Ο Νετανιάχου εκμεταλλευόμενος τον πόλεμο με τη Χαμάς σκοπεύει να μετατρέψει το Ισραήλ στην Ελβετία της Μέσης Ανατολής, δηλαδή σε φορολογικό παράδεισο, αλλά με μια βασική διαφορά. Ταυτόχρονα, το κράτος θα γίνει αυταρχικό, σε βαθμό να φυλακίζει όσους συνεργάζονται με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Δύο νέα νομοσχέδια που σύντομα θα τεθούν προς ψήφιση στο ισραηλινό κοινοβούλιο, βάζουν στο «στόχαστρο» συγκεκριμένες ΜΚΟ και όχι όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, με απώτερο σκοπό να επιτρέπουν στην κυβέρνηση να πράττει όπως θέλει και σε άλλους τομείς, έγραψε το Foreign Policy.
Το πρώτο νομοσχέδιο μηδενίζει τον φόρο σε όσους κάνουν δωρεές υπέρ των Εβραίων αποίκων στη Δυτική Όχθη, διευκολύνοντας και την ίδρυση σχετικής ΜΚΟ. Οι συγκεκριμένες διατάξεις δεν αφορούν μόνο Ισραηλινούς, αλλά γενικά ιδιώτες, ακόμα και υπουργούς. Παραδείγματος χάριν, ο υπουργός Οικονομικών θα μπορεί να βάζει χέρι στα κρατικά ταμεία, όποτε θέλει, με τη δικαιολογία ότι θα δώσει τα χρήματα σε αποίκους, χωρίς να απαιτείται σχετικός έλεγχος. Στόχος είναι η χώρα να γίνει φορολογικός παράδεισος, με αφορμή της ισραηλινές αποικίες.
Το δεύτερο νομοσχέδιο ποινικοποιεί οργανώσεις και ιδιώτες που συνεργάζονται με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, επειδή το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως έπραξε και με την ηγεσία της Χαμάς. Παράλληλα, οι ΜΚΟ που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα θα χαρακτηρίζονται ξένες κυβερνητικές οργανώσεις, ακόμη κι αν δεν λαμβάνουν χρήματα από το εξωτερικό, ενώ θα πληρώνουν φόρο 80%.

Το πιο ακραίο όμως, είναι ότι θα φυλακίζονται ως τρομοκράτες όσοι έχουν ή θεωρείται ότι έχουν σχέσεις με ΜΚΟ που επικρίνουν την κυβέρνηση στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τις διατάξεις ποινικό αδίκημα θα θεωρείται ακόμα και ένα άρθρο που θα επικρίνει την κυβέρνηση για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι ας μην αφορά μειονότητες, αλλά Εβραίους πολίτες.
«Ο στόχος είναι να εξαλειφθεί η κριτική των ενεργειών της κυβέρνησης, ειδικά ό,τι σχετίζεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν περάσουν τα νομοσχέδια, θα εξαλειφθεί η κοινωνία των πολιτών στο Ισραήλ», είπε ο Ziv Stahl, διευθυντής της οργάνωσης Yesh Din (Υπάρχει Νόμος).
Σύμφωνα με αναλυτές, τα παραπάνω νομοσχέδια φαίνεται να αποτελούν την αρχή εκτροπής του πολιτεύματος στο Ισραήλ, με αρκετούς να φοβούνται ότι σε λίγο καιρό δεν θα διαφέρει από τις υπόλοιπες περιφερειακές δυνάμεις που αντιμάχεται εδώ και δεκαετίες.
Οι υποστηρικτές της κυβέρνησης Νετανιάχου όμως, θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο θωρακίζεται η χώρα από τον «εσωτερικό εχθρό». «Πρέπει να προστατεύσουμε την κυριαρχία μας. Εμάς ψήφισαν, εμείς κάνουμε το σωστό», είπε ο Ariel Kellner, μέλος στο κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου.

Επίσης, σημείωσε για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ότι «ο θεσμός αυτός ιδρύθηκε για να υπερασπίσει την ανθρωπότητα, αλλά καπελώθηκε από βάρβαρους εχθρούς. Δεν μπορεί ο Νετανιάχου να μπαίνει στο ίδιο τσουβάλι με τη Χαμάς… Είναι απάνθρωπο».
Τα δύο νομοσχέδια αναμένεται να υπερψηφιστούν από τον κυβερνητικό συνασπισμό του Ισραήλ και με βάση τους αναλυτές, θα αλλάξουν τόσο την πορεία της χώρας, όσο και το χάρτη της Μέσης Ανατολής.