Αποτελεσματικούς τρόπους καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού συζήτησαν σήμερα στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιέρζι Μπούζεκ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαβ Ρομπέϊ, με 20 θρησκευτικούς ηγέτες.

Στις συζητήσεις έλαβε μέρος και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ενώ την Επιτροπή εκπροσώπησαν ακόμη η Ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη και οι επίτροποι Βίβιαν Ρέντινγκ, Αντόνιο Ταγιάνι, Μάρος Σέφκοβιτς και Λάζλο Αντορ.

Ειδικότερα, στη σημερινή συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της χριστιανικής, της ιουδαϊκής και της μουσουλμανικής θρησκείας, καθώς και των κοινοτήτων των Σιχ και των Ινδουιστών από 14 κράτη μέλη της ΕΕ και η συνάντηση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο νέο πλαίσιο της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Αναλυτικότερα, κατά τη συνάντηση εξετάστηκε η στρατηγική της ΕΕ «Ευρώπη 2020», με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στην ανάγκη προώθησης της απασχόλησης και της χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης αλλά και της κοινωνικής συνοχής.

Υπογραμμίστηκε ότι ένας από τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί στην ΕΕ είναι να μειωθεί ως το 2020, κατά τουλάχιστον 20 εκατομμύρια ο αριθμός των ευρωπαίων που εκτίθενται στην φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζ. Μπαρόζο, σήμερα 84 εκατ. ευρωπαίοι πολίτες βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. Επισημάνθηκε πως η πρόοδος για την επίτευξη αυτού του στόχου θα επικεντρωθεί σε θέματα κινδύνου της φτώχειας, υλικών στερήσεων και ανεργίας των νοικοκυριών.

Τονίστηκε επίσης η ανάγκη μείωσης κατά 10% του ποσοστού των ατόμων που εγκαταλείπουν τη σχολική εκπαίδευση και η αύξηση σε τουλάχιστον 40% έως το 2020 του ποσοστού των ατόμων ηλικίας 30-34 ετών που έχουν συμπληρώσει τριτοβάθμια ή άλλη ισοδύναμη εκπαίδευση.

Στη συζήτηση οι θρησκευτικοί ηγέτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους για τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» και για τους κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς της στόχους. Ενθάρρυναν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να καταβάλλουν περισσότερες προσπάθειες ιδίως με σκοπό τη βελτίωση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας, την καλύτερη στοχοθέτηση των κοινωνικών υπηρεσιών στα κράτη μέλη και τη διασφάλιση της ισότητας ευκαιριών με σκοπό την πρόσβαση σε εκπαίδευση και κατάρτιση.

Οι θρησκευτικοί ηγέτες υπογράμμισαν παράλληλα ότι συνεχίζουν να δεσμεύονται για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την αύξηση της αλληλεγγύης και της συμμετοχής στα κοινά μεταξύ των Ευρωπαίων και τόνισαν ότι η αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης θα καταστεί δυνατή μόνον όταν οι πολίτες και η κοινωνική δικαιοσύνη τεθούν στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών πολιτικών.