Επειδή ακούγονται πολλά για την γυναικεία τριχόπτωση, είναι καιρός να βάλουμε μια τάξη. Στρες: Δεν προκαλεί τριχόπτωση, παρά στο έντονο άγχος, το οποίο και διαρκεί καιρό και μπορεί να εμφανίσει αραίωμα.
Διατροφή: Δεν προκαλεί τριχόπτωση, παρά μόνο όταν υπάρχει εξαντλητική δίαιτα. Αλλά και πάλι, είναι αναστρέψιμη όταν τρώτε σωστά. Επομένως τα προϊόντα που αναφέρονται σαν τονωτικά μαλλιών και σαν συμπληρώματα, δεν κάνουν και το μόνο που θα σας κάνουν είναι να χάσετε χρόνο και χρήμα.
Μακριά μαλλιά, ζελέ, βρωμιά ή καπέλα: Κανένα από αυτά ΔΕΝ ρίχνει τα μαλλιά.

Είδη γυναικείας τριχόπτωσης

Ανδρογενής αλωπεκία: Η ανδρογεννετική αλωπεκία των γυναικών εμφανίζεται περίπου στα 25% των γυναικών κατά την μέση ηλικία, δηλαδή σε ηλικία 35-40 ετών. Στην ηλικία των 50-60 ετών, με την έναρξη της εμμηνόπαυσης, η επικράτηση της εμφανούς ανδρογεννετικής αλωπεκίας αυξάνει σχεδόν στο 60%. Δεν είναι απαραίτητο να είναι τα επίπεδα των ορμονών παθολογικά για να εκφραστεί ο κληρονομικός τύπος. Τα πρότυπα κληρονομικότητας, εξελίσσονται με τον χρόνο. Αυτό μπορεί να συμβεί σε μεγάλο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να μην παρατηρείται κατά την γέννηση, αλλά να εκδηλωθεί καθώς η γυναίκα φτάνει στην ωριμότητα.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία. Τις περισσότερες φορές εμφανίζεται σε γυναίκες στις οποίες είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι έχουν υψηλά ποσοστά ανδρογόνων στο αίμα τους. Τα συμπτώματα είναι ανωμαλίες στην περίοδο, ακμή, υπερτρίχωση. Μια άλλη συνηθισμένη αιτία είναι οι ορμονικές θεραπείες για την μητρότητα.
Επίσης άλλες αιτίες είναι: Όταν ξεκινούν ή σταματούν την λήψη αντισυλληπτικών χαπιών. Μετά την γέννα και πριν ή κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης

Διάχυτη αλωπεκία (Telogen effluvium): Τα μαλλιά μεγαλώνουν σε φάσεις όπου τα μαλλιά μεγαλώνουν και σταματούν.
Η Διάχυτη Αλωπεκία είναι η διαδικασία όπου μεγαλύτερος αριθμός τριχοθυλακίων περνούν σε φάση ηρεμίας και πτώσης της τρίχας (τελογενής φάση) και χωρίζεται σε 3 διαφορετικούς τύπους , την οξεία, την υποξεία και τη χρόνια.
Επειδή η Διάχυτη Αλωπεκία είναι παρόμοια (σε εμφάνιση) με την ανδρογενής αλωπεκία, θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις για να δείτε ποιο ακριβώς είδος τριχόπτωσης έχετε.
Οι κυριότερες αιτίες που προκαλούν την Διάχυτη Αλωπεκία είναι:
-Τα αντισυλληπτικά χάπια. Η περίοδος μετά την γέννα. Ορμονικοί παράγοντες. Δίαιτα. Αρρώστιες. (έντονος πυρετός, η νόσος του Crohn, ηπατική διαταραχή, το φλεγμονώδες νόσημα του εντέρου.)

Γυροειδή Αλωπεκία (Alopecia Areata)
Η βασική κλινική εικόνα της γυροειδούς αλωπεκίας είναι πλήρως απογυμνωμένες περιοχές του τριχωτού κατά τόπους, με τη δερματική περιοχή να παραμένει φυσιολογική. Οι τρίχες γύρω από τα σημεία της αραίωσης παρουσιάζουν μικρή διάμετρο κοντά στη ρίζα που μεγαλώνει όσο προχωρούμε προς την άκρη του στελέχους και θυμίζουν θαυμαστικό. Στη γυροειδή αλωπεκία, η απώλεια των μαλλιών μπορεί να είναι ξαφνική ή πραγματοποιούμενη σταδιακά σε μη τακτά διαστήματα. Ως ασθένεια, μπορεί να προσβάλλει εξίσου άνδρες και γυναίκες. Οι πιθανότητες να εμφανίσει κανείς γυροειδή αλωπεκία είναι περίπου 1%. Κανονικά, το πρόβλημα διορθώνεται μόνο του, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις, ενέσεις στεροειδών έχει δείξει να βοηθά. Καμιά φορά, μπορεί να γίνει και σοβαρό το πρόβλημα ή να επαναληφθεί και η ασθενής να χάσει τα φρύδια ή και τις βλεφαρίδες της (Alopecia Totalis) ή όλες τις τρίχες της (Alopecia Universalis).
Συνολικά, όλοι όσοι πάσχουν από γυροειδή αλωπεκία πριν την εφηβεία τους, θα μείνουν καραφλοί.
Πηγή: www.hairlossgr.com