Η ΕΕ καλείται να δημιουργήσει αποθέματα για να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο πανδημίας, φυσικής καταστροφής ή εισβολής, σύμφωνα με την Κομισιόν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τη στρατηγική της για την αποθήκευση τροφίμων και φαρμάκων σε περίπτωση κρίσης.

Η ΕΕ θα πρέπει να δημιουργήσει αποθέματα τροφίμων, φαρμάκων, γεννητριών και πρώτων υλών για να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για μια στρατιωτική εισβολή, μια πανδημία ή μια φυσική καταστροφή, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ δήλωσε την Τετάρτη ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να εξετάσουν την επείγουσα προμήθεια προϊόντων καθαρισμού νερού, εξοπλισμού για την επισκευή υποθαλάσσιων καλωδίων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και κινητών γεφυρών για χρήση σε συγκρούσεις.

Νωρίτερα φέτος οι πολίτες της ΕΕ κλήθηκαν να αποθηκεύσουν τρόφιμα, νερό και είδη πρώτης ανάγκης για 72 ώρες, ώστε να αντιμετωπίσουν μια στρατιωτική επίθεση, μια φυσική καταστροφή, μια διακοπή ρεύματος ή ένα μεγάλο βιομηχανικό ατύχημα, σε περίπτωση μιας τέτοιας κρίσης. Στο πλαίσιο της στρατηγικής ετοιμότητας της ΕΕ, οι αξιωματούχοι επεξεργάζονται τι πρέπει να αποθηκεύσουν οι κυβερνήσεις και πώς να ενισχύσουν την ετοιμότητα για μια έκτακτη κατάσταση υγείας, όπως μια πανδημία, χημικές, πυρηνικές ή βιολογικές απειλές.

Τα διδάγματα από την πανδημία

Τα σχέδια αντικατοπτρίζουν τα διδάγματα από την πανδημία Covid, σύμφωνα με τον Guardian, όταν τα κράτη μέλη της ΕΕ έσπευσαν να εξασφαλίσουν μάσκες και άλλα ιατρικά εξαρτήματα, με αποτέλεσμα να προκύψουν ελλείψεις για όσους είχαν μεγαλύτερη ανάγκη. Τα σχέδια αυτά είναι εμπνευσμένα από κάποιες χώρες της ΕΕ -που η Επιτροπή κατονομάζει ως τη Φινλανδία, την Εσθονία και την Τσεχική Δημοκρατία- οι οποίες είναι γνωστό ότι αποθηκεύουν αγαθά.

Σύμφωνα με τη στρατηγική, η ΕΕ θα πρέπει να διαθέτει τακτικά επικαιροποιημένους καταλόγους βασικών αγαθών προσαρμοσμένους στις διάφορες κρίσεις. Μέχρι το 2026 η ΕΕ σκοπεύει να δημιουργήσει ένα κέντρο κρίσιμων πρώτων υλών για την από κοινού αγορά τέτοιων αγαθών για λογαριασμό των ενδιαφερόμενων εταιρειών.

Ο προϋπολογισμός ενός προγράμματος δανείων που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ενθάρρυνση μικρών εταιρειών και νεοφυών επιχειρήσεων να αναπτύξουν καινοτόμα φάρμακα και ιατρικές τεχνολογίες θα διπλασιαστεί σε 200 εκατ. ευρώ έως το 2027.

Παρακολούθηση λυμάτων και ενίσχυση της πυρόσβεσης

Το μπλοκ εργάζεται επίσης για την ανάπτυξη ενός συστήματος παρακολούθησης των λυμάτων που θα λειτουργεί «σαν ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης» για την ανίχνευση μολυσματικών ασθενειών πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι ειδικοί δημόσιας υγείας δήλωσαν ότι τα δείγματα λυμάτων παρείχαν έναν οικονομικά αποδοτικό τρόπο αξιολόγησης των απειλών για την υγεία.

Η ΕΕ διαθέτει ήδη στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, αεροπλάνα ιατρικής εκκένωσης και ιατρικό εξοπλισμό. Καθώς η ευρωπαϊκή περίοδος πυρκαγιών εντείνεται, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη με τις φλόγες στα περίχωρα της Μασσαλίας την Τετάρτη, η Επιτροπή δήλωσε ότι θα χρειαστούν πρόσθετα ελικόπτερα ή αεροπλάνα για την προστασία των περιοχών που απειλούνται από πυρκαγιές.

Η επίτροπος της ΕΕ για τη διαχείριση κρίσεων, Χάντζα Λαχμπίμπ, δήλωσε: «Γνωρίζουμε τις απειλές που αντιμετωπίζουμε … υβριδικές επιθέσεις, διακοπές ρεύματος, ακραία καιρικά φαινόμενα και εξάπλωση ασθενειών. Αυτοί οι κίνδυνοι δεν είναι πλέον μακρινοί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μεταφέρουμε την ετοιμότητα από το περιθώριο στην πρώτη γραμμή της άμυνάς μας».

Η τελευταία στρατηγική έρχεται μετά την επανάληψη της άποψης της πρωθυπουργού της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι έτοιμη να αμυνθεί μέχρι το 2030. «Ο στρατιωτικός επανεξοπλισμός της Ρωσίας σημαίνει ότι θα μπορούσε -μέσα σε δύο έως πέντε χρόνια- να αποτελέσει αξιόπιστη στρατιωτική απειλή για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ», δήλωσε την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το «κιτ επιβίωσης 72 ωρών»

Τον Απρίλιο και υπό τις γεωπολιτικές πιέσεις που υπήρχαν – και συνεχίζουν να υπάρχουν – η Κομισιόν είχε ανακοινώσει πως «οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται για μελλοντικές προκλήσεις», συμπεριλαμβανομένων των πολέμων, των υγειονομικών κρίσεων, των φυσικών καταστροφών και των κυβερνοεπιθέσεων.

Στη στρατηγική που παρουσιάστηκε, η Κομισιόν προέτρεπε τα 27 κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες διαθέτουν ένα κιτ έκτακτης ανάγκης που τους επιτρέπει να είναι αυτάρκεις για τουλάχιστον 72 ώρες σε περίπτωση που ξεμείνουν από βασικά εφόδια.