Σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και τα εξάχρονα παιδιά έχουν το… άγχος ενοικίου. Παράδειγμα τρία παιδιά δημοτικού σχολείου τα οποία μαθαίνουν πώς να διαχειρίζονται χρήματα από νωρίς στη ζωή τους χάρη στη μητέρα τους, η οποία τους χρεώνει ένα μερίδιο από τα έξοδα διαβίωσης του νοικοκυριού. Μερικοί ειδικοί λένε ότι η ιδέα της είναι σωστή.

Τα παιδιά της Samantha Bird -ηλικίας 6, 8 και 9 ετών- λαμβάνουν το καθένα ένα εβδομαδιαίο ποσό όπως τόσα άλλα. Αλλά αυτή είναι διαφορετική περίπτωση, καθώς τα τρία μικρά παιδιά θα αφιερώσουν ένα μέρος των εσόδων τους για το ενοίκιο, αλλά και το φαγητό.

«Κάθε εβδομάδα τα παιδιά πληρώνονται 6 δολάρια. Ένα δολάριο την εβδομάδα πηγαίνει για τα [μηνιαία] έξοδά τους», εξήγησε η Bird σε ένα βίντεο του TikTok, το οποίο έχει συγκεντρώσει 5,7 εκατομμύρια προβολές. Έτσι, την πρώτη κάθε μήνα, οι mini-moneymakers πληρώνουν 1 δολάριο ο καθένας για το ενοίκιο, 1 δολάριο για το παντοπωλείο και 1 για τα κοινόχρηστα. «Παρακολουθούν τα έσοδα – έξοδα τους και βάζουν αυτό το δολάριο σε ξεχωριστό φάκελο για τις ανάγκες… κοινής ωφέλειας και, στη συνέχεια, στις αρχές του επόμενου μήνα, τους χρεώνουμε τον λογαριασμό τους», εξήγησε η γονιός που μετρά τα χρήματα, όπως μεταδίδει η New York Post.

@samanthabirdshiloh

This goes deeper into the process we use for your kids paying mock bills! We want them to learn the responsibility and financial skills that they will need in adulthood! They LOVE feeling like a grown up and managing their money the way mom and dad do 💕#financialliteracy #parenting #kidstiktok #kidspersonalfinance #investingforbeginners #investingforkids #investing #financialfreedom #moneymindset #budgeting

♬ original sound – Samantha Bird

Στόχος της Bird είναι να διδάξει στα παιδιά της «πώς να μάθουν την αξία των χρημάτων και να πληρώνουν λογαριασμούς σε ένα ασφαλές περιβάλλον», είπε. Οι όχι και τόσο συμβατικές μέθοδοί της έλαβαν αρκετή κριτική αλλά και έπαινο από άλλους TikTokers.

«Σε ποια ηλικία το ξεκίνησες; Σκεφτείτε ότι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διδάξετε τον οικονομικό προγραμματισμό», έγραψε ένα άτομο. «Αρχικά είπα ουάου αυτό είναι γελοίο. Μετά, όμως, θα ήθελα να το μάθαινα αυτό σε οποιοδήποτε σημείο της ζωής μου», ανέφερε ένας άλλος. «Δεν χρειάζεται αυτό. Το σχολείο θα τους διδάξει όλα όσα θα χρειαστούν στο μέλλον. Όπως τα παραλληλόγραμμα. Κάτι που είναι χρήσιμο κατά τη διάρκεια της εποχής των παραλληλόγραμμων», είπε κάποιος ειρωνικά.

«Είναι πολύ μικρά για κάτι τέτοιο. Το πιθανότερο είναι ότι θα είναι υπερβολικά προσηλωμένα στα χρήματα και θα είναι υπερβολικά ανήσυχα για αυτά. Μιλάω εκ πείρας», επέκρινε ένας χρήστης. «Τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν χρειάζεται να μάθουν για τα έξοδα και τους λογαριασμούς. Γιατί έτσι συγκροτείται ένα πλαίσιο για τη δημιουργία οικονομικού άγχους», είπε ένας άλλος. Παρά τα ανάμεικτα σχόλια που έλαβε η Bird, οι ειδικοί του MarketWatch πιστεύουν ότι τα παιδιά δεν είναι ποτέ πολύ μικρά για να μάθουν για την οικονομική ευθύνη. «Όταν θέλουμε να διδάξουμε στα παιδιά δεξιότητες για τα χρήματα, δεν υπάρχει ένας μόνο τρόπος για να το κάνουμε», είπε ο Rick Kahler, οικονομικός σχεδιαστής και ιδρυτής του Kahler Financial Group στη Νότια Ντακότα.

«Χαιρετίζω την [Bird] που γνωρίζει ότι έχει την ευθύνη να διδάξει στα παιδιά της δεξιότητες για τα χρήματα. Το αν ο τρόπος που το κάνει είναι [σωστός] είναι πάντα θέμα υποκειμενικότητας». Η Kate Yoho, οικονομική σύμβουλος στην TBH Advisors με έδρα το Τενεσί, πιστεύει ότι «το να τις ξεκινάς σε αυτή την ηλικία είναι υπέροχο. Λατρεύω τη στρατηγική της. Τα παιδιά ενθουσιάζονται με διάφορα πράγματα όταν είναι μικρά – ειδικά με τα χρήματα, γιατί δεν τα καταλαβαίνουν».

Η Michele Paiva, μια οικονομική σύμβουλος με έδρα την Πενσιλβάνια, προειδοποίησε αντιθέτως ότι αυτός ο συγκεκριμένος τύπος «υπολογισμού» μπορεί να μην εμπνέει και να προκαλεί άγχος στα παιδιά. Αλλά ταυτόχρονα, διδάσκει μαθηματικές δεξιότητες καθώς και δεξιότητες συνομιλίας όταν πρόκειται για συζήτηση για τα οικονομικά. Διδάσκει επίσης «ότι μερικές φορές στη ζωή, πρέπει να βοηθάς τους άλλους στο να πληρώνουν λογαριασμούς».

Η Bird ανέφερε σε ένα άλλο βίντεο ότι στοχεύει να το κρατήσει «ελαφρύ και διασκεδαστικό». Βάζει τα παιδιά της να το κάνουν αυτό, γιατί θέλει να γνωρίζουν τον οικονομικό αυτοέλεγχο και να διαχειρίζονται τα έξοδα – δεξιότητες που θα χρειαστούν όταν μεγαλώσουν. «Θέλω να καταλάβουν την ιδέα τώρα όσο είναι μικρά και αυτή η διαδικασία είναι ακόμη διασκεδαστική για αυτά», εξήγησε η Bird, προσθέτοντας ότι τα χρήματα που πληρώνουν τα παιδιά θα πάνε σε ατομικούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου, με τους οποίους θα εκπλαγούν όταν μεγαλώσουν.