21
loading

Γιατί έφτιαξε ο Τόμας Τζέφερσον τη δική του εκδοχή της Βίβλου;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που πλανάται σαν φάντασμα εδώ και δύο αιώνες πάνω από την αμερικανική πολιτική, χωρίς πειστική ακόμα απάντηση.

Και δεν έχει ίσως απάντηση γιατί παραμένει ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο θέμα για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, πυροδοτώντας από την αρχή πύρινους διαξιφισμούς.

Μια ιστορία που ξεκίνησε το 1820 δηλαδή και έχει πολλά ακόμα να πει σε όσους είναι διατεθειμένοι να ακούσουν…

Τι είναι η Βίβλος του Τόμας Τζέφερσον

Είναι γεγονός ότι οι μεγάλες αφηγήσεις των θρησκευτικών κειμένων δύσκολα μπορούν να διαχωριστούν από τις ιστορίες που διηγούνται. Κι όμως, ο πατέρας του αμερικανικού έθνους προσπάθησε να κάνει ακριβώς αυτό, να αφαιρέσει από την Αγία Γραφή όσα δεν συνάδουν με την άμεση διδασκαλία και το πνεύμα του Ιησού.

«Η ζωή και το ήθος του Ιησού από τη Ναζαρέτ» ονομάζεται επισήμως το βιβλίο που είναι γνωστό ως Βίβλος του Τζέφερσον. Το 2020 έκλεισε ακριβώς 200 χρόνια από τη συγγραφή του, αν και ο όρος «συγγραφή» θα πρέπει να μπει εδώ υποχρεωτικά σε εισαγωγικά.

Ο Τζέφερσον το έγραψε βλέπετε με ξυράφι. Χρησιμοποίησε δηλαδή ένα ξυράφι για να αφαιρέσει τμήματα από 6 αντίτυπα της Καινής Διαθήκης (2 στα ελληνικά και λατινικά, 2 στα γαλλικά και 2 στα αγγλικά) και να συνθέσει τη δική του ιστορία.

Η δική του ιστορία δεν περιέχει όμως θαύματα. Τίποτα το υπερβατικό ή μεταφυσικό δεν θα βρεις στις μόλις 86 σελίδες της. Τα αποσπάσματα της Αγίας Γραφής που περιλήφθηκαν στη δική του εκδοχή αφορούν αποκλειστικά στη ζωή και τις διδαχές του Ιησού.

«Η ζωή και το ήθος του Ιησού από τη Ναζαρέτ» δέθηκε με κόκκινο δέρμα και φυλάσσεται σήμερα στο Εθνικό Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας. Το βιβλίο παρέμεινε μάλιστα κατά τον πρώτο αιώνα της ζωής του εντελώς ξεχασμένο, μέχρι να δώσει το 1904 εντολή το Κογκρέσο να δημοσιευτεί.

Κι εδώ και έναν αιώνα είναι ένα από τα κείμενα που διχάζουν τον κόσμο, καθώς αφήνει πολλά περιθώρια για... παρεξηγήσεις. Ο Τζέφερσον το έγραψε το φθινόπωρο του 1819 και τους χειμερινούς μήνες του 1820, όταν ήταν πλέον 77 ετών. Και είχε υποφέρει όλα τα προηγούμενα χρόνια από δριμεία κριτική για τις θρησκευτικές του απόψεις.

Τώρα όμως έλεγε ότι ο κόπος στον οποίο μπήκε για να πετσοκόψει τα Ευαγγέλια, αφήνοντας μόνο το κεντρικό τους μήνυμα, έδειχνε πως ήταν ουσιαστικά «ένας πραγματικός χριστιανός, ένας μαθητής των διδαγμάτων του Ιησού».

Γι’ αυτό και φίλτραρε την ηθική διδασκαλία του Ιησού από θαυματουργά περιστατικά και μεταφυσικές αναζητήσεις, πράγματα που θεωρούσε περισπασμούς από τον πραγματικό λόγο του Θεανθρώπου. Ο Τζέφερσον δήλωνε εξάλλου «θεϊστής», πίστευε δηλαδή σε ένα ανώτερο ον, έναν Δημιουργό, απέρριπτε όμως τη θεϊκή φύση του Ιησού.

Κι έτσι αυτό που ήθελε ήταν να ξεχωρίσει το πραγματικό μήνυμα των λόγων του από τις κατοπινές προσθήκες των αποστόλων. Με όχημα πάντα τη λογική…

Πώς έγινε γνωστό το βιβλίο

Ο τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ και βασικός συντάκτης της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας έφτιαξε τη δική του Βίβλο για προσωπική ανάγνωση.

Και είναι σίγουρο πως η κουτσουρεμένη αυτή επιτομή των Γραφών θα έμενε για πάντα άγνωστη αν δεν έπεφτε στα χέρια ανθρώπων που είχαν τη γνώση, το ενδιαφέρον, αλλά και τις διασυνδέσεις για να εκτιμήσουν αυτό που βρήκαν.

Ο πρώτος ήταν ο Cyrus Adler, γιος ενός εβραίου εμπόρου από το Αρκάνσας, που έγινε καθηγητής στο Johns Hopkins University και πέρασε στα κατάστιχα ως ένας από τους καλύτερους αμερικανούς ιστορικούς της γενιάς του. Λειτουργώντας για χρόνια ως σύμβουλος θρησκευτικών ζητημάτων σε μια σειρά από προέδρους των ΗΠΑ.

Πριν γίνει όλα αυτά, εργαζόταν ως βιβλιοθηκάριος για 20 χρόνια (1888-1908) στο Smithsonian Institution. Κάποια στιγμή του ζήτησαν να συλλέξει δείγματα θρησκευτικού πολιτισμού της Αμερικής.

Εκείνος θυμήθηκε τότε δυο πετσοκομμένα αγγλικά αντίτυπα της Βίβλου που είχε βρει σε μια ιδιωτική βιβλιοθήκη όταν έκανε το διδακτορικό του, αντίτυπα που έφεραν τη σημείωση πως ανήκαν στον Τόμας Τζέφερσον.

Λόγω της θέσης του στο σεβαστό ίδρυμα, προσέγγισε την οικογένεια Τζέφερσον και έμαθε πως όταν πέθανε η εγγονή του πρώην προέδρου το 1892, άφησε όλα τα βιβλία στην κόρη της, Carolina Ramsey Randolph.

Αφού της έκανε και μια πρόταση που δεν μπορούσε να αρνηθεί, «Η ζωή και το ήθος του Ιησού από τη Ναζαρέτ» εντάχθηκε στη μόνιμη συλλογή του Smithsonian. Κοστίζοντας στο ίδρυμα 400 δολάρια.

Τότε είναι που μπαίνει στην ιστορία ο πολιτικός από την Αϊόβα, John Fletcher Lacey, που μαθαίνει για τη Βίβλο του Τζέφερσον και την αναζητεί μανιωδώς. Το Κογκρέσο είχε αγοράσει όλη την εργογραφία του Τζέφερσον το 1815, μόνο που η Βίβλος δεν ήταν ανάμεσά τους.

Αφού επικοινώνησε με τον Adler και βρήκε τελικά αυτό που έψαχνε, έπεισε τη σχετική επιτροπή του Κογκρέσου να τυπωθεί το «αιρετικό», όπως το χαρακτήρισαν από την πρώτη στιγμή οι πολέμιοί του, κείμενο.

Και την έπεισε δύσκολα είναι η αλήθεια, παρά το γεγονός ότι ήταν ένα και μοναδικό το αντίτυπο και έφερε τη βαριά υπογραφή του πατέρα του αμερικανικού έθνους!

Οι συνάδελφοι του Lacey ανησυχούσαν πολύ για μια τέτοια κίνηση, να τυπωθεί από το Κογκρέσο δηλαδή ένα κείμενο που όλοι γνώριζαν πως θα προκαλούσε λαϊκή κατακραυγή. Στην ιστορία μπήκε τώρα και ο Τύπος, που θύμιζε τεχνηέντως στο κοινό τις θρησκευτικές απόψεις του Τζέφερσον προκαλώντας σωστό πανδαιμόνιο από το πουθενά.

«Η λεγόμενη Βίβλος του Τζέφερσον έρχεται για να προκαλέσει προβλήματα», προφήτευε χαρακτηριστικά εφημερίδα του Σικάγο. Γιατί να τυπωθεί με ζεστό κρατικό χρήμα ένα βλάσφημο έργο που είχε ξεχαστεί εδώ και 80 χρόνια, ρωτούσαν οι περισσότεροι;

Πολεμική με το καλημέρα

Οι ιερείς του χριστιανισμού έγιναν από την πρώτη κιόλας στιγμή της είδησης πως το βιβλίο επρόκειτο να τυπωθεί οι δυνατότερες φωνές εναντίον του. Όλα τα χριστιανικά δόγματα της Αμερικής δεν το ήθελαν, καταδικάζοντάς το απερίφραστα. Έστω κι αν δεν είχαν δει ακόμα κανένα από τα 9.000 αντίτυπα που θα έβγαζε τελικά το Κογκρέσο.

«Γιατί μια χριστιανική κυβέρνηση», αναρωτιόταν γνωστός βαπτιστής ιερέας, «να τυπώσει τη Βίβλο του Τζέφερσον, που -αν έχει παρουσιαστεί σωστά- είναι ουσιαστικά ένα αντιχριστιανικό έργο;».

Άλλοι πιο ψύχραιμοι, όπως οι πρεσβυτεριανοί, ζητούσαν «περισσότερες πληροφορίες πριν καταδικάσουμε επισήμως το συγκεκριμένο βιβλίο του πολιτικού». Στο τελικό ανακοινωθέν επικράτησε ωστόσο η άποψη των πιο θερμόαιμων, χαρακτηρίζοντας το πόνημα ως «ευθύ, δημόσιο και ισχυρό πλήγμα στη χριστιανική θρησκεία».

Η «αναθεωρημένη Βίβλος», όπως την έλεγαν εν χορώ, δίχασε και τον κλήρο και το ποίμνιο πριν ακόμα κυκλοφορήσει. Η πολεμική κατά της έκδοσής της υπήρξε τεράστια και απλώθηκε σαν φάντασμα πάνω από την αμερικανική κοινωνία.

Στον χορό μπήκαν και οι εκδότες, θέλοντας ένα κομμάτι της πίτας δικό τους. «Ελπίζουν να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα έκδοσης για γενική πώληση», έγραφε η «Richmond Dispatch», «γι’ αυτό και υποστηρίζουν τους ιερείς που καλούν το Κογκρέσο να πάρει πίσω την πρόθεσή του».

Έχοντας απέναντι και το θρησκευτικό και το εκδοτικό κατεστημένο, τα μέλη του Κογκρέσου βρέθηκαν στη δίνη του κυκλώνα. Για μια απόφαση που δεν έμοιαζε μάλιστα αρχικά ικανή να δημιουργήσει σάλο.

«Ο κύριος Τζέφερσον κατηγορείται άδικα αναφορικά με το συγκεκριμένο βιβλίο και ως ύστατο δείγμα δικαιοσύνης απέναντί του θα πρέπει να γίνει δημόσιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της εκδοτικής επιτροπής του Κογκρέσου, Joel Heatwole, στη «Washington Post».

Σπεύδοντας βέβαια να ρίξει νερό στο κρασί του, λέγοντας πως η ιδέα της κυκλοφορίας του βιβλίου δεν ήταν της επιτροπής, αλλά προερχόταν «από ιερείς του Ευαγγελίου, από τη μία πλευρά, και από ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τη μνήμη του Τόμας Τζέφερσον, από την άλλη».

Και στο τέλος είπε κι αυτό που σπανίως λεγόταν: «Ούτε ένας από αυτούς που θα εξετάσουν το μικρό αυτό βιβλίο δεν θα τελειώσει την ανάγνωση χωρίς να έχει αποκτήσει μια πολύ καλύτερη ιδέα για τη διδασκαλία του Σωτήρα».

Ο ίδιος ο Lacey άκουγε όλα αυτά όσο πιο έκπληκτος γινόταν. «Δεν υπάρχει ούτε μία άνω τελεία εντός του που να μην περιέχεται στη Βίβλο», διαμαρτυρόταν για το γεγονός ότι ο Τζέφερσον δεν είχε βάλει ούτε κόμμα δικό του.

Για δύο εβδομάδες συζητούνταν στο Κογκρέσο το θέμα χωρίς ορατή λύση. Και τότε ο Lacey έκανε την αναδίπλωση που χρειαζόταν. Έφερε νέα τροπολογία για κυκλοφορία του βιβλίου όχι από το Εθνικό Τυπογραφείο, αλλά από ιδιωτικούς εκδοτικούς οίκους. Και τώρα οι εκδότες ήταν με το μέρος του!

Όχι ότι χρειάστηκε τελικά το στρατήγημα. Το Κογκρέσο αποφάσισε να εκδώσει με κρατική δαπάνη τη «Ζωή και το ήθος του Ιησού από τη Ναζαρέτ», προγραμματίζοντας την κυκλοφορία του για το 1904.

Όσο γίνονταν αυτά, ο Adler κρατήθηκε διακριτικά μακριά από τους διαξιφισμούς. Μόνο που όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο, όλοι τον ξαναθυμήθηκαν. Ο τίτλος του πονήματος δεν άφηνε περιθώρια αμφιβολίας:

«Η ζωή και το ήθος του Ιησού από τη Ναζαρέτ / Εξαγωγή κειμένων από Ευαγγέλια σε ελληνικά, λατινικά, γαλλικά και αγγλικά / Από τον Τόμας Τζέφερσον / Με εισαγωγή / από τον Cyrus Adler», έγραφε στο εξώφυλλο.

Ταραγμένος από τη συμπερίληψη του ονόματός του στον τίτλο του βιβλίου, ο Adler διασφάλισε το γεγονός πως οι επόμενες εκδόσεις θα τέλειωναν στο «Με εισαγωγή».

Ήταν σίγουρα περήφανος για τη δουλειά που είχε κάνει για να γίνει γνωστή η Βίβλος του Τζέφερσον, είχε ζήσει ωστόσο από πρώτο χέρι τι κακό αντίκτυπο μπορεί να έχει στη ζωή κάποιου η έκδοση ενός αμφιλεγόμενου έργου.

Και εκτός όλων των άλλων, όπως συνήθιζε να λέει, «ένιωθα πως ονόματα σαν του Ιησού Χριστού και του Τόμας Τζέφερσον ήταν επαρκή για έναν καλό τίτλο»...

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

21
σχόλια
 1. avatar Ο Ιησούς Χριστός είπε [Συμπληρώθηκε ο καιρός και πλησίασε η βασιλεία του Θεου,μετανοείτε και πιστεύετε στο Ευαγγέλιο ] Μάρκος 1:15. Αληθινή ειρήνη και ζώη μόνο στον Ιησού Χριστό θα βρεις. Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

  Για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για την σωτηρία του , την αιώνια ζωή και τον μοναδικό τρόπο που μπορεί να έχει κάποιος αιώνια ζωή και ειρήνη με τον θεό του προτείνω θερμά και ανεπιφύλακτα να διαβάσει προσεκτικά και με ανοικτή και ειλικρινή καρδιά τα παρακάτω εντυπάκια που αν και είναι σε μορφή κόμικς φανερώνουν την αλήθεια του Θεού με πολύ ξεκάθαρα τρόπο: Αυτή ήταν η ζωή σου ! (Γι αυτούς που πιστεύουν ότι όλα τελειώνουν εδώ και όλα τελειώνουν με τον θάνατο του ανθρώπου. Ο Ιησούς Χριστός όμως και η Αγία Γραφή μας μιλάνε για μια άλλη πραγματικότητα που συναντάμε όταν φεύγουμε από αυτήν την ζωή που κατά την γνώμη μου κανένας άνθρωπος δεν θα έπρεπε να αγνοεί !)

  http://tinyurl.com/y8wuz6yw

  ——

  Το μεγάλο Ταξίδι . (Μήπως νομίζεις ότι είσαι ακόμα αρκετά νέος και έχεις χρόνο να μετανοήσεις ; Τότε διάβασε με προσοχή αυτό το εντυπάκι) http://tinyurl.com/yar9kky8
  Μονόδρομος. ( Άλλοι αγγίζονται από την αλήθεια και άλλοι προτιμούνε να πηγαίνουν με τους πολλούς ακόμα και αν ο δρόμος οδηγεί στην καταστροφή.Κάποιος είπε ότι μόνο τα ζωντανά ψάρια έχουν την δύναμη να πηγαίνουν ενάντια στο ρεύμα , και μόνο αυτοί που έχουν τον Ιησού Χριστό στην καρδιά τους μπορούν να λένε όχι στην αμαρτία )

  http://tinyurl.com/y88zckvu
  Ο μπαμπάς. (Για όσους πιστεύουν ότι ο άνθρωπος προέρχεται από τα ζώα και ότι αυτό έχει αποδειχτεί «επιστημονικά»)

  http://tinyurl.com/y95xwnus (για να τα δεις κάνε αντιγραφή-επικολληση τα παραπάνω λινκ στον περιηγητή σου στο ίντερνετ)

 2. avatar Ο Ιησούς Χριστός είπε [Συμπληρώθηκε ο καιρός και πλησίασε η βασιλεία του Θεου,μετανοείτε και πιστεύετε στο Ευαγγέλιο ] Μάρκος 1:15. Αληθινή ειρήνη και ζώη μόνο στον Ιησού Χριστό θα βρεις. Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

  (2/2) οι άνθρωποι που δεν έχουν διαβάσει ποτέ την Αγία Γραφή αδικούν τον εαυτό τους+την ψυχή τους.Γιατί η Αγία Γραφή δεν είναι ένα απλό βιβλίο που το έγραψαν με την δική τους σοφία. Ο Ιησούς Χριστός επιβεβαίωσε πως ότι είναι γραμμένο μέσα στην Α.Γ. είναι λόγια του Θεού+θα υπάρχουν για πάντα ακόμα+όταν ο ήλιος που βλέπουμε θα πάψει να υπάρχει.Έτσι είναι σοφό πριν πεθάνει κάποιος τουλάχιστον να την διαβάσει μια φορά από την αρχή μέχρι το τέλος, ώστε να ξέρει τι δίδαξε+τι θέλει ο Ιησούς Χριστός από αυτόν +τι κάνουν οι πονηροί άνθρωποι της θρησκείας στο όνομα Του.Ο Ιησούς Χριστός είπε ( Kαι ο Iησούς, απαντώντας,τους είπε:Πλανιέστε,επειδή δεν γνωρίζετε τις γραφές ούτε τη δύναμη του Θεού. Δεδομένου ότι,κατά την ανάσταση ούτε νυμφεύονται ούτε νυμφεύουν,αλλά είναι σαν άγγελοι του Θεού στον ουρανό.Για την ανάσταση, όμως, των νεκρών, δεν διαβάσατε αυτό που ειπώθηκε σε σας από τον Θεό, λέγοντας: «Eγώ είμαι ο Θεός τού Aβραάμ, και ο Θεός τού Iσαάκ, και ο Θεός τού Iακώβ»; O Θεός δεν είναι Θεός νεκρών, αλλά ζωντανών. ΜΑΤΘΑΙΟΝ 22:29‭-‬32
  https://bible.com/bible/921/mat.22.29-32.FPB ) άραγε τι θα έλεγε ο Ιησούς Χριστός σήμερα σε εσένα; Υπάρχουν άνθρωποι που επειδή τους ενοχλεί η συνείδηση τους για τις αμαρτίες που έχουν διαπράξει προσπαθούν να απαλλαγούν από τις τύψεις τους λέγοντας ότι δεν υπάρχει Θεός,ο Ιησούς Χριστός δεν υπήρξε,ούτε αναστήθηκε, ή ότι η Αγία Γραφή δεν είναι αξιόπιστη.Μην κάνεις το ίδιο λάθος γιατί ότι ότι είναι γραμμένο στην Αγία Γραφή θα γίνει όπως ακριβώς το λέει εκεί.

 3. avatar Ο Ιησούς Χριστός είπε [Συμπληρώθηκε ο καιρός και πλησίασε η βασιλεία του Θεου,μετανοείτε και πιστεύετε στο Ευαγγέλιο ] Μάρκος 1:15. Αληθινή ειρήνη και ζώη μόνο στον Ιησού Χριστό θα βρεις. Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

  (1/2)Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν αρνητική άποψη για την Αγία Γραφή και το μήνυμα της χωρίς να την έχουν μελετήσει ούτε μια φορά, και αυτό είναι μεγάλο λάθος. Πριν απορρίψεις κάτι είναι καλό να ξέρεις περί τίνος πρόκειται, ιδίως αν από αυτό το βιβλίο εξαρτάται το που θα περάσεις την αιωνιότητα σου. Κάποιοι άλλοι απορρίπτουν την Αγία Γραφή, αλλά και τον Θεό και τον Ιησού Χριστό λόγω των πολλών σκανδάλων που έχουν κάνει οι άνθρωποι της θρησκείας. Όμως για τα σκάνδαλα δεν φταίει ο Θεός. Ο Ιησούς Χριστός μας προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν σκάνδαλα αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνει αιτία εμείς να συνεχίσουμε να ζούμε στην αμαρτία σαν να μην υπάρχει Θεός. Οι άνθρωποι της θρησκείας θέλουν τους ανθρώπους να ακολουθούν την θρησκεία τους χωρίς όμως να μελετούν οι ίδιοι την Αγία Γραφή, χωρίς να ακολουθούν το παράδειγμα και την διδασκαλία του Ιησού Χριστού. Οι άνθρωποι της θρησκείας θέλουν οπαδούς για αυτό και έχουν επιβάλλει το νήπιο βάπτισμα ενώ αυτό δεν το δίδαξε ο Ιησούς Χριστός. Ο Ιησούς Χριστός σέβεται την ελευθερία του ανθρώπου. Ο Ιησούς Χριστός είπε στους αληθινούς μαθητές Του να πάνε σε όλο τον κόσμο,να κηρύξουν τα λόγια Του ( το Ευαγγέλιο)+μόνο όσοι πιστέψουν να βαπτιστούν στο νερό για να γίνουν αληθινοί χριστιανοί.Ο αληθινός χριστιανός όταν πίστεψε πραγματικά έλαβε το Άγιο Πνεύμα+με την δύναμη του Αγίου Πνεύματος μπορεί να ζει μια νέα ζωή χωρίς πάθη και αμαρτίες αλλά μια ζωή μέσα στην αλήθεια, την δικαιοσύνη, την καλοσύνη+την αγάπη του Θεού. Αυτή είναι η διαφορ

 4. avatar VASSOS LIOPETRI

  vassos ΕΒΡΑΙΚΕΣ- ΑΡΑΜΑΙΚΕΣ ΓΡΑΦΕΣ 39 , ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΓΡΑΦΕΣ 27

 5. avatar Της Παλαιας Διαθηκης

  Σε 49 βιβλία πού χωρίζονται σέ 3 κατηγορίες α)τά ιστορικά :η Πεντάτευχος πού περιλαμβάνει 1)Γένεση, 2)Έξοδο, 3)Λευιτικό, 4)Αριθμούς, 5)Δευτερονόμιο. Ακόμη είναι:6)Ιησούς τού Ναυή, 7)Κριτές, 8)Ρούθ, 9)Βασιλειών Α, 10)Βασιλειών Β, 11)Βασιλειών Γ, 12)Βασιλειών Δ, 13)Παραλειπομένων Α, 14)Παραλειπομένων Β, 15)Έσδρας Α, 16)Έσδρας Β, 17)Νεεμίας, 18)Τωβίτ, 19)Ιουδήθ, 20)Εσθήρ, 21)Μακκαβαίων Α, 22)Μακκαβαίων Β, 23)Μακκαβαίων Γ .Τά προφητικά είναι τό Δωδεκαπρόφητο :1)Ωσηέ, 2)Αμώς, 3)Μιχαίας, 4)Ιωήλ, 5)Οβδιού, 6)Ιωνάς, 7)Ναούμ, 8)Αββακούμ, 9)Σοφονίας, 10)Αγγαίος, 11)Ζαχαρίας, 12)Μαλαχίας και οι μεγάλοι προφήτες :1)Ησαΐας, 2)Ιερεμίας, 3)Ιεζεκιήλ, 4)Δανιήλ, ανήκουν και οι: 1)Θρήνοι Ιερεμίου, 2)Επιστολή Ιερεμίου, 3)Βαρούχ. Τά ποιητικά ή διδακτικά είναι 7 τά : 1)Ιώβ, 2)Ψαλμοί, 3)Παροιμίαι Σολομώντος, 4)Εκκλησιαστής, 5)Άσμα Ασμάτων, 6)Σοφία Σολομώντος, 7)Σοφία Σειράχ.

 6. avatar Ch14:56-3

  Και προσελθοντες οι μαθηται, ειπον προς αυτόν, Δια τι λαλεις προς αυτούς δια παραβολων? Ο δε αποκριθείς, ειπε προς αυτούς, Διότι εις εσάς εδόθη να γνωρισητε τα μυστήρια της βασιλείας των ουρανων, εις εκείνους όμως δεν εδόθη. Διότι οστις έχει, έτι θέλει δοθη εις αυτόν, και θέλει περισσευθη \'οστις όμως δεν έχει, και ο,τι έχει θέλει αφαιρεθη απ\' αυτού. Δεν έχουμε, σαν άνθρωποι, από τον λογο του Θεού, ούτε να αφαιρέσουμε, ούτε να προσθέσουμε.

 7. avatar Ρομ

  Αν έγινε κάτι τέτοιο (που έγινε) πριν 200χρο θα σκεφτείτε τι έγινε στους γραφείς-αντιγραφείς τους αιώνες που ακολούθησαν το αυθεντικό κείμενο. Και αποκρύψαν-αποκοψαν και πρόσθεσαν και παραλλάξανε κι αλλοίωσαν και και ... Υπάρχει λογικός άνθρωπος που του φαίνεται όλο αυτό περίεργο; Και στις οικουμενικές το ίδιο κάνανε. Εκεί όμως με τις ευλογίες...!

 8. avatar Συρίγος

  Μπορεί ο καθένας να πετσοκόψει(σωστός χαρακτηρισμός για ένα έγκλημα)ή να ανατρέψει τη θεωρία της Σχετικότητας; Όχι, αν δεν είναι τουλάχιστον εξίσου ικανός ή ανώτερος επιστήμονας. Μπορεί ένας μη Ιουδαίος, δηλαδή άσχετος ή εχθρός,να πετσοκόψει την Τορά και να την προτείνει ως \"σωστό κείμενο\"; Για κάντε κάτι τέτοιο αντισημιτικό να δείτε αντιδράσεις..Γιατί λοιπόν θα έπρεπε να πάρουμε στα σοβαρά έναν δεϊστή ή αιρετικό που πετσοκόβει ή αφαιρεί από την χριστιανική Καινή Διαθήκη; Όλοι οι αιρετικοί αυτό κάνουν αιώνες τώρα.Οι μόνοι που μπορούν να αποφανθούν τι είναι θεόπνευστο από το Άγιο Πνεύμα και τι ανθρώπινη ψεύτικη αφαίρεση ή προσθήκη, είναι οι Άγιοι που έφτασαν με άσκηση και φωτισμό του Θεού σε κάποιο ύψος αγιότητας,έχουν τη Χάρη του Άγιου Πνεύματος που τους φωτίζει να διακρίνουν και να ερμηνεύουν σωστά.Ακόμα ασφαλέστερα αν είναι Σύνοδος Αγίων, όχι λόγω θέσης στην Εκκλησία, αλλά λόγω αγιότητας. Όλα τα υπόλοιπα που λέει ο καθένας είναι κατινίστικες κουβέντες καφενείου.

  1. avatar ++++++

   Συμφωνώ αδελφέ Συρίγο. Γι\'αυτό ακολουθούμε τις ερμηνείες των Πατέρων της Εκκλησίας, αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου, αγ. Κυρίλλου, Μεγάλου Βασιλείου, κλπ. αγίων της Εκκλησίας κι όχι καθενός που διανοούνταν στο σπίτι του ή νοίκιασε ένα γραφείο, έβαλε μια ταμπέλα \"εκκλησία...\" και παριστάνει τον ερμηνευτή της Κ.Διαθήκης. Έτσι γράφτηκαν δεκάδες ψεύτικα ευαγγέλια τα λεγόμενα Απόκρυφα και δημιουργήθηκαν χιλιάδες ψεύτικες εκκλησίες και ψευτοχριστιανικές ομολογίες που μιλάνε τάχα για τον Χριστό. Όμως άλλο η ήρα άλλο το στάρι.Για τους άσχετους μόνο όλα ίδια είναι.

 9. avatar _Αγια Γραφη_

  Τό ιερό βιβλίο πού περιλαμβάνει τίς -θείες αλήθειες- ,όσες αποκάλυψε ο Θεός στόν κόσμο .πρώτα μέ τό Μωυσή και μέ τούς προφήτες και έπειτα μέ τό Θεάνθρωπο Κύριο Χριστό ,γιά τή σωτηρία τών ανθρώπων. Περιλαμβάνει τήν Παλαιά Διαθήκη πού αποτελείται από 49 βιβλία και τήν Καινή Διαθήκη πού περιέχει 27 βιβλία.

  1. avatar ΓΙΑΝΝΟΥΚΟΣ

   Βάλε και το ταλμούδ μέσα.

 10. avatar aaaΑΑΑ

  Ή ΑΛΛΙΩΣ \"ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ\". ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΑΤΕ ΟΜΩΣ: Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ...

  1. avatar @Ακριβως

   Η Ανάσταση δεν είναι θρησκεία, είναι η Ίδια η Ζωή. Είναι ο Ιησούς Χριστός.

   1. avatar ΓΙΑΝΝΟΥΚΟΣ

    Ή αλλιώς ο Γιαχβέ.

 11. avatar Ch11:49-2

  Η Αγία Γραφή, αποτελείται, Από την Παλαιά Διαθήκη, και την Καινή Διαθήκη. Τα κανονικά βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης είναι 39,της Καινης Διαθήκης είναι 27.Ολη η Παλαιά Διαθήκη, μιλά για ένα Πρόσωπο, τον Ιησού Χριστό. Από την Δημιουργία, την γέννηση Του, το Θείο Πάθος Του, την σταύρωση Του, την Ανάσταση Του, τον Ερχομό Του, κλπ, κλπ. Στην Παλαιά Διαθήκη, φανερωνεται η αδυναμία του νόμου, να γίνει ο άνθρωπος ευχάριστο σκεύος. Με τον νόμο γίνεται η φανερωση της αμαρτίας. Τι είναι Αμαρτία? Ότι είναι Ανομία είναι Αμαρτία. Στην Καινή Διαθήκη, φανερωνεται, η χαρις του Θεού η σωτήριος εις παντας ανθρώπους, διδάσκοντας ημάς να αρνηθούμε την ασεβειαν και τας κοσμικας επιθυμίας, και να ζησωμεν σωφρονως και δικαίως και ευσαιβως εν τω παροντι αιωνι, προσμενοντες την μακαριαν ελπίδα, και επιφανειαν της δόξης του μεγάλου Θεού και Σωτήριος ημών Ιησού Χριστού \'οστις εδωκεν εαυτόν υπέρ ημών, δια να μας λύτρωση από πάσης ανομίας, και να μας καθαριση εις εαυτόν λαόν εκλεκτον, ζηλωτην καλών έργων. Επίσης να μην ξεχνουμε, ότι Αναντιρρητως το μυστήριον της ευσεβειας είναι μέγα\' ο Θεός εφανερωθη εν σαρκι, εδικαιωθη εν Πνε2, εφανη εις αγγέλους, εκηρυχθει εις τα έθνη, επιστευθη εις τον κόσμον, ανελήφθη εν δοξη. (Αργότερα θα συνεχίσω, για τις παραβολες) Ο Κύριος Έρχεται.

 12. avatar Σωτ

  Αντί να συζητάμε πώς φτάσαμε οι ζωές μας να στηρίζονται σε παραμύθια συζητάμε πώς ο Τζέφερσον πετσοκοψε τα παραμύθια.

 13. avatar Νικος129

  Ότι συνεβει δηλαδή και στις οικουμενικές συνόδους. Ότι δεν τους άρεσε το κράτησαν έξω από την Αγία Γραφή.

 14. avatar ΓΙΑΝΝΟΥΚΟΣ

  Η Αγία γραφή έτσι κι αλλιώς είναι πετσοκομμένη εξ αρχής. Έβαλαν τα ευαγγέλια που τους συνέφεραν κάνοντας φυσικά και τις δικές τους προσθήκες και παραποιήσεις, και απέρριψαν άλλα ευαγγέλια ως αιρετικά.

  1. avatar Geocross

   Νομίζω ότι έχουμε αρκετούς λόγους για να είμαστε πεπεισμένοι ότι η Γραφή έχει μεταβιβαστεί με ακρίβεια.
   Τόσο οι Ιουδαίοι όσο και οι Χριστιανοί αντιγραφείς διατήρησαν κάποιες αφηγήσεις που εξέθεταν τα σοβαρά λάθη του λαού του Θεού. * (Αριθμοί 20:12· 2 Σαμουήλ 11:2-4· Γαλάτες 2:11-14) Παρόμοια, διατήρησαν κάποιες περικοπές που καταδίκαζαν την ανυπακοή του Ιουδαϊκού έθνους και εξέθεταν τις ανθρωποποίητες διδασκαλίες. (Ωσηέ 4:2· Μαλαχίας 2:8, 9· Ματθαίος 23:8, 9· 1 Ιωάννη 5:21) Αντιγράφοντας με ακρίβεια αυτές τις αφηγήσεις, οι αντιγραφείς απέδειξαν την αξιοπιστία τους και τον μεγάλο σεβασμό τους για τον ιερό Λόγο του Θεού.
   Δεν θα ήταν λογικό να φροντίσει ο Θεός, ο οποίος ενέπνευσε εξαρχής τη συγγραφή της Γραφής, να διατηρηθεί επίσης η ακρίβειά της; (Ησαΐας 40:8· 1 Πέτρου 1:24, 25) Άλλωστε, εκείνος δεν την έδωσε για να βοηθήσει μόνο τους ανθρώπους της αρχαιότητας, αλλά και εμάς σήμερα. (1 Κορινθίους 10:11) Στην πραγματικότητα, «όλα όσα γράφτηκαν παλιότερα γράφτηκαν για τη διδασκαλία μας, ώστε, μέσω της υπομονής μας και μέσω της παρηγοριάς από τις Γραφές, να έχουμε ελπίδα».—Ρωμαίους 15:4.
   Ο Ιησούς και οι ακόλουθοί του παρέθεταν από αντίγραφα των Εβραϊκών Γραφών χωρίς να εκφράζουν ενδοιασμούς για την ακρίβεια εκείνων των αρχαίων κειμένων.—Λουκάς 4:16-21· Πράξεις 17:1-3.

 15. avatar Το Χαμόγελο του..

  Τόμας Τζέφερσον:
  Σε όλες τις χώρες, σε όλες τις εποχές, ο ιερέας υπήρξε πολέμιος της Ελευθερίας.
  Ο Απόστολος Παύλος υπήρξε ο πρώτος που διαστρέβλωσε τη διδασκαλία του Χριστού.
  Τρέμω για τη χώρα μου όταν σκέφτομαι ότι ο Θεός είναι δίκαιος.

  1. avatar @στο Χαμόγελο

   Να πεις κάτι, που είπε ο απ. Παύλος, το οποίο είναι διαφορετικό από, τα λόγια του Ιησού Χριστού. Περιμένω, να απαντήσεις.

Παρακαλούμε περιμένετε ...