Πάνω από 500 άνθρωποι, πολίτες αλλά και στρατιωτικοί, έφυγαν για να σωθούν από τον πόλεμο στη Μιανμάρ, περνώντας χθες Σάββατο στην Ταϊλάνδη, έπειτα από επίθεση ανταρτών σε βάση των ενόπλων δυνάμεων, ανακοίνωσε ο ταϊλανδικός στρατός.

Στη Μιανμάρ μαίνεται εμφύλιος πόλεμος μετά το πραξικόπημα που επανέφερε χούντα των στρατηγών στην εξουσία τον Φεβρουάριο του 2021. Στην ένοπλη σύρραξη αυτή αναμετρώνται οι ένοπλες δυνάμεις με αντιπάλους τους που ανήκουν είτε σε εθνικές μειονότητες, ή στο κίνημα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Εκατό άνδρες του στρατού της Μιανμάρ και 467 άμαχοι πέρασαν χθες τα σύνορα της Ταϊλάνδης. Ο στρατός της χώρας υποδοχής τους αφόπλισε, παρείχε ιατρικές φροντίδες σε όσους τις χρειάζονταν και διένειμε ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τις αρχές.

Η επίθεση εξαπολύθηκε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο από τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης των Κάρεν (KNLA), κι είχε στόχο στρατιωτική βάση στην πολιτεία Καγίν, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ταϊλανδικός στρατός.

Οι στρατιωτικοί της Μιανμάρ «προσπάθησαν να προβάλλουν αντίσταση και ζήτησαν ενισχύσεις για να υπερασπιστούν τη θέση τους, αλλά τελικά δεν μπόρεσαν να την κρατήσουν», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊλάνδης έχουν εντείνει τις περιπολίες τους κατά μήκος των συνόρων με τη Μιανμάρ, λέγοντας πως σκοπός είναι να αποτραπεί αυτή που οι αρχές του βασιλείου περιγράφουν ως ως «δυνητική παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» του από «ξένες ένοπλες δυνάμεις».

Ο Σόου Ταμάιν Τουν, εκ των ηγετών του πολιτικού βραχίονα του KNLA, επιβεβαίωσε πως διεξήχθησαν μάχες κοντά στα σύνορα, υποστηρίζοντας επίσης πως μεικτές δυνάμεις απέσπασαν «ορισμένες θέσεις στο μέτωπο» από τον στρατό της Μιανμάρ.

«Ορισμένοι (στρατιωτικοί της Μιανμάρ) αποσκίρτησαν και ενώθηκαν με τις μεικτές δυνάμεις μας, άλλοι όμως διέφυγαν στην Ταϊλάνδη», πρόσθεσε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο KNLA πολεμά για δεκαετίες εναντίον του κράτους, προσπαθώντας να αποσπάσει μεγαλύτερη αυτονομία του λαού των Κάρεν, που ζει κατά μήκος των νοτιοανατολικών συνόρων της άλλοτε Βιρμανίας.

Ένοπλες οργανώσεις της εθνικής μειονότητας των Κάρεν, που αψηφούν τον στρατό για πάρα πολύ καιρό, αντιστέκονται το τρέχον διάστημα στον έλεγχο της χούντας στις παραμεθόριες περιοχές.

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Μιανμάρ έχει προκαλέσει μεγάλου εύρους εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς πληθυσμών. Υπολογίζεται σήμερα πως τουλάχιστον 81.000 πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο ζουν στην Ταϊλάνδη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ