Βάλτε τάξη στην κουζίνα σας, τη ντουλάπα σας, τα συρτάρια σας, την αποθήκη σας. Γιατί ένα τακτοποιημένο περιβάλλον είναι και οικολογικό!

Αν θέλετε να αποκτήσετε οικολογική συνείδηση ξεκινήστε πρώτα από το σπίτι σας. Όσα λιγότερα και τακτοποιημένα πράγματα έχετε τόσο πιο «πράσινο» θα είναι το περιβάλλον στο οποίο θα ζείτε. Δεν υπάρχει λόγος να είστε περιτριγυρισμένοι από πράγματα που δε δουλεύουν, δε χρειάζεστε ή δε σας αρέσουν. Δείτε τι πρέπει να κρατήσετε, να χαρίσετε ή να πετάξετε. Ό,τι πετάξετε μην ξεχάσετε να πάνε στους σωστούς κάδους! Ακολουθήστε τους παρακάτω κανόνες.

Τα βασικά
1. Ό,τι κατέχετε πρέπει να έχει κάποια αξία, είτε γιατί είναι λειτουργικό, είτε είναι όμορφο, είτε το αγαπάτε.
2. Βάλτε τα στη θέση τους. Το να ακουμπάτε πράγματα στο τραπεζάκι του σαλονιού ή στον πάγκο της κουζίνας προκαλεί ακαταστασία. Βάζετε τα πράγματα στη θέση τους.

Η κουζίνα
Συσκευές: Αυτές που δε χρησιμοποιείτε απλώς καταλαμβάνουν χώρο. Χαρίστε τες ή πουλήστε τες.
Τάπερ: Όλα τα πλαστικά είδη αποθήκευσης πρέπει να έχουν το καπάκι τους. Αν σας λείπει το ένα ή το άλλο, στείλτε τα για ανακύκλωση.
Σκεύη: Αν δεν έχετε χώρο στην κουζίνα, χρησιμοποιήστε ράγα για σκεύη. Αν έχετε χώρο, κρεμάστε τα στον τοίχο για γρήγορη πρόσβαση.
Πλαστικές σακούλες: Όλοι έχουν μια πλαστική σακούλα, γεμάτη άλλες πλαστικές σακούλες. Βάλτε αυτές που έχετε στο σκουπιδοτενεκέ ή δώστε τες για ανακύκλωση. Προμηθευτείτε υφασμάτινες τσάντες ώστε να μη μαζεύετε κι άλλες πλαστικές.
Βιβλία μαγειρικής: Αν δεν είστε συλλέκτης ή δεν έχετε χώρο, ξεκαθαρίστε τα. Πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το καθένα; Αν το έχετε χρόνια και δεν έχει ούτε ένα λεκέ από τη χρήση, χαρίστε το ή ανακυκλώστε το.

Η ντουλάπα
Όλοι έχουμε κάτι που θα φορέσουμε «κάποια μέρα». Το πρόβλημα είναι ότι η «κάποια μέρα» δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνο το σήμερα. Δείτε τι να κάνετε με αυτά που φοράει μόνο η κρεμάστρα σας.
Ρούχα που δε σας κάνουν: Αν έχετε πάρει βάρος, μην κρατάτε τα μικρότερα ρούχα. Αν έχετε ήδη χάσει βάρος, μην κρατάτε ένα σωρό μεγάλα ρούχα,. Χαρίστε τα.
Ρούχα περασμένης μόδας: Αν περιμένετε να έρθει κάτι ξανά στη μόδα, ξεχάστε το. Ακόμα κι αν επιστρέψει η μόδα του, θα φαίνεται παλιό.
Ρούχα για ειδικές περιστάσεις: Ο κανόνας που λέει «αν δεν έχεις φορέσει κάτι για ένα χρόνο, χαρίστε το», είναι ένας καλός οδηγός για το πότε πρέπει να τα δώσετε.
Κομμάτια με συναισθηματική αξία: Λέτε «το αγαπώ πολύ αυτό το μπουφάν». Μπορεί να το αγαπάτε. Αν, όμως, δεν το έχετε φορέσει εδώ και χρόνια και δεν ταιριάζει με τα υπόλοιπα ρούχα σας, είναι καιρός να το δώσετε.

Η αλληλογραφία
Όταν μπαίνετε στο σπίτι, βάλτε τα σε ένα καλάθι ή σε ένα κουτί. Δεν έχετε τέτοιο κουτί; Γι’ αυτό υπάρχουν στοίβες από γράμματα σε όλο το σπίτι!
Ξεκαθαρίστε τα: Πρώτα, βγάλτε τα διαφημιστικά και στείλτε τα στην ανακύκλωση. Έπειτα, χωρίστε τα υπόλοιπα: λογαριασμοί, προσωπική αλληλογραφία, προσκλήσεις, αιτήσεις για φιλανθρωπικές δωρεές, ανανέωση συνδρομών, νέες προσφορές για πιστωτικές κάρτες κ.ο.κ.

Τα αντικείμενα που κληρονομήσατε και τα αναμνηστικά
Το σπίτι σας δεν είναι μουσείο. Αν τα πράγματα που αποκτήσατε έχουν χρηματική αξία, ίσως να νιώθετε δεμένοι οικονομικά μαζί τους: «Είναι πραγματικό ασήμι–δεν μπορώ να το πετάξω». Ναι, μπορείτε. Χαρίστε το σε άλλο συγγενή που του αρέσει πραγματικά. Ή πουλήστε το στο ίντερνετ. Αν θέλετε πολύ να το κρατήσετε, θεωρήστε το ως κάτι που αντικαθιστά κάτι άλλο, όχι ως κάτι πρόσθετο–κρατήστε τη λάμπα της γιαγιάς, αλλά δώστε αλλού το δικό σας.

Τα αναμνηστικά από τη δική σας ζωή είναι πιο δύσκολο να τα αποχωριστείτε γιατί όταν τα βλέπετε, ξαναζείτε το παρελθόν. Το μυστικό για να αποχωριστείτε αντικείμενα που σταματούν το χρόνο είναι το εξής: αν δεν εξυπηρετεί κάποιο σκοπό, πρέπει να φύγει.

Το μυστικό
Το να είστε οργανωμένοι δε σημαίνει να πετάξετε ό,τι έχετε. Έχει να κάνει με τον τρόπο που ζείτε. Αγοράζοντας λιγότερα, χρησιμοποιώντας πάνινες σακούλες, και το ίντερνετ αντί για χαρτί μειώνετε κατά πολύ τα σκουπίδια και βοηθάτε το περιβάλλον. Επίσης, μη ξεχνάτε να καθαρίζετε το σπίτι σας με οικολογικά καθαριστικά που δεν το επιβαρύνουν.

Πηγή: omorfamistika.gr