Η ένταση ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν κλιμακώθηκε απότομα την Τετάρτη, καθώς σημειώθηκε «αερομαχία» μεταξύ μαχητικών αεροσκαφών των δύο χωρών. Σύμφωνα με τις πακιστανικές αρχές, κατά τη διάρκεια της εμπλοκής καταρρίφθηκαν πέντε ινδικά μαχητικά.
Όπως μετέδωσε το CNN, ανώτερη πηγή των πακιστανικών δυνάμεων ασφαλείας χαρακτήρισε την επιχείρηση ως μία από τις «μεγαλύτερες και μακρύτερες σε διάρκεια στην πρόσφατη ιστορία της αεροπορίας».
Την επόμενη ημέρα, εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού δήλωσε: «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι καταρρίψαμε πέντε ινδικά μαχητικά, τρία Rafale, ένα SU-30 και ένα MiG-29».
Η αεροπορική σύγκρουση σημειώθηκε στο πλαίσιο της επιχείρησης «Sindoor», την οποία φέρεται να ξεκίνησε το Νέο Δελχί. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συνολικά 125 μαχητικά αεροσκάφη συμμετείχαν σε συγκρούσεις που διήρκεσαν πάνω από μία ώρα, με κάθε πλευρά να παραμένει εντός του εναέριου χώρου της. Οι αποστάσεις των πυραυλικών επιθέσεων, πάντως, έφτασαν ή και ξεπέρασαν τα 160 χιλιόμετρα (100 μίλια).
BIG: Pakistan-India fighter jet “dog fight” was one of largest and longest in recent aviation history, CNN reports.
— Clash Report (@clashreport) May 8, 2025
A total of 125 fighter jets battled for over an hour, with neither side leaving its own airspace.
The missile exchanges were happening at distances sometimes… pic.twitter.com/XqXp3c2wnL
Παρά την ένταση, καμία πλευρά δεν έστειλε τους πιλότους της πέρα από τα σύνορα. Ο λόγος, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, είναι η «πολύ μικρότερη αερομαχία το 2019», όταν ένας πιλότος της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας καταρρίφθηκε σε πακιστανικό έδαφος, παρουσιάστηκε στην τηλεόραση και επιστράφηκε αργότερα στην Ινδία. Ήταν μια «ταπείνωση» που καμία από τις δύο πλευρές δεν ήθελε να επαναληφθεί.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η Ινδική Πολεμική Αεροπορία υποχρεώθηκε να πραγματοποιήσει πολλαπλά πλήγματα κατά στόχων. Από την πλευρά του, το Πακιστάν φέρεται να έλαβε προληπτικά μέτρα, προειδοποιώντας αμάχους σε περιοχές που θεωρούνταν πιθανοί στόχοι, ενώ ο στρατός κατόρθωσε να περιορίσει τις απώλειες μεταξύ των πολιτών.

Ωστόσο, οι απώλειες δεν αποφεύχθηκαν. Η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι 13 άμαχοι σκοτώθηκαν και 59 τραυματίστηκαν από πακιστανικά πυρά πυροβολικού που σημειώθηκαν την Τετάρτη. Σύμφωνα με το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών, «οι 13 νεκροί, καθώς και 44 από τους 59 τραυματίες, καταγράφηκαν μόνο στο χωριό Πόονς, (βορειοδυτική Ινδία), κατά μήκος της “γραμμής ελέγχου”, του ντε φάκτο συνόρου που κατανέμει ανάμεσα στις δύο χώρες τη διαφιλονικούμενη περιφέρεια του Κασμίρ».
Μέσα στο ήδη τεταμένο κλίμα, μια ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην πόλη Λαχόρη του Πακιστάν. Το γεγονός μετέδωσαν ο τηλεοπτικός σταθμός Geo TV και δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για τα αίτια της έκρηξης.
Το ινδικό υπουργείο Άμυνας δεν προέβη άμεσα σε σχόλιο. Ένας Ινδός αμυντικός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, δήλωσε πως «δεν διεξάγονται ινδικές επιχειρήσεις στη Λαχόρη».