Η 9η Ιουλίου θα είναι η πιο σύντομη ημέρα στην καταγεγραμμένη ιστορία και γι’ αυτό φταίει το φεγγάρι, λένε οι επιστήμονες: «Ζούμε σε μια πολύ ασυνήθιστη εποχή».

Αν σήμερα, 9 Ιουλίου, η μέρα σού φανεί ακόμα πιο μικρή από το συνηθισμένο, γεμάτη υποχρεώσεις και άγχος, υπάρχει ένα επιστημονικό φαινόμενο που ευθύνεται, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το φετινό καλοκαίρι, η Γη ξαφνικά περιστρέφεται πιο γρήγορα λόγω της θέσης της Σελήνης, εξηγούν οι επιστήμονες. Η ουράνια αυτή επιτάχυνση θα αφαιρέσει από 1,3 έως 1,6 χιλιοστά του δευτερολέπτου από τις συνηθισμένες 24 ώρες της Τετάρτης, καθιστώντας την πιο σύντομη ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ.

Αποδεικνύεται πως η διαδικασία περιστροφής του πλανήτη μας είναι πολύ ευαίσθητη υπόθεση. Φαινόμενα που κυμαίνονται από εποχιακές αλλαγές μέχρι φυσικές καταστροφές μπορούν να επηρεάσουν τον ρυθμό περιστροφής με τρόπους που προκαλούν έκπληξη. Η τελευταία αυτή «διατάραξη της δύναμης» είναι η έκτη αντίστοιχη από το 2020. Και, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν σταματάμε εδώ.

Η 22α Ιουλίου και η 5η Αυγούστου αναμένεται να είναι αντίστοιχα σύντομες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Διεθνούς Περιστροφής της Γης και Συστημάτων Αναφοράς (IERS). Ο οργανισμός είναι υπεύθυνος να διαχειριστεί τελικά το «αρνητικό εμβόλιμο δευτερόλεπτο» που θα προκύψει από αυτή τη σειρά συντομευμένων ημερών. Αυτό θα οδηγήσει στην πρώτη τέτοιου είδους ρύθμιση του παγκόσμιου ρολογιού. Η ιστορική αυτή αλλαγή αναμένεται να γίνει το 2029.

«Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου κατάσταση και ένα πολύ σημαντικό γεγονός», είχε δηλώσει ο γεωφυσικός Ντάνκαν Άγκνιου από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Σκριπς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.

«Δεν είναι μια τεράστια αλλαγή στην περιστροφή της Γης που θα οδηγήσει σε κάποια καταστροφή ή κάτι τέτοιο, αλλά είναι κάτι αξιοσημείωτο», πρόσθεσε. «Είναι άλλη μια ένδειξη ότι ζούμε σε μια πολύ ασυνήθιστη εποχή».