Σε μια ταπεινή αίθουσα ενός σχολείου στη Ρεμς της Γαλλίας, στις 7 Μαΐου 1945, υπογράφηκε η άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας. Το Collège Moderne et Technique, τότε έδρα του Ανώτατου Συμμαχικού Εκστρατευτικού Στρατηγείου υπό τον στρατηγό Αϊζενχάουερ, φιλοξένησε το γεγονός που τερμάτισε τον πόλεμο στην Ευρώπη αλλά παρά τη σημασία του γεγονότος για την μετέπειτα εξέλιξη των γεγονότων, το σχολείο στέκει διακριτικά, μακριά από τα φώτα της ιστορίας, όπως αναφέρει ο Guardian.

Σήμερα, στον ίδιο χώρο του σχολείου, στεγάζεται το Μουσείο της Παράδοσης ή αλλιώς Παραχώρησης. Η φετινή 80ή επέτειος αποκτά ιδιαίτερο βάρος, καθώς λιγοστεύουν οι επιζώντες και η ειρήνη στην Ευρώπη κλονίζεται ξανά. Ο δήμαρχος Ρεμς, Αρνό Ρομπινέ, σημειώνει με λύπη πως η 7η Μαΐου δεν υιοθετήθηκε επίσημα από τη Γαλλία αλλά επιλέχθηκε αντ’ αυτής η 8η Μαΐου, έπειτα από απαίτηση του Στάλιν για μια δεύτερη, πιο επιβλητική τελετή στο Βερολίνο, καθώς εκεί ξεκίνησε το τέλος της γερμανικής κυριαρχίας μιας και η γερμανική εξουσία βρισκόταν πλέον σε σοβιετικά χέρια.

Οι εκδηλώσεις μνήμης στη Ρεμς

Φέτος, η Ρεμς τιμά την ημέρα με τηλεοπτική μετάδοση, συναυλίες, παραστάσεις και εκπαιδευτικές δράσεις. Η αιώνια φλόγα θα μεταφερθεί από την Αψίδα του Θριάμβου, σηματοδοτώντας τη σημασία της ιστορικής αυτής τοποθεσίας. «Η μνήμη πρέπει να μεταδοθεί στη νέα γενιά», λέει ο Ρομπινέ, «γιατί η ειρήνη δεν είναι δεδομένη».

Στο γειτονικό Λύκειο Ρούζβελτ, μαθητές συμμετέχουν στις επετειακές εκδηλώσεις, ξεναγώντας επισκέπτες. «Νιώθουμε το βάρος της ιστορίας», λέει ο 18χρονος Σβεν Τουρπέν-Μιχαΐλοβιτς. «Βλέπουμε τα ίδια λάθη να επαναλαμβάνονται». Μαζί του, η Ζουλί Λε Μπαγί και η Ντοριάν Κουτσερόφ υπογραμμίζουν τη σημασία της μνήμης: «Το σχολείο είναι σύμβολο ειρήνης, θάρρους και προειδοποίηση για το μέλλον».

Η υπογραφή της παράδοσης έγινε στις 2:41 π.μ. στις 7 Μαΐου, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις. Ο στρατηγός Άλφρεντ Γιόντλ υπέγραψε για τη Γερμανία, εκπρόσωποι των Συμμάχων για τις αντίστοιχες χώρες, και η Γαλλία ως χώρα – οικοδεσπότης μιας και εκεί έγινε η παράδοση. Ο Αϊζενχάουερ δεν παρευρέθηκε στην υπογραφή, αλλά αποδέχτηκε την αντιπροσωπεία και έστειλε το λακωνικό μήνυμα: «Η αποστολή της Συμμαχικής Δύναμης εκπληρώθηκε στις 02:41, τοπική ώρα, 7 Μαΐου 1945».

Ωστόσο, ο Στάλιν απέρριψε την ισχύ της συμφωνίας, απαιτώντας νέα υπογραφή στο Βερολίνο την επόμενη ημέρα. Έτσι, η 8η Μαΐου καθιερώθηκε ως Ημέρα της Νίκης, ενώ η Ρεμς παρέμεινε στη σκιά.

Μετά τις φετινές εκδηλώσεις, το μουσείο κλείνει για ανακαίνιση. «Σκοπός μας είναι η εκπαίδευση», λέει η διευθύντρια των ιστορικών μουσείων της πόλης, Μπενεντίκτ Ερνύ. «Η μνήμη αυτού του χώρου μάς θυμίζει ερωτήματα που δυστυχώς επιστρέφουν».