Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χέιγκ, δήλωσε σήμερα ότι τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την οποιαδήποτε αλλαγή στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Το σχέδιο του ευρωπαϊκού νόμου που θα εξεταστεί την Τρίτη από το Βρετανικό Κοινοβούλιο προβλέπει ότι η οποιαδήποτε μεταβίβαση εξουσίας στις Βρυξέλλες, θα πρέπει αυτόματα να αποτελέσει αντικείμενο εθνικού δημοψηφίσματος.

Η δέσμευση αυτή περιλαμβάνεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα των συντηρητικών. Μερικοί συντηρητικοί λένε πάντως ότι το σχέδιο δεν πηγαίνει αρκετά μακριά, και είναι διατυπωμένο με τέτοιον τρόπο ώστε την τελευταία λέξη να έχει η δικαιοσύνη, για να αποφασίσει αν θα πρέπει να γίνει η όχι δημοψήφισμα.

Η κυβέρνηση θα έχει την ελευθερία να μην διοργανώσει δημοψήφισμα για ότι αφορά τους «μικρότερους τομείς», σύμφωνα με τον υπουργό.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι πλέον καμία άλλη εξουσία δεν θα πρέπει να μεταφερθεί από τη Βρετανία στην Ε.Ε.», γράφει ο Χέιγκ στην εφημερίδα Sunday Telegraph.

«Μερικοί λένε ότι το σχέδιο δεν προχωρά αρκετά ή ότι έχει αδυναμίες. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν μόνο λίγοι μικροί τομείς για τους οποίους αφήνει στην κυβέρνηση την διακριτική ευχέρεια για το αν θα προκηρύξει ή όχι δημοψήφισμα- και αυτό μόνο αν μπορεί να πείσει το Κοινοβούλιο και τη δικαιοσύνη ότι έχει δίκιο», είπε. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο μηχανισμός αυτός είναι «ένα σημαντικό βήμα προόδου για τη δημοκρατία».