Ο Ντόναλντ Τραμπ θα ανακοινώσει την Τρίτη επενδύσεις ύψους 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και της ενέργειας στην Πενσιλβάνια, σε μια νέα προσπάθεια του Λευκού Οίκου να επιταχύνει την ανάπτυξη αυτής της αναδυόμενης τεχνολογίας.

Ο Τραμπ αναμένεται να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες των νέων πρωτοβουλιών σε εκδήλωση κοντά στο Πίτσμπουργκ, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που μίλησε στο Bloomberg υπό τον όρο της ανωνυμίας για τον προγραμματισμό της ανακοίνωσης. Οι επενδύσεις, που θα προέλθουν από πολλές εταιρείες, θα περιλαμβάνουν νέα κέντρα δεδομένων, επέκταση της παραγωγής ενέργειας, αναβάθμιση των υποδομών του ηλεκτρικού δικτύου, καθώς και προγράμματα κατάρτισης και μαθητείας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Ο Τραμπ θα συνοδεύεται από τον Ρεπουμπλικανό Γερουσιαστή Ντέιβιντ ΜακΚόρμικ, ο οποίος φιλοξενεί την πρώτη Σύνοδο Κορυφής για την Ενέργεια και την Καινοτομία της Πενσιλβάνια στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon. Στη σύνοδο αναμένεται να παρευρεθούν περίπου 60 υψηλόβαθμα στελέχη από τον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης και της ενέργειας.

Μεταξύ των συμμετεχόντων περιλαμβάνονται:

ο Larry Fink της BlackRock Inc.,

ο Alex Karp της Palantir Technologies Inc.,

ο Dario Amodei της Anthropic,

ο Darren Woods της Exxon Mobil Corp.,

και ο Mike Wirth της Chevron Corp.

Ο Jon Gray της Blackstone Inc. αναμένεται να ανακοινώσει ένα έργο ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη υποδομών σε κέντρα δεδομένων και ενέργεια, καθώς και μια κοινοπραξία για την αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το έργο αυτό εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 6.000 θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα ετησίως και 3.000 μόνιμες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΜακΚόρμικ, Τζέικ Μέρφι.

Η Blackstone αρνήθηκε να σχολιάσει. Τα βασικά σημεία της συνόδου είχαν προηγουμένως δημοσιευθεί από το Axios.

Οι ανακοινώσεις της Τρίτης αποτελούν την πιο πρόσφατη κίνηση του Τραμπ στο πλαίσιο της δέσμευσής του να διασφαλίσει την παγκόσμια ηγεσία των ΗΠΑ στην τεχνητή νοημοσύνη. Από την αρχή της δεύτερης θητείας του, ο πρόεδρος έχει υιοθετήσει μια πολυδιάστατη προσέγγιση, που περιλαμβάνει:

προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων,

απλοποίηση ρυθμίσεων,

επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης για νέα έργα.

Νωρίτερα φέτος, ο Τραμπ είχε ανακοινώσει επένδυση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κέντρα δεδομένων AI από τις SoftBank Group Corp., OpenAI Inc. και Oracle Corp. Η κυβέρνηση έχει επίσης καταργήσει περιορισμούς της εποχής Μπάιντεν στην εξαγωγή τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για την ενίσχυση της αμερικανικής καινοτομίας και την ευκολότερη πρόσβαση των συμμάχων σε προηγμένες τεχνολογίες.

Οι κινήσεις αυτές αποσκοπούν στο να διατηρηθεί το προβάδισμα των ΗΠΑ έναντι της Κίνας στον ανταγωνισμό για την τεχνητή νοημοσύνη. Η Κίνα έχει επενδύσει σημαντικά στον τομέα και η κινεζική startup DeepSeek προκάλεσε πανικό στη Wall Street τον Ιανουάριο, όταν παρουσίασε το μοντέλο R1, αποδεικνύοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναπτυχθεί με πολύ χαμηλότερο κόστος.

Ο Τραμπ και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν επίσης τονίσει τη σημασία κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της τεχνητής νοημοσύνης. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η επαρκής παροχή ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί ζήτημα εθνικής ασφάλειας, απαραίτητο για να διατηρηθεί η τεχνολογική υπεροχή των ΗΠΑ.

Έως το 2035, τα κέντρα δεδομένων αναμένεται να καταναλώνουν το 8,6% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το σημερινό 3,5%, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg NEF.

Η διοίκηση Τραμπ έχει δηλώσει ότι είναι αναγκαία η επέκταση της χρήσης ενέργειας από άνθρακα, καθώς και από φυσικό αέριο και πυρηνικά, ώστε να υποστηριχθεί η άνθιση της τεχνητής νοημοσύνης, και έχει προειδοποιήσει για πιθανές διακοπές ρεύματος εάν αυτό δεν συμβεί. Το Υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη χρησιμοποιήσει έκτακτες εξουσίες για να διατηρήσει σε λειτουργία δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που επρόκειτο να κλείσουν και έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ενδέχεται να υπάρξουν περαιτέρω κρατικές παρεμβάσεις.

Με την επιλογή της Πενσιλβάνια για τη φιλοξενία της εκδήλωσης, ο Τραμπ και ο ΜακΚόρμικ υπογραμμίζουν τη στρατηγική σημασία της πολιτείας στην πολιτική σκακιέρα. Η Πενσιλβάνια είναι μια «πολιτεία-κλειδί» την οποία κέρδισε ο Τζο Μπάιντεν το 2020, ενώ ο Τραμπ την ανέκτησε το 2024.

Η εκδήλωση έρχεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της US Steel Corp. με έδρα το Πίτσμπουργκ από τη Nippon Steel Corp. έναντι 14,1 δισ. δολαρίων — μια συμφωνία που αποτέλεσε πεδίο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης επί μήνες, μέχρι που τελικά εξασφάλισε τη στήριξη του Τραμπ.

Η συμφωνία αναμένεται να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή χάλυβα και να προστατεύσει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ο Τραμπ και ο Μπάιντεν επιδίωξαν και οι δύο τη στήριξη των εργατικών συνδικάτων, ωστόσο το συνδικάτο United Steelworkers αντιτίθεται στη συμφωνία.