Όταν βλέπετε το σπίτι σας ακατάστατο -και κυρίως όσοι έχετε παιδιά- σίγουρα σας κυριεύει απελπισία. Πώς γίνεται με λίγα μόλις βήματα ένα κυριολεκτικό χάος να μπει σε τάξη; Ευτυχώς, υπάρχει ένας τρόπος για να απλοποιήσετε το ξεκαθάρισμα και ονομάζεται μέθοδος των «πέντε πραγμάτων».

Δημιουργήθηκε από την TikToker KC Davis, η οποία είναι, επίσης, και η συγγραφέας του βιβλίου «Πώς να κρατάτε το σπίτι ενώ πνίγεστε». Η μέθοδος αυτή λέει ότι υπάρχουν μόνο πέντε κατηγορίες αντικειμένων σε κάθε δωμάτιο και το να τα μαζεύετε σε ομάδες μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το σπίτι σας σε τάξη.

Σκουπίδια

Σκουπίδια

Το πρώτο βήμα στη μέθοδο «Five Things» είναι να μαζέψεις όλα τα σκουπίδια και να τα τοποθετήσεις σε μια σακούλα σκουπιδιών, την οποία μπορείς να μεταφέρεις από δωμάτιο σε δωμάτιο. Αυτό περιλαμβάνει περιτυλίγματα, κουτάκια, ποτήρια, χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες και σπασμένα αντικείμενα. Επίσης, ξεφορτωθείτε κάθε ανεπιθύμητη αλληλογραφία, προσφορές πιστωτικών καρτών και πληρωμένους λογαριασμούς από τη στοίβα της αλληλογραφίας σας. Στη συνέχεια, μπορείτε είτε να φέρετε τη σακούλα κατευθείαν στον μεγάλο κάδο απορριμμάτων σας είτε να την τοποθετήσετε δίπλα στον κάδο απορριμμάτων σας στην κουζίνα.

Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε σχετικά με τη μέθοδο των πέντε πραγμάτων είναι ότι δεν χρειάζεται να ολοκληρωθεί με τη μία. Στο TikTok της Davis, κάποιος ρώτησε: «Κάποιες συμβουλές για όταν τελειώνεις ένα βήμα αλλά δεν θέλεις να συνεχίσεις ή αποσπάται η προσοχή σου»; για να απαντήσει ο δημιουργός: «Όταν δεν θέλεις να συνεχίσεις, μπορείς να σταματήσεις. Αυτό σας απαλλάσσει από την πίεση και σας επιτρέπει να τακτοποιήσετε το σπίτι σας με τους δικούς σας όρους. Αν χρειαστεί, μπορείτε να σταματήσετε εδώ, να κάνετε ένα διάλειμμα και να συνεχίσετε από εκεί που σταματήσατε».

Πλυντήριο ρούχων

Πλυντήριο

Το επόμενο αντικείμενο που πρέπει να συγκεντρώσετε είναι τα άπλυτα. Περπατήστε στο σπίτι σας και αρχίστε να μαζεύετε ρούχα και να τα τοποθετείτε στον κάδο πλυντηρίου ή στο καλάθι των απλύτων. Αν ο χώρος σας είναι γεμάτος μόνο με λερωμένα ρούχα, μπορείτε να τα πετάξετε όλα σε έναν κάδο, αλλά αν έχετε και καθαρά και βρώμικα ρούχα, φροντίστε να τα κρατήσετε χωριστά.

Συχνά, μόλις οι περισσότεροι άνθρωποι μαζέψουν τα βρώμικα ρούχα, νιώθουν ότι πρέπει αμέσως να βάλουν και το πλυντήριο. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει με τη μέθοδο των «Five Things». Στην πραγματικότητα, είναι καλύτερο να περιμένετε μέχρι να ολοκληρωθούν τα πέντε βήματα προτού αρχίσετε να καθαρίζετε καθόλου, καθώς αυτό θα μπορούσε να μειώσει το κίνητρό σας να αποσυμφορήσετε ολόκληρο το σπίτι σας.

Πιάτα

πιάτα σε νερό

Είναι σύνηθες τα πιάτα να συσσωρεύονται στα δωμάτια, τα οποία περισσεύουν από τα γεύματα ή τα σνακ που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Περιηγηθείτε σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού σας και μαζέψτε όλα τα φλιτζάνια, τα πιάτα, τα μπολ και τα μαχαιροπήρουνα και τοποθετήστε τα στο νεροχύτη. Όπως και με τα ρούχα, είναι καλύτερο να περιμένετε μέχρι να ολοκληρωθούν και τα πέντε βήματα πριν πλύνετε τα πιάτα σας ή πριν τα τοποθετήσετε στο πλυντήριο πιάτων, καθώς το να σταματήσετε για να πλύνετε τα πιάτα μπορεί να σας εμποδίσει να ολοκληρώσετε εντελώς τη μέθοδο των πέντε πραγμάτων.

Πράγματα που έχουν θέση

ψάθινο καλάθι σε ντουλάπα

Τέταρτον, περπατήστε γύρω από το σπίτι σας και τοποθετήστε τα πράγματα στη θέση τους. Για παράδειγμα, βάλτε τα παιχνίδια πίσω στους κάδους, βάλτε το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης πίσω στο τραπεζάκι του σαλονιού, διπλώστε τις κουβέρτες και βάλτε τις σε ένα καλάθι και αναδιατάξτε τα μαξιλάρια στον καναπέ. Αυτό μπορεί να γίνει σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού, καθώς πιθανότατα υπάρχουν πράγματα που βρίσκονται πεταμένα και πρέπει να μεταφερθούν στη σωστή τους θέση. Στο μπάνιο, τα προϊόντα περιποίησης που έχουν μείνει στον πάγκο μπορούν να τοποθετηθούν πίσω στα συρτάρια ή τα ντουλάπια, ενώ στην κουζίνα, τα καθαρά πιάτα μπορεί να χρειαστεί να τακτοποιηθούν.

Κάτι που μπορεί να νιώθετε πιεσμένοι να κάνετε κατά τη διάρκεια αυτού του βήματος είναι να αρχίσετε να ξεσκονίζετε τις διάφορες επιφάνειες, καθώς είναι βέβαιο ότι θα παρατηρήσετε ότι τα πράγματα πρέπει να πλυθούν ενώ τακτοποιείτε τα πάντα. Ωστόσο, είναι καλύτερο να περιμένετε μέχρι να ολοκληρωθεί το ξεσκαρτάρισμα πριν καθαρίσετε.

Πράγματα που δεν έχουν θέση

ρούχα διπλωμένα

Αφού περάσετε από τα παραπάνω τέσσερα βήματα, το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μαζέψετε τα αντικείμενα που δεν έχουν θέση και να τα βάλετε σε έναν σωρό. Στη συνέχεια, μπορείτε να κάνετε το ξεσκαρτάρισμα και να αποφασίσετε πού πρέπει να πάνε όλα.

Μόλις μαζέψετε τα πάντα, μπορείτε τώρα να προχωρήσετε στον καθαρισμό του σπιτιού σας, ο οποίος θα περιλαμβάνει πλύσιμο ρούχων, πλύσιμο πιάτων, ξεσκόνισμα και σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα.

@domesticblisters

The OG video of my 5-things tidying method! Follow me and we’ll make cleaning less overwhelming 💜 #MentalHealth #ZodiacSign #CleanTok #Parenting

♬ Send Me on My Way – Guy Meets Girl