Οποιαδήποτε συμφωνία ανάμεσα στο Ιράν και στις ΗΠΑ που θα επιβάλλει νέες περικοπές στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης θα πρέπει να περιλαμβάνει «πολύ δυνατές» επιθεωρήσεις της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την επιτήρηση των πυρηνικών, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Ραφαέλ Γκρόσι.
Οι δύο χώρες διεξάγουν συνομιλίες με σκοπό τον περιορισμό των ιρανικών πυρηνικών δραστηριοτήτων, που επιταχύνθηκαν με γρήγορους ρυθμούς αφότου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε την Ουάσινγκτον από μια συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015 ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις και περιόρισε αυστηρά αυτές τις δραστηριότητες.
Καθώς αυτή η συμφωνία έχει ξηλωθεί, το Ιράν έχει αυξήσει τον βαθμό καθαρότητας του ουρανίου που εμπλουτίζει στο 60%, κοντά στο 90% που απαιτείται για την κατασκευή πυρηνικού όπλου, από 3,67% που προέβλεπε η συμφωνία. Έχει αχρηστεύσει επίσης την επιπρόσθετη εποπτεία του ΔΟΑΕ που προέβλεπε η συμφωνία του 2015.
«Η εντύπωσή μου είναι πως αν υπάρξει μια τέτοια συμφωνία, μια στέρεη, πολύ δυνατή επιθεώρηση του ΔΟΑΕ… θα πρέπει να είναι προαπαιτούμενο, και είμαι σίγουρος ότι θα είναι, επειδή θα συνεπάγεται μια πολύ, πολύ σοβαρή δέσμευση εκ μέρους του Ιράν, η οποία πρέπει να επαληθευτεί», δήλωσε ο Γκρόσι στους δημοσιογράφους.
Απέφυγε ωστόσο να πει αν το Ιράν θα πρέπει να επαναλάβει την εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου, μιας συμφωνίας ανάμεσα στον ΔΟΑΕ και τις χώρες μέλη που διευρύνει το εύρος της εποπτείας του ΔΟΑΕ ώστε να περιλαμβάνει επιθεωρήσεις σε οποιαδήποτε τοποθεσία θεωρείται ύποπτη από την υπηρεσία για πυρηνικές δραστηριότητες. Το Ιράν το εφάρμοσε με βάση τη συμφωνία του 2015 και μέχρι και την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία το 2018.
Απαντώντας σε ερώτηση αν σημαίνει πως το πρωτόκολλο θα πρέπει να εφαρμοστεί, ο Γκρόσι είπε: «Είμαι πολύ πρακτικός», προσθέτοντας πως αυτό δεν είναι αντικείμενο των συνομιλιών. Αν και ο ΔΟΑΕ δεν συμμετέχει στις συνομιλίες, είπε πως είναι σε επαφή με τις δύο πλευρές, περιλαμβανομένου του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ.
«Δεν πιστεύω ότι το συζητάνε με αυτούς τους όρους. Δεν νομίζω πως η συζήτηση είναι για το αν θα εφαρμοστούν ή όχι νομικοί κανόνες. Τείνω να θεωρήσω ότι είναι περισσότερο μια προσέγγιση ad hoc», είπε ο Γκρόσι.
Παρότι οι συνομιλίες φαίνεται να βρίσκονται σε αδιέξοδο, με τις ΗΠΑ να λένε κατ΄επανάληψη πως το Ιράν δεν θα πρέπει να έχει καθόλου το δικαίωμα να εμπλουτίζει ουράνιο και την Τεχεράνη να λέει πως αυτό είναι κόκκινη γραμμή καθώς ο εμπλουτισμός είναι αναφαίρετο δικαίωμά της, ο Γκρόσι είπε πως η απόσταση δεν είναι αδύνατο να γεφυρωθεί.
«Πιστεύω ότι υπάρχει πάντα ένας τρόπος», είπε. «Δεν είναι αδύνατο να συμβιβαστούν οι δύο απόψεις», συμπλήρωσε.
Πηγή: ΑΠΕ