Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν. Αναφορές κάνουν λόγο για πολλαπλές εκρήξεις και σειρήνες που ακούστηκαν στην πόλη Τζαμού, στο διοικούμενο από την Ινδία, Κασμίρ.

Πληροφορίες που μεταδίδει ο Guardian αναφέρουν ότι σημειώθηκαν εκρήξεις σε αεροδρόμιο της Τζαμού.

Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι είδε κόκκινες λάμψεις και ιπτάμενα αντικείμενα στον νυχτερινό ουρανό πάνω από την πόλη.

Κάτοικοι δήλωσαν ότι άκουσαν εκρήξεις και σειρήνες, ενώ τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ύποπτα drones φέρονται να πέταξαν πάνω από την περιοχή.

Ο πρώην γενικός διευθυντής της αστυνομίας της περιοχής, Σες Πολ Βάιντ, δήλωσε ότι η πόλη έχει βυθιστεί στο απόλυτο σκοτάδι μετά τις δυνατές εκρήξεις. «Βομβαρδισμός, βομβαρδιστικά πυρά ή πυραυλικές επιθέσεις ύποπτες», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το περιστατικό αυτό έρχεται σε μία περίοδο αυξημένης έντασης ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν, καθώς οι δύο χώρες ανταλλάσσουν κατηγορίες για επιθέσεις και παραβιάσεις της εκεχειρίας κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου (LoC), που χωρίζει το διαφιλονικούμενο Κασμίρ. Το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί αλλεπάλληλα περιστατικά βίας, συμπεριλαμβανομένων πυραυλικών επιθέσεων, βομβαρδισμών με πυροβολικό και χρήσης drones, τα οποία χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο από ενόπλες ομάδες για στρατιωτικούς και τρομοκρατικούς σκοπούς.

Μόλις πριν λίγες ημέρες, ινδικές στρατιωτικές πηγές δήλωσαν ότι απέτρεψαν επίθεση με drone κοντά σε στρατιωτική βάση στην περιοχή Ρατνούτσακ-Καλούτσακ, ενισχύοντας τους φόβους για συστηματική χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών ως όπλων από ένοπλες ομάδες που φέρονται να έχουν υποστήριξη από το Πακιστάν.

Οι ινδικές αρχές υποψιάζονται ότι πίσω από τις σημερινές εκρήξεις βρίσκεται η πακιστανικής βάσης ισλαμιστική οργάνωση Jaish-e-Mohammed (JeM), η οποία στο παρελθόν έχει αναλάβει την ευθύνη για παρόμοιες επιθέσεις σε στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές στο ινδικό Κασμίρ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα drones που χρησιμοποιήθηκαν στις εκρήξεις είχαν προγραμματιστεί με GPS για να φτάσουν με ακρίβεια στους στόχους τους, υποδεικνύοντας υψηλό βαθμό τεχνολογικής προετοιμασίας.

Η ένταση στην περιοχή ενισχύεται περαιτέρω από τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό και τις επιθέσεις σε χωριά κοντά στα σύνορα, οι οποίες έχουν προκαλέσει θύματα και στις δύο πλευρές. Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις, καθώς και οι δύο χώρες είναι πυρηνικά εξοπλισμένες και έχουν ιστορικό στρατιωτικών συγκρούσεων για το Κασμίρ.

Διεθνείς οργανισμοί και κυβερνήσεις κρατών-μελών του ΟΗΕ έχουν απευθύνει εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, διάλογο και αποκλιμάκωση της έντασης, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο ευρύτερης στρατιωτικής αντιπαράθεσης στην ευαίσθητη αυτή περιοχή της Νότιας Ασίας.