Εννέα χρόνια έχουν περάσει από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και η 9η επέτειος βρίσκει τη χώρα με μαζικές συλλήψεις αντιφρονούντων που κατηγορούνται ως μέλη της οργάνωσης ΦΕΤΟ (FETÖ) του αποθανόντος ιμάμη Γκιουλέν.
Η Deutsche Welle έγραψε ότι οι συλλήψεις έγιναν σε 60 επαρχίες της Τουρκίας. Συνολικά, εκδόθηκαν 371 εντάλματα κράτησης 26 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των διευθυντών δύο μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ, συνελήφθησαν. Διορίστηκαν διαχειριστές στις δύο εταιρείες με την κατηγορία της παροχής χρηματοδότησης στην οργάνωση του Γκιουλέν. Οι δύο αυτές αλυσίδες διατηρούν περίπου 800 υποκαταστήματα στην Κωνσταντινούπολη.
Το ιστορικό της απόπειρας πραξικοπήματος

Τι συνέβη όμως τη νύχτα της 15ης Ιουλίου του 2016 που απείλησε την ενότητα του τουρκικού κράτους και την εξουσία του προέδρου Ερντογάν;
Σύμφωνα με το επίσημο αφήγημα της τουρκικής κυβέρνησης, μέλη της οργάνωσης του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζούσε στις ΗΠΑ, και που είχαν διεισδύσει στις τάξεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, επιχείρησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση με στρατιωτικό πραξικόπημα. Η προσπάθεια απέτυχε λόγω της αντίστασης του λαού που είχε βγει στους δρόμους κυρίως της Κωνσταντινούπολης, και των δυνάμεων του στρατού. Τη νύχτα εκείνη σκοτώθηκαν 63 αστυνομικοί, 6 στρατιώτες και 184 πολίτες. Τραυματίστηκαν 286 αστυνομικοί, 47 στρατιώτες και 2.407 πολίτες, ενώ 34 πραξικοπηματίες σκοτώθηκαν και 49 τραυματίστηκαν.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από τον Ιούλιο του 2016 μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί 390.354 ύποπτοι και έχουν επιβληθεί 3.000 ποινές για ισόβια σε 289 υποθέσεις. Από τους 1.891 που καταδικάστηκαν για «συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση», 26 ήταν στρατηγοί και ναύαρχοι και 776 αξιωματικοί,
Πολλά αναπάντητα ερωτήματα

Όμως, παρά την πάροδο 9 ετών και τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις των αρχών κατά υπόπτων της 15ης Ιουλίου του 2016, παραμένουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα για το τι πραγματικά συνέβη εκείνη τη νύχτα και πώς έγινε η διείσδυση οπαδών του Γκιουλέν στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Υπάρχουν πολλά σκοτεινά σημεία που αφορούν το ίδιο το στράτευμα και τον ρόλο που έπαιξε η ηγεσία του.
Το βασικό ερώτημα είναι γιατί ενώ η απόπειρα είχε μαθευτεί ώρες πριν, δεν έγινε η κατάλληλη ενημέρωση. Ο τότε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, κρατήθηκε όμηρος από τους πραξικοπηματίες στην Αεροπορική Βάση Ακιντζί στην Άγκυρα, του ζητήθηκε να υπογράψει κήρυξη στρατιωτικού νόμου, αλλά αρνήθηκε, ακόμα και όταν εξαναγκάστηκε σωματικά. Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις τον έσωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες της 16ης Ιουλίου 2016. Τόσο όμως ο Χουλουσί Ακάρ όσο και ο τότε υφυπουργός της MİT, Χακάν Φιντάν, αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις ενώπιον της επιτροπής που συστάθηκε από την Τουρκική Μεγάλη Εθνοσυνέλευση για τη διερεύνηση της απόπειρας πραξικοπήματος.
Πάντως ο Χακάν Φιντάν, ως υπουργός Εξωτερικών πλέον, σε σημερινό μήνυμά του ανέφερε: «Το κράτος μας, το οποίο αποκάλυψε την ύπουλη ατζέντα της ΦΕΤΟ, καταδιώκει αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση όπου κι αν έχει βρει καταφύγιο και κάνει αποφασιστικά κάθε βήμα σε κάθε γωνιά του κόσμου για να οδηγήσει τους δράστες στη δικαιοσύνη». «Οποιαδήποτε προσπάθεια να βλάψει την Τουρκία είναι καταδικασμένη σε αποτυχία στο μέλλον, όπως ακριβώς συνέβη και στο παρελθόν» δήλωσε.