26
loading
Γράφει
ειδικός συνεργάτης

Οι ιστορίες επιτυχίας των υπέρβαρων μοντέλων συνήθως ξεκινούν από το Instagram. Ωραίες γυναίκες, με όμορφα πρόσωπα και παραπάνω ή πολύ παραπάνω κιλά, αποφασίζουν να ποζάρουν στον φακό αγαπώντας το σώμα τους που κάποιοι κριτικάρουν άσχημα. Συνήθως, μια εταιρεία ρούχων ή μια διαφημιστική τις ανακαλύπτει και η καριέρα στις φωτογραφίσεις ξεκινά. Τα ποσά που βγάζουν δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα.

Η μόδα μέσα από την προβολή των «XL» μοντέλων προωθεί την παχυσαρκία, υποστηρίζουν κάποιοι αμφισβητώντας το νέο «κίνημα». Ξεχνούν όμως τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος εξαιτίας της μη κοινωνικής αποδοχής των παραπανίσιων κιλών. Η εκπαιδευτική, συμβουλευτική ψυχολόγος, Δρ Καλλιόπη Εμμανουηλίδου, μίλησε το newsbeast.gr για το «fat shaming».

- Tι είναι το λεγόμενο fat shaming; Σε ποιες ηλικίες το παρατηρεί ένας ειδικός και πώς σχετίζεται με τα πρότυπα των περιοδικών;

«Fat shaming» ονομάζεται η πρόκληση ντροπής σε ένα άτομο, εξαιτίας του υποτιθέμενου παραπανίσιου βάρους του. Η λέξη shaming χρησιμοποιείται και για άλλους χαρακτηρισμούς ανθρώπων, όπως είναι για παράδειγμα το «slut shaming», δηλαδή η πρόκληση συναισθημάτων ντροπής σε γυναίκες, με αντικείμενο την υποτιθέμενη προκλητική σεξουαλικά συμπεριφορά.

Η πρόκληση ντροπής τύπου «Fat shaming» μπορεί να προκληθεί σε κάθε ηλικία από ανθρώπους κάθε ηλικίας. Από το μικρό παιδάκι που κάποιος του λέει «έγινες στρουμπουλή, μην τρως άλλο κέηκ» μέχρι μια μεγάλη κυρία που κάποιος της λέει «πάχυνες πολύ».

Τα πρότυπα δεν προέρχονται μόνο από τα περιοδικά μόδας, αλλά και από τις βιομηχανίες ρούχων, διαφήμισης, αισθητικής, καλλυντικών, αλλά και από τη μουσική βιομηχανία, τη βιομηχανία κινηματογράφου και την τηλεόραση, που συνδέονται μεταξύ τους και επωφελούνται από την προβολή ενός αυστηρότατου προτύπου ομορφιάς, στο οποίο (εκτός άλλων σωματικών χαρακτηριστικών) το σωματικό βάρος είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Σε αυτές θα προσθέσω και τις βιομηχανίες τροφίμων που ωθούν την υπερκατανάλωση και συμβάλλουν στην παχυσαρκία, κάτι που με τη σειρά του τρέφει τις (εξαιρετικά κερδοφόρες) βιομηχανίες αδυνατίσματος, παγιδεύοντας τον σύγχρονο δυτικό άνθρωπο σε φαύλους κύκλους…

Το υπέρβαρο μοντέλο που επικρίθηκε όσο καμία γυναίκα για τα κιλά της

Η 33χρονη Tessa Holiday, μητέρα ενός παιδιού βρέθηκε τη σεζόν που μας πέρασε, να ποζάρει στο εξώφυλλο του «Cosmopolitan». Η ίδια ανακοίνωσε τη φωτογράφισή της στα social media με μεγάλη χαρά, ήταν για εκείνη ένα άπιαστο όνειρο.

«Αν έβλεπα αυτό το εξώφυλλο όταν ήμουν νεότερη, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά στη ζωή μου» είχε αναφέρει. Σε συνεντεύξεις της σε πολλά μέσα, είχε αναφέρει μεταξύ άλλων το πόσο άσχημα είχε βιώσει το ρατσισμό και τις ενοχές με τα κιλά: «Υπήρξε μια στιγμή που οδηγούσα στο αυτοκίνητο με το παιδί μου μέσα και σκέφτηκα πως πραγματικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχω...».

Πολλοί ήταν εκείνοι που άσκησαν κριτική στο περιοδικό. Και κυρίως ο Bρετανός δημοσιογράφος Piers Morgan. Το να προβάλλεις ένα υπερμεγέθες μοντέλο είναι ακριβώς το ίδιο σαν να προβάλεις μια γυναίκα με ανορεξία ως πρότυπο ομορφιάς, έλεγαν.

- Ως που μπορούν να φτάσουν οι επιπτώσεις του να ντρέπεται κάποιος για το πάχος του; Πόσο υποφέρουν οι άνθρωποι σήμερα; Μπορεί να αναπτύξουν ακόμα και ψυχολογικές «παθολογίες»;

Βλέπουμε φυσιολογικούς ανθρώπους που δεν έχουν προβληματικό βάρος, αλλά νιώθουν ντροπή για το σώμα τους, μόνο και μόνο επειδή η κοιλιά κάνει τη φυσιολογική «δίπλα», όταν κάθονται. Η ντροπή αυτή όντως μπορεί να φτάσει σε ψυχοπαθολογικά επίπεδα, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να αποκτά εμμονή με τα «χοντρά» του σημεία, προσπαθώντας διαρκώς να τα κρύψει ή να τα εξαφανίσει, να ελέγχει την αντανάκλαση της εικόνας του όπου βρεθεί (σε τζαμαρίες, καθρέφτες, βιτρίνες!) με σοβαρό άγχος. Το άγχος αυτό για την αυτοεικόνα είναι δυστυχώς πολύ συνηθισμένο φαινόμενο που μπορεί να οδηγήσει κάποιον ακόμα και σε διαταραχές πρόσληψης τροφής, όπως είναι η άκρως επικίνδυνη ασθένεια της ανορεξίας, στην οποία το άτομο φτάνει να διαστρεβλώνει την αυτοεικόνα του και να νιώθει παθολογική φοβία του πάχους, ακόμα και αν είναι αποστεωμένο.

- Πολλοί διαμαρτύρονται από τις φωτογραφίσεις των εταιρειών και τις καμπάνιες λέγοντας πως προωθείται ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής...

Στην ψυχοθεραπευτική εμπειρία μου έχω συναντήσει περιστατικά ιδιαίτερα αδύνατων ανθρώπων που υποφέρουν εξίσου με τους υπέρβαρους, λόγω των σχολίων που εισπράττουν. Στο φάσμα των ανθρωπίνων σωμάτων συναντάμε κάθε λογής ανθρώπους με κάθε λογής σχήματα, ύψη, χρώματα, τριχοφυΐες, δέρματα κτλ. Η χρήση ενός μοντέλου π.χ. με πανάδες σημαίνει ότι επιβάλλουμε όλοι οι άνθρωποι να έχουν πανάδες; Ή ότι η κοινωνία μας πρέπει να μάθει να αποδέχεται τη διαφορετικότητα;

Πέρα από αυτό όμως (ότι η ένταξη σημαίνει και επιβολή προτύπου) χρειάζεται θέσουμε και κάποιους ακόμα προβληματισμούς: πόση υπερβολή μπορούμε να υποστηρίξουμε; Οτιδήποτε ξεφεύγει από το αυστηρό και πολύ αδύνατο πρότυπο, είναι παθολογικό; Δεν είναι ιδιαίτερα ανθυγιεινό και το να έχει κανείς υπερβολικά λεπτό σώμα; Γιατί χρειάζεται να μιλάμε πάντα για δύο άκρα και να μην υποστηρίζουμε και όλες τις άλλες ενδιάμεσες καταστάσεις σώματος;

- Το ότι μπορείς να είσαι υγιής παρά τα πάρα πολλά κιλά ευσταθεί;

Ο δείκτης μάζας σώματος είναι μια μέτρηση που κατασκευάστηκε με πολύ αμφίβολες μεθοδολογίες, σκεπτικό και κίνητρα. Σήμερα η επιστήμη προσπαθεί να βρει άλλους δείκτες υγείας, λαμβάνοντας υπόψη τις έρευνες που έχουν βρει ότι το σωματικό βάρος δεν είναι απαραίτητος προγνωστικός παράγοντας για προβλήματα υγείας, σε σύγκριση με άλλους παράγοντες. Βέβαια εξαρτάται για πόσο πολλά είναι τα κιλά, δεν είναι επιστημονικά σωστό να κάνουμε γενικεύσεις.

Ένα αδύνατο σώμα είναι απαραίτητα και υγιές, αν το άτομο ζει με στρες και/ή καταναλώνει ουσίες και/ή έχει κακή διατροφή και/ή δε γυμνάζεται; Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, γιατί μπορεί να υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στο υψηλό βάρος και συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, όμως αυτό δεν αποκλείει και την περίπτωση ένα υπέρβαρο (σε λογικά πλαίσια, χωρίς ακρότητες που δεν μπορεί να υποστηρίξει το ανθρώπινο σώμα) άτομο να είναι και υγιές.

Οι άντρες δε χρειάζεται να έχουν κοιλιακούς φέτες

Ο τριαντάχρονος Zach Miko θεωρείται από τους πρώτους άνδρες με παραπάνω κιλά που ασχολήθηκε με τη μόδα. Έχει όμορφο πρόσωπο αλλά όχι κοιλιακούς φέτες και  φουσκωμένα μπράτσα. Ο Αμερικάνος, ηθοποιός στο επάγγελμα, σε μπορούσε να φανταστεί ποτέ του πως θα μπορούσε να ασχοληθεί με τη μόδα: «Ήταν τόσο απίθανο για μένα όσο και το να γίνω η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας είχε δηλώσει σε συνέντευξή του σε γνωστό αμερικανικό περιοδικό.

Γιατί οι γυναίκες δέχονται περισσότερα επικριτικά σχόλια για το πάχος συγκριτικά με τους άνδρες;

Το ρατσισμό με τη σωματική εικόνα μπορεί να τον έχουμε συνδυάσει περισσότερο με την περίπτωση των γυναικών όμως συμβαίνει και μάλιστα πολύ συχνά και με τους άνδρες. Όπως μας εξηγεί η Δρ.  Εμμανουηλίδου:

«Πρόκειται για μια εμφανή εκδήλωση πατριαρχικών κοινωνικών δεσμών, τα οποία χειραγωγούν το γυναικείο φύλο παγιδεύοντάς το σε στενά καθορισμένα πρότυπα εξωτερικής εμφάνισης, με κοινωνικο-οικονομικά κίνητρα. Μια γυναίκα που νιώθει άσχημα με το σώμα της θα προσπαθεί αδιάκοπα να το «διορθώνει», ξοδεύοντας χρήματα σε όφελος των βιομηχανιών αδυνατίσματος, μόδας και ομορφιάς που προκαλούν την αίσθηση ανεπάρκειας και ασχήμιας για το κέρδος τους. Και δαπανά και χρόνο, αντί να τον αφιερώσει στη μόρφωσή της ή την καριέρα της. Τα τελευταία χρόνια βέβαια οι βιομηχανίες προωθούνται απίθανα πρότυπα ομορφιάς και στους άντρες, με αποτέλεσμα ο υπέρβαρος ή παχύσαρκος άντρας να γίνεται αντικείμενο σχολιασμού και ντροπιάσματος, σε πολύ λιγότερο βαθμό όμως από τις γυναίκες. Δεν απαιτείται από τους άντρες η ομορφιά με τον ίδιο τρόπο και στον ίδιο βαθμό από ό,τι στις γυναίκες.

Η αλλαγή νοοτροπίας στη βιομηχανία της μόδας

Η βιομηχανία της μόδας φαίνεται πως αλλάζει για τα καλά νοοτροπία. Ίσως χρειαστεί βέβαια αρκετό καιρό για να μας πείσει. Η Nike είναι μια από τις εταιρείες που αποφάσισε πρόσφατα να λανσάρει τη συλλογή με τα υπερμεγέθη αθλητικά της ρούχα. Η Calvin Klein μετά την Κένταλ Τζένερ, ξαφνικά τοποθέτησε στην καμπάνιά της την νεαρή ράπερ Chika να προβάλλει το υπέρβαρο όμορφο σώμα της με το σλόγκαν: #I speak my truth with my calvins. Κάποιοι υποστήριξαν πως απλά ήθελε να ανεβάσει το πρεστίζ της και να ξαναθυμηθεί τις παλαιότερες πολύ μεγάλες δόξες, ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής.

- Είναι ειλικρινείς οι προθέσεις της βιομηχανίας της μόδας γενικότερα, πέρα από αυτές τις περιπτώσεις; Έχει δημιουργήσει πολλά κακά στερεότυπα στο παρελθόν και τα εξώφυλλα πάντα λειτουργούν με τη σεξουαλικοποίηση του γυναικείου σώματος. Έχει αποτέλεσμα στην αλλαγή νοοτροπίας;  

Δεν μπορώ να γενικεύσω εύκολα. Εξαρτάται από την καμπάνια μάλλον. Η σεξουαλικοποίηση μπορεί να γίνει χυδαία, μειώνοντας μια γυναίκα ως άνθρωπο μέσω της αντικειμενοποίησης ή μπορεί να γίνει με τρόπο που να ενδυναμώνει το γυναικείο φύλο, τονίζοντας το δικαίωμα στη σεξουαλικότητα. Πάντως οτιδήποτε προβάλει «προσταγές» και επιβάλει πρότυπα με επιθετικό τρόπο εμένα μου φυτεύει αμφιβολία. Αν το δούμε ωμά, η βιομηχανία της μόδας έχει ως σκοπό το κέρδος και όχι την κοινωνική αλλαγή. Όταν για παράδειγμα μια εταιρία αποφασίζει να βγάλει μια σειρά ρούχων fair trade, αλλά τα περισσότερα ρούχα παράγονται σε τριτοκοσμικά εργοστάσια όπου επιτρέπεται η παιδική εργασία, δεν πρέπει να επηρεαζόμαστε από μια σειρά ή καμπάνια μεμονωμένα αλλά να βλέπουμε τη συνολική εικόνα και να αποφασίζουμε ηθικά ως καταναλωτές.

- Η μόδα προάγει την αυτοπεποίθηση μέσω της φιλαρέσκειας πολλές φορές. Πώς πραγματικά μπορεί να νιώσει αυτοπεποίθηση και καλά με το σώμα του και να απελευθερωθεί από τα κοινωνικά στερεότυπα στην καθημερινότητα;

Χωρίς να θέλω να συνωμοσιολογώ, είναι εξαιρετικά λυτρωτική εμπειρία για έναν άνθρωπο, όταν αντιλαμβάνεται τι στην πραγματικότητα συμβαίνει. Ότι πρόκειται για ένα καλοστημένο παιχνίδι πλουτισμού σε βάρος της αίσθησης ανεπάρκειας που δημιουργείται με θύμα την ανθρώπινη αυτοπεποίθηση.

Στη δική μου ψυχοθεραπευτική μεθοδολογία ως αντίδοτο σε αυτό το κοινωνικό (και συχνά οικογενειακό) δηλητήριο ενισχύεται η έννοια της αυτό-συμπόνιας, της αγάπης του εαυτού δίχως επικριτικότητα και της ρεαλιστικής αποδοχής της υπέροχης ατέλειάς μας. Είμαστε όμορφα ατελείς και φυσικά και πολλά άλλα καταπληκτικά πράγματα, πέρα από την εικόνα μας!

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

26
σχόλια
 1. avatar ειμαι μεγαλος λατρης

  των bbw γυναικων και κοπελων. στο κρεβατι ειναι καλυτερες γιατι εχουν μπολικα πιασιματα και κανουν [...].

 2. avatar alter ego

  Δεν μου αρεσει να βλεπω υπερβαρες ή αποστεωμενες γυναικες. Δεν διαφωνω να βλεπω ομως υπερβαρα μοντελα καθως απευθυνονται σε ενα μεγαλο μεριδιο της αγορας...

 3. avatar ΚΛΕΩΝ

  Δωστε φαι στο κοσμο!!!!
  Μονο ετσι θα γινουν ολοι πανχοντροι...και ετσι οι φακλανες θα ειναι της μοδας!

  1. avatar new-1

   Οι κύριοι να κοιτάξουν να μαζέψουν τις μπυροκοιλιές τους και μετά να σχολιάζουν κατ\' αυτόν τον τρόπο... Άιντε!!

 4. avatar GiannisAGiannis

  Βεβαίως και είναι κακό να κοροϊδεύουμε κάποιο για το βάρος του. Όμως, καλό είναι να μην το πάρουμε στο άλλο σημείο. Επειδή, κάποιο ποσό ντροπής καλό είναι να το έχουμε, αφού το υπερβολικό βάρος είναι πέρα για πέρα αποδεδειγμένα ανθυγιεινό. Και σε χώρες που προσφέρουν γενικά σχέδια υγείας, οι κακές συνήθειες (κακή διατροφή, κάπνισμα κτλ) επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό. Κοιτάξτε στην Αγγλία που (σωστότατα) ανέβασαν πάρα πολύ το φόρο στα τσιγάρα, με πρόσχημα ότι αφού θέλεις να καταστρέφεις την υγεία σου και μετά να σε περιθάλψω, πλήρωσε παραπάνω. Κάτι παρόμοιο θα ήταν καλό να γίνει για όλες τις κακές συνήθειες, συμπεριλαμβανομένου της κακής διατροφής.

 5. avatar Sturmabteilung88

  Για το υποτιθέμενο βάρος? Αφού είναι ολοφάνερα υπερβαρες δλδ τι να λέμε για ναμαστε πολιτικά όρθοι? Ασε που το να σου αρέσουν οι υπερβαρες είναι διαστροφή οπότε φυσιολογική τη κατάσταση τους δε τη λες

  1. avatar Ο καθείς

   Στο κρεβατι του κάνει κουμάντο όπως θέλει Γιατί να είναι διατροφή να σου αρέσει ένας σωματοτυπος;

 6. avatar Η βιομηχανία μόδας

  Επιβάλλει αδύνατους Η κόρη μου 45 κιλά σε μεγάλη αλυσίδα ηλεκτρικών αναγκάστηκε να πάρει την ανδρική μπλούζα medium για να της κάνει και να μην φαίνεται η κοιλιά της Εγώ αυτό το ονομάζω αύξηση κέρδους σε ίδιους ρυθμούς μικραίνουν τα μέγεθος για οικονομία

 7. avatar Pent

  ειμαι 1.70, 110 κιλα και με φαλακρα. μπορω και εγω να γινω μοντελο? οχι? γιατι??

  1. avatar Μόδιστρος

   Τι νούμερο σουτιέν φοράς;

 8. avatar δεν μας λένε ότι

  οι ΗΠΑ έχουν τους περισσότερους παχύσαρκους στον Δυτικό κόσμο
  και προφανώς οι βιομηχανίες σκέφτηκαν ότι προκειμένου να περιμένουμε να αδυνατίσουν καλύτερα να τους κανακέψουμε τώρα που είναι χοντροί
  η μισή αγορά της χώρας θα τα σκάσει ευκολότερα αυτό είναι όλο και όλο

  1. avatar Correction Master

   Λάθος!! Και στη παχυσαρκία είμαστε πρώτοι εμείς οι Έλληνες! Όχι μόνο στο κόμπλεξ, στις βρισιές, στην αδιαφορία, στη διαφθορά και στη κακοψυχιά! Κανείς δε μας περνάει σ\'αυτά τα πρωταθλήματα, είμαστε περίφανοι και το ξέρουμε!! Ζήτω η πολιτιστική υπερδύναμη Ελλάς!!

 9. avatar Ioanna!

  Κλειστε το στομα σας λεω εγω ζειτε για να τρωτε μονο.τωρα το οτι δεν εχετε κομπλεξ ειναι ακομα ενα ψεμμα.οταν βλεπετε να περναει καμια αδυνατη την κοιτατε με μισος.μια φορα να δω παχουλη να παραγγειλει καφε χωρις σαντιγες ζαχαρες κ παγωτο καημο το εχω.λυπαμαι αλλα αυτη ειναι η αληθεια.

 10. avatar kek

  \'\'Ότι πρόκειται για ένα καλοστημένο παιχνίδι πλουτισμού σε βάρος της αίσθησης ανεπάρκειας που δημιουργείται με θύμα την ανθρώπινη αυτοπεποίθηση.\'\' Μαλιστα...για τις βιομηχανιες τροφιμων και ποσο πλουτιζουν απο τη συνεχη καταναλωση junk food κουβεντα εεε ???

 11. avatar kek

  ΑΗΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΙ ΑΣΧΗΜΑ ΠΡΟΤΥΠΑ....Η ΠΟΛΥ ΚΟΡΕΚΤΙΛΑ ΒΛΑΠΤΕΙ....

 12. avatar Ο, τι να’ ναι

  Και ο Συριζα ειπε οτι η μπόμπα μολότοφ ειναι ενα αθώο παιγνιδακι.

 13. avatar Gkortsos

  Ναι πολυ ωραιο..πλαφ πλαφ πλαφ..στις παραλιες αραγε τι χαζευει?

  1. avatar Μα απαγορευτούν

   Χοντρές κοντές σκουρόχρωμες με μικρο στη.... Αρκετά με τους ρατσιστές πια Ξυπνάτε δίποδα

  2. avatar ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ

   Γιατί δεν προτείνεις να απαγορεύεται το μπάνιο στις χοντρές που σου χαλάνε την αισθητική;
   Και να προτείνεις επίσης να απαγορεύεται και στους άσχημους καθώς και στους ανάπηρους.
   Ωραίο πράγμα είναι;

   1. avatar Gkortsos

    Αλλο το ενα αλλο το αλλο..αλλο το μοντελινγκ αλλο η απαγορευση μπανιου..τι λες?

    1. avatar ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ

     Μα εσύ παραλία ανέφερες!
     Όσο για το μόντελινκ, είναι θέμα καθαρά οικονομικό.
     Εφόσον υπάρχει μεγάλο ποσοστό παχύσαρκων γυναικών, αυτό αποτελεί ένα μερίδιο αγοράς που οι εταιρείες ρούχων θα ήθελαν να συμπεριλάβουν στα κέρδη τους. Με τί μοντέλα θα παρουσιάσουν τα XXXL ρούχα και εσώρουχα; Με αδύνατες; Μα έτσι δεν θα πείσουν τις υποψήφιες πελάτισσες που θα ήθελα να δουν πώς θα ήταν ένα φόρεμα επάνω τους.
     Η ζήτηση πολλές φορές δημιουργεί την προσφορά.

     1. avatar Gkortsos

      Τη παραλια την ανεφερα μονο για το χαζεμα πχ της ωραιας κοπελας η αντρα..!!Και οχι στο αλλα ακρο που αναφερθηκες..!!Οποτε η προταση σου αυτοματα ειναι ακυρη πανω σε αυτο..και κακα τα ψεμματα το μοντελο ανεκαθεν ειναι ατομο αψεγαδιαστο που θες να βλεπεις και θα σου κινησει τη περιεργια να δεις αυτο που πουλαει..τετοιου ειδους μοντελινκ μονο χαβαλε φερνουν στην επιφανεια..φιλικα παντα!

     2. avatar ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ

      Ναι, αλλά το υπέρβαρο μοντέλο παρουσιάζει ρούχα για υπέρβαρες και απευθύνεται σε υπέρβαρες και όχι σε άντρες που θέλουν \"να πάρουν μάτι\".
      Εγώ π.χ. που είμαι 50 χρονών, όταν πήγα στον hondos center για καλλυντικά, αγόρασα αυτά που φορούσε η πωλήτρια της ηλικίας μου και όχι η εικοσάρα πωλήτρια, διότι είδα το μακιγιάζ που πηγαίνει σε ένα ώριμο δέρμα.

 14. avatar Dimkar

  Γνωρίζετε ότι η ψυχολόγος δεν είναι Ιατρος πιστεύω , επειδή ο διδακτορικός τίτλος αν θεωρήσουμε ότι έχει ,δεν αναφέρεται ως Δρ δίπλα από το όνομα στην Ελλάδα . Επισης το να θεωρεί ότι η παχυσαρκία ως από το πλείστον δεν ενοχοποιείται για παθήσεις ιδιως συσχετιζομενες με καρδιοαγγειακό ´η ΣΔ είναι το απόλυτο λάθος !!!!
  Να αναζητάτε την γνώμη κυρίως ιατρών όχι άλλων «ειδικών» !!!!!!

  1. avatar Φαρμακογλωσσης

   Ασε ρε τι λεει ο γιατρος! Εγω τι σου λεω! Φαε ριζα απο αγριοχορτο κομμενο δε αματολικη πλαγια και πιες λαι λιγο τσιπουρο και δεν παθσινεις τιποτα.

   1. avatar kl17

    Κι οι παχουλές έχουν ψυχή.Εχω δει αρκετές σε παραλίες.Γιατι όχι

Παρακαλούμε περιμένετε ...