Ένταση προκλήθηκε στα διεθνή ύδατα κοντά στη Μάλτα, όταν πλοίο του «Στόλου της Ελευθερίας» δέχθηκε επίθεση από drones, με την οργάνωση να επιρρίπτει ευθύνες στο Ισραήλ.
Στο πλοίο «Conscience» επέβαιναν 30 άτομα που εργάζονται σε ανθρωπιστικές αποστολές, και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου Γιασεμίν Ακάρ, οι ζημιές ήταν εκτεταμένες, με τον ίδιο να απευθύνει έκκληση για βοήθεια μέσω βίντεο που δημοσιεύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Όπως ανέφερε, μοναδική χώρα που ανταποκρίθηκε στην έκκληση ήταν η Κύπρος, αν και το σκάφος της δεν μπορούσε να προσφέρει την απαιτούμενη ηλεκτρική υποστήριξη.
⚡️🇵🇸🇮🇱 BREAKING: Footage from the Freedom Flotilla ship shows the moment the ‘Conscience’ (Wujdan) was struck by two Israeli drone bombs at 00:23 in international waters off Malta. The vessel, carrying 30 international human rights activists en route to Gaza, caught fire and… pic.twitter.com/RubLHa4lyh
— Aditya Juans Mandagie (@AdityaMandagie) May 2, 2025
Ο Ακάρ έκανε λόγο για «έγκλημα πολέμου», τονίζοντας πως η επίθεση αποσκοπεί στο να αποτραπεί η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, όπου εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, υποφέρουν από λιμό.
Η φωτιά στο πλοίο έχει τεθεί υπό έλεγχο και δεν υπάρχει κίνδυνος βύθισης, όμως οι επιβαίνοντες αρνούνται να εγκαταλείψουν το σκάφος, ζητώντας ρυμούλκηση σε ασφαλές λιμάνι, όπως ανέφερε ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος.
Κατήγγειλε επίσης πως, παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις για βοήθεια επί ώρες, δεν υπήρξε ανταπόκριση.
Η ΜΚΟ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει φωτιά σε σκάφος με την ονομασία Conscience, με εμφανείς εκρήξεις και φώτα στον ουρανό. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, drones έπληξαν τη γεννήτρια του πλοίου, προκαλώντας μεγάλη καταστροφή και αφήνοντας το πλήρωμα χωρίς ρεύμα – κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο βύθισης.
Εκπρόσωπος της οργάνωσης, η Κουίβα Μπάτερλι, υποστήριξε ότι η επίθεση έγινε ενώ το πλοίο ετοιμαζόταν να υποδεχθεί ακτιβιστές από άλλο σκάφος, λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων.
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία επρόκειτο να επιβιβαστεί στο πλοίο, επιβεβαίωσε ότι το σκάφος βρίσκεται ακόμη στο σημείο και σε επικίνδυνη κατάσταση. Δήλωσε πως η αποστολή ήταν μέρος μιας ευρύτερης ειρηνικής προσπάθειας για το σπάσιμο της πολιορκίας της Γάζας από το Ισραήλ.
Η Freedom Flotilla καταγγέλλει ότι πρόκειται για πολιτική και στρατιωτική στοχοποίηση και ζητά να λογοδοτήσουν οι Ισραηλινοί πρεσβευτές για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κανόνων ναυσιπλοΐας.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Μάλτας επιβεβαίωσε ότι ειδοποιήθηκαν οι λιμενικές αρχές, οι οποίες έστειλαν περιπολικό και ρυμουλκό στο σημείο. Ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε, το πλήρωμα αρνήθηκε να εγκαταλείψει το σκάφος.
Η ΜΚΟ καταγγέλλει ότι η επίθεση εντάσσεται σε ένα πλαίσιο παρεμπόδισης ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς το Ισραήλ από τις 2 Μαρτίου έχει διακόψει κάθε είδους προμήθεια προς τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας.
Υπενθυμίζεται ότι το 2010 το Ισραήλ είχε επιτεθεί σε άλλο πλοίο ανθρωπιστικής αποστολής, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.
Την επίθεση καταδίκασε και η Χαμάς, κάνοντας λόγο για «κρατική τρομοκρατία» και «πειρατεία σε διεθνή ύδατα».
Έκκληση του καθηγητή Τάκη Πολίτη
Νωρίτερα, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Τάκης Πολίτης, δημοσίευσε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία αναφέρει πως ήταν ανάμεσα στους ακτιβιστές, που επρόκειτο να επιβιβαστούν στον Στόλο της Ελευθερίας για την Γάζα.
Ακολουθεί η ανάρτηση του Τάκη Πολίτη:
«Επείγουσα έκκληση
Ονομάζομαι Τάκης Πολίτης και είμαι Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Βρίσκομαι στη Μάλτα συμμετέχοντας στο Στόλο της Ελευθερίας. Ήμασταν έτοιμοι να ξεκινήσουμε ανθρωπιστική δράση αλληλεγγύης για να σπάσουμε την παράνομο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και να μεταφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους, που λιμοκτονούν από την σκόπιμη παράνομη απαγόρευση εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας που επιβάλλει το Ισραήλ.
Χθες το βράδυ μετά τα μεσάνυχτα, λίγες ώρες πριν από την επιβίβασή μας, το πλοίο μας χτυπήθηκε από 2 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σε διεθνή ύδατα κοντά στη Μάλτα. Ξέσπασε πυρκαγιά και το πλοίο υπέστη σοβαρές ζημιές. Στο πλοίο, την ώρα της επίθεσης, βρίσκονταν 12 μέλη πληρώματος και 6 ακτιβιστές.
Απευθύνω έκκληση στο μεγάλο εκείνο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που καταδικάζει την συνεχιζόμενη γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση για να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ κάθε συνεργασία με το Ισραήλ και να προβεί σε όλες τις δυνατές ενέργειες ώστε να συμβάλει στον τερματισμό αυτής της γενοκτονίας».