνόλου 328.

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την ανάγνωση στην αρχή της συνεδρίασης του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων χωρίς καν να γίνει συζήτηση. Οι βουλευτές ενέκριναν επίσης νέες διατάξεις που προστέθηκαν στο σχέδιο από το κοινοβούλιο.

Την Κυριακή, ο Αμπάντι ανακοίνωσε ένα νομοσχέδιο για μεταρρυθμίσεις το οποίο είχε εγκριθεί ομόφωνα από την κυβέρνηση μερικές ώρες νωρίτερα. Την επομένη, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου προσέφερε την υποστήριξή του στον πρωθυπουργό και κάλεσε τους βουλευτές να το εγκρίνουν κατά τη σημερινή ψηφοφορία.

Οι μεταρρυθμίσεις προβλέπουν «άμεση» κατάργηση της θέσης των τριών αντιπροέδρων της κυβέρνησης και των τριών αντιπροέδρων του Ιράκ, μεταξύ των οποίων και του Νούρι αλ-Μάλικι, προκατόχου του Αμπάντι στην πρωθυπουργία και κυριότερου αντιπάλου του.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης την «’άμεση και συνολική μείωση» του μεγάλου αριθμού σωματοφυλάκων ορισμένων αξιωματούχων, την κατάργηση «ειδικών παροχών» σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους, εν ενεργεία ή συνταξιούχων, και την κατάργηση των «θρησκευτικών ποσοστώσεων».

Προτείνει οι αξιωματούχοι να μην επιλέγονται ανάλογα με τη θρησκευτική ή εθνοτική καταγωγή τους αλλά ανάλογα με τα «προσόντα, την εντιμότητα και την εμπειρία τους».

Ο Τζουμπούρι κάλεσε χθες ο ίδιος τον πρωθυπουργό «να απαλλάξει από τα καθήκοντά τους τούς υπουργούς που είναι σαφώς ύποπτοι για ελλείψεις, αμέλεια και διαφθορά».

Τα μέτρα αυτά έχουν σκοπό να απαντήσουν στην αυξανόμενη δυσαρέσκεια του ιρακινού λαού, που διαδηλώνει εδώ και πολλές βδομάδες κατά της γενικευμένης διαφθοράς της πολιτικής τάξης, της κακής διαχείρισης και της αποσάθρωσης των δημοσίων υπηρεσιών, κυρίως των συχνών διακοπών ρεύματος σε μία χώρα όπου η θερμοκρασία το καλοκαίρι ξεπερνά συχνά τους 50 βαθμούς Κελσίου.

Στα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα προστίθεται η αυξανόμενη ανασφάλεια. Μία σειρά επιθέσεων, για τις δύο από τις οποίες ανέλαβε την ευθύνη η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, είχε χθες ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 30 ανθρώπων στην επαρχία Ντιγιάλα, βορειοανατολικά της Βαγδάτης.