Η Σαουδική Αραβία αναμένεται να επιτρέψει την πώληση και περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ το 2026, στο πλαίσιο των προετοιμασιών της για τη φιλοξενία μεγάλων διεθνών εκδηλώσεων, όπως η Expo 2030 και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2034, σύμφωνα με σαουδαραβικά μέσα ενημέρωσης.
Η απαγόρευση του αλκοόλ ισχύει στη Σαουδική Αραβία από το 1952, τόσο από πολίτες όσο και από αλλοδαπούς.
Σύμφωνα με το saudimoments.com, το νέο πλαίσιο θα ισχύει για περίπου 600 τοποθεσίες σε όλη τη χώρα, περιλαμβάνοντας ξενοδοχεία πέντε αστέρων, πολυτελή θέρετρα, διπλωματικές ζώνες και τουριστικές αναπτύξεις όπως η Neom, το νησί Sindalah και το Red Sea Project.
Τα επιτρεπόμενα σημεία θα μπορούν να σερβίρουν μπύρα, κρασί και μηλίτη (cider). Ωστόσο, ποτά με περιεκτικότητα άνω του 20% σε αλκοόλ – όπως τα αποστάγματα – θα παραμείνουν περιορισμένα.
Beginning in 2026, Saudi Arabia will permit alcohol sales at approximately 600 locations.
— AF Post (@AFpost) May 24, 2025
Follow: @AFpost pic.twitter.com/KV2A3I3L1k
Το αλκοόλ δεν θα είναι διαθέσιμο σε σπίτια, δημόσιους χώρους, καταστήματα λιανικής ή για προσωπική παραγωγή, καθώς η πολιτική περιορίζεται σε περιοχές που εξυπηρετούν κυρίως διεθνείς επισκέπτες και αλλοδαπούς εργαζομένους.
Οι πωλήσεις θα πραγματοποιούνται μόνο σε εξουσιοδοτημένους χώρους, με αδειοδοτημένο προσωπικό και σαφώς καθορισμένες διαδικασίες λειτουργίας. Οι αρχές τονίζουν ότι οι κανονισμοί έχουν σχεδιαστεί ώστε να διασφαλίζουν υπεύθυνο χειρισμό και τη διατήρηση της δημόσιας τάξης, σύμφωνα με τα τοπικά πρότυπα.
Το σύστημα αδειοδότησης αποτελεί μέρος του οράματος Vision 2030, της εθνικής πρωτοβουλίας της Σαουδικής Αραβίας για τη διαφοροποίηση της οικονομίας και την ανάπτυξη τομέων όπως ο τουρισμός, η ψυχαγωγία και η φιλοξενία. Οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι η πολιτική θα στηρίξει τη δημιουργία θέσεων εργασίας και θα προσελκύσει διεθνείς επενδύσεις, ιδίως στους τομείς της φιλοξενίας και των εκδηλώσεων.
Αρκετές μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες έχουν ήδη αρχίσει να προσαρμόζουν τα επιχειρησιακά τους σχέδια εν όψει των νέων κανονισμών.
Ωστόσο, η ρύθμιση και η εποπτεία θα παραμείνουν βασική προτεραιότητα, με την υπερβολική χρήση ή μη συμμόρφωση να επισύρει κυρώσεις.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, στόχος είναι η διαχείριση της αλλαγής με τρόπο που να εξυπηρετεί τους οικονομικούς στόχους χωρίς να αλλοιώνεται η ταυτότητα της χώρας.