32
loading

Το ημερολόγιο δείχνει 26 Απριλίου 1986. Είναι Σάββατο του Λαζάρου και στην Ελλάδα ετοιμαζόμασταν για το Πάσχα καθώς μπαίναμε στη Μεγάλη Εβδομάδα. Ημέρες ξεγνοιασιάς, κυρίως για τους μαθητές, που είχαν όλο τον ελεύθερο χρόνο για ατελείωτο παιχνίδι, στην καρδιά της άνοιξης. Κι επειδή τη δεκαετία του ’80, οι γειτονιές δεν ήταν μόνο προνόμιο της υπαίθρου, αλλά και των αστικών κέντρων, τα παιδιά από νωρίς το πρωί ξεχύνονταν στους δρόμους, μέχρι αργά το βράδυ.

Τα ξημερώματα της ίδια ημέρας, πολλά χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην κωμόπολη Πρυπιάτ, στα σημερινά εδάφη της Ουκρανίας (τότε Σοβιετική Ένωση), ήταν μία αρκετά ζεστή για τα δεδομένα ανοιξιάτικη βραδιά. Η ηρεμία επικρατούσε στη φιλήσυχη αυτή περιοχή και τίποτε δεν προμήνυε τον εφιάλτη που θα ακολουθούσε… Στον πυρηνικό σταθμό «Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν» του Τσερνόμπιλ είχε προγραμματιστεί μια δοκιμή για τον έλεγχο των συστημάτων ασφαλείας. Ένας εκκωφαντικός ήχος που ακούγεται από τον αντιδραστήρα Νο. 4 είναι η αρχή του μεγαλύτερου εφιάλτη που έζησε η ανθρωπότητα, μετά την Χιροσίμα.

Η έκρηξη του αντιδραστήρα του Τσερνόμπιλ είναι σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη «η μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία της ανθρωπότητας». Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Greenpeace, τα ραδιενεργά ισότοπα που απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα δείχνουν ότι 30 χρόνια μετά η καταστροφή συνεχίζεται. Άλλωστε, η ποσότητα ραδιενέργειας που απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα είναι σχεδόν 200 φορές μεγαλύτερη από τη ραδιενέργεια που απελευθερώθηκε από τις δύο ατομικές βόμβες του Ναγκασάκι και της Χιροσίμα μαζί.

Έχουν περάσει 33 χρόνια από το δυστύχημα και η νέα σειρά της HBO «Chernobyl» έρχεται να ρίξει φως στα αίτια αυτού, αλλά και να δείξει πώς λειτούργησε η τότε Σοβιετική Ένωση του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ μπροστά στον πυρηνικό όλεθρο.

Τσέρνομπιλ, Τσερνομπίλ ή Τσερνόμπιλ, όπως αναφέρεται στη νέα αριστουργηματική σειρά, δεν έχει σημασία. Όσοι έζησαν την περίοδο εκείνη, έχουν να θυμούνται τις σκηνές πανικού και τον φόβο που ακολούθησε του δυστυχήματος. Έχουν να διηγούνται πώς αντιμετωπίσαμε και στην Ελλάδα το Τσέρνομπιλ και πώς καταφέραμε να διχαστούμε ακόμη και σε ένα τόσο σοβαρό για την υγεία μας θέμα, που ερχόταν απειλητικά από το εξωτερικό.

Ειδικά, εμείς τα παιδιά της δεκαετίας του ’80 έχουμε να θυμόμαστε τα «μη» των γονιών μας, τις απαγορεύσεις, την υστερία και τον τρόμο. Εκείνο το Πάσχα του ’86, αλλά και το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς έχουν μείνει ανεξίτηλα στη μνήμη του παιδικού μας μυαλού. Ήταν για πολλούς η πρώτη φορά που ένιωσαν πώς είναι να έχεις δίπλα σου άφθονο τον πλούτο της γης και να μη μπορείς να απλώσεις το χέρι σου. Ένιωσαν για πρώτη φορά τον φόβο μπροστά σε έναν άγνωστο εχθρό, τη ραδιενέργεια. Αλήθεια, πόσες φορές δεν ακούγαμε ακόμη και για τα επόμενα χρόνια τη λέξη αυτή; Ραδιενέργεια

Η είδηση που άλλαξε τη ζωή μας

Το πυρηνικό δυστύχημα έγινε ξημερώματα Σαββάτου. Το ημερολόγιο έγραφε 26 Απριλίου το 1986. Όπως αναφέρει ο διακεκριμένος Βρετανός δημοσιογράφος, Άνταμ Χίγκινμποθαμ στο βιβλίο του με τίτλο «Μidnight in Chernobyl» («Μεσάνυχτα στο Τσερνομπίλ»), τον καιρό εκείνο ο πυρηνικός σταθμός του Τσέρνομπιλ ήταν ο μεγαλύτερος σε ισχύ της Σοβιετικής Ένωσης. Και από την έκρηξη εκλύθηκε ραδιενεργό νέφος που απλώθηκε σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις σχεδόν σ’ ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο της Γης, από την τότε Τσεχοσλοβακία μέχρι την Ιαπωνία. Όπως αναφέρει, οι άμεσες αιτίες ήταν οι αστοχίες στον σχεδιασμό, αλλά και μια σειρά ανθρώπινων λαθών, που έγιναν μέσα σε λίγα τρομακτικά λεπτά.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Βρετανό δημοσιογράφο, όταν έγινε αντιληπτή η έκταση της καταστροφής, οι σοβιετικές Αρχές απαίτησαν «πατριωτική θυσία» και μυστικότητα. Και χρειάστηκαν να περάσουν 32 ώρες για να δοθεί τελικά η εντολή εκκένωσης της πόλης Πριπιάτ, η οποία στο μεταξύ είχε «βομβαρδιστεί» από τα ραδιενεργά ισότοπα. Όσο για την επίσημη ανακοίνωση της Μόσχας για το δυστύχημα; Χρειάστηκαν να περάσουν 48 ώρες μετά την έκρηξη για να βγάλουν ανακοίνωση κι ενώ ραδιενεργό σύννεφο κάλυπτε την Ευρώπη. Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, δε, σχολίασε το συμβάν στις 14 Μαΐου, δηλαδή τρεις εβδομάδες αργότερα.

Στην Ελλάδα τα νέα του δυστυχήματος έφτασαν επίσης με λίγες ημέρες καθυστέρηση. Στους Έλληνες η είδηση μεταδόθηκε από το νυχτερινό δελτίο της ΕΡΤ, το βράδυ της Μ. Τρίτης που περιλάμβανε εικόνες από την επίσημη ενημέρωση που έκανε ο εκπρόσωπος της σοβιετικής Ένωση. Η είδηση ήταν πρώτη στο δελτίο, το οποίο εκφωνούσε ο Κώστας Χούντας.

Το Τσέρνομπιλ, αν και βρισκόταν χιλιόμετρα μακριά επηρέασε και τη χώρα μας, τόσο ραδιενεργά, όσο και πολιτικά. Και το δυστύχημα στάθηκε αφορμή για να υπάρξει μία περίοδος πολιτικής πόλωσης και διπλής ανάγνωσης των συνεπειών του.

Από τη μία ήταν ο Τύπος που πρόσκειντο στη Δεξία κι έκανε λόγο για τον όλεθρο που ήρθε από τη Σοβιετική Ενωση και από την άλλη οι αριστερές εφημερίδες που έβλεπαν «δάκτυλο» της Δύσης και κανένα λόγο ανησυχίας για το πυρηνικό νέφος που εξαπλωνόταν απειλητικά. Κι ενώ ο Τύπος της εποχής ήταν χωρισμένος στα δύο, ο κόσμος ειδικά τις πρώτες ημέρες βρισκόταν στο σκοτάδι για τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η άγνοια σε όλο της το μεγαλείο, που σύντομα αντικαταστάθηκε από τον πανικό, όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις.

Πώς αντιμετώπισαν οι Έλληνες το δυστύχημα του Τσέρνομπιλ

Έξω από τα σούπερ μάρκερ άρχισαν να σχηματίζονται ουρές. Αν και δεν υπήρχε πλήρης επίγνωση του κινδύνου και τι έπρεπε ο κόσμος να προσέχει ή να αποφεύγει, τα ράφια άδειαζαν με καταιγιστικούς ρυθμούς, πιστεύοντας κανείς πως βρισκόμασταν σε πόλεμο. Γάλατα εβαπορέ, μακαρόνια, ρύζια και κονσέρβες έφευγαν σαν τρελά. Επιπλέον, βρισκόμασταν και στις ημέρες του Πάσχα.

Ο κίνδυνος του πυρηνικού δυστυχήματος άρχισε να διαφάινεται λίγες ημέρες αργότερα. Από την Πρωτομαγιά και μετά η εικόνα ήταν καλύτερα διαμορφωμένη, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Ήταν, πλέον, πιο ξεκάθαρο σε πρώτη φάση τι ήταν καλό να αποφεύγει ο κόσμος για την καλύτερη προστασία του.

Η Αυριανή σε πρωτοσέλιδό της ανέφερε πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος και για την Ελλάδα από τη διαρροή ραδιενέργειας στο Τσέρνομπιλ. Ενώ η «Ακρόπολις» ανέφερε στο δικό της πρωτοσέλιδο πως στην «Ελλάδα εντείνεται η επαγρύπνηση για επικίνδυνη ραδιενέργεια». Το Πάσχα εκείνο ήταν διαφορετικό από τα άλλα. Ήταν ένα Πάσχα του τρόμου.

Τις επόμενες ημέρες, ο Τύπος επιχειρεί να ρίξει τους τόνους, αλλά ο κόσμος βρίσκεται σε πανικό. Και η κρατική τηλεόραση προσπαθεί να είναι καθησυχαστική, αναμεταδίδοντας τις αναφορές της Σοβιετικής Ένωσης ότι η ραδιενέργεια έχει μειωθεί «40 φορές μέχρι τώρα».

Ο πανικός, όμως, στον κόσμο κυριαρχεί. Και δεν είναι φαινόμενο μόνο ελληνικό. Και στην Ευρώπη υπάρχει η ίδια αντίδραση από τους πολίτες, σπεύδοντας στα σούπερ μάρκετ και αδειάζοντας τα ράφια με ξηρά τροφή, αλλά και προϊόντα μακράς διάρκειας. Το φρέσκο γάλα, τα λαχανικά, τα φρούτα και το κρέας είναι τα θύματα της υπόθεσης, καθώς ο κόσμος φοβάται να τα αγοράσει. Οι πωλήσεις τους μειώνονται δραματικά, όταν την ίδια ώρα στα ράφια με τα εβαπορέ γίνεται σκοτωμός για ένα κουτί.

Και κάπως έτσι, μπήκαμε σε μία περίεργη περίοδο, γεμάτη φόβο, απαγορεύσεις, αλλαγές στην καθημερινότητά μας (ιδίως των παιδιών), καινούργιες λέξεις, πολλά «μη», αλλά και με πραγματικούς κινδύνους για την υγεία.

Αν ήσουν παιδί την εποχή του Τσέρνομπιλ θα θυμάσαι:

Δεν σε άφηναν να παίξεις έξω με βροχή.

Δεν μπορούσες να φας φράουλες

Τα φρούτα που ως παιδί απλά τα σκούπιζες στη βρώμικη μπλούζα σου και κατόπιν τα έτρωγες, έπρεπε τότε να πλυθούν πάρα πολύ καλά.

Αν οι γονείς σου δεν ήταν και τόσο χαλαροί, δεν έτρωγες καν φρούτα.

Για εκείνο το καλοκαίρι είχες ξεχάσει τα λαχανικά (τα γεμιστά ήταν η μεγάλη απώλεια).

Δεν σε άφηναν να πιείς φρέσκο γάλα. (Θυμάμαι, τη γιαγιά μου να χύνει το κατσικίσιο γάλα).

Δεν σε άφηναν να φας αυγά από το χωριό μιας και οι κότες μπορεί να είχαν φάει μολυσμένα χόρτα.

Δεν μπορούσες να φας κρέας για πολύ καιρό.

Δεν έτρωγες ψάρια.

Απαγορεύτηκαν οι σχολικές εκδρομές.

Αν ζούσες σε χωριό οι απαγορεύσεις ήταν ακόμη πιο επώδυνες, αφού δεν επιτρεπόταν η επαφή και το παιγνίδι όπου είχε χορτάρι.

Θυμάσαι τις κούτες με εβαπορέ στην αποθήκη.

Έπινες νερό κι ένα άγχος αν ήταν μολυσμένο το είχες. Εννοείται πως το νερό από ποταμάκι ή τη βρύση του χωριού δεν επιτρεπόταν.

Οι επιπτώσεις του Τσέρνομπιλ στην Ελλάδα

Οι βλαβερές επιπτώσεις του Τσέρνομπιλ δεν άργησαν να φανούν. Άλλωστε, μέρος του ραδιενεργού νέφους έφτασε και στην χώρα  μας μετά από μερικές μέρες, επηρεάζοντας κυρίως τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, όπου χρόνια αργότερα ανιχνεύονταν ποσά ραδιενέργειας υψηλότερα του κανονικού.

Την περίοδο εκείνη υπολογίζεται πως έγιναν 2.500 εκτρώσεις κυήσεων πρώτου τριμήνου, καθώς υπήρχε έντονος ο φόβος για τις επιπτώσεις που πιθανόν να είχε η ραδιενέργεια στο έμβρυο. Αν και όπως αναφέρεται σε μελέτη του Δημήτρη Τριχόπουλου για τις τερατογενέσεις, οι οποίες έχουν καταγραφεί σε όλη την Ευρώπη, δεν υπάρχει στατιστική στην Ελλάδα.

Υπάρχει, όμως, για την παιδική λευχαιμία, όπου σύμφωνα με μελέτη αυξήθηκε. Επίσης, ιατρικοί κύκλοι αποδίδουν 1500 περιπτώσεις καρκίνου (τη δεκαετία 1986-1996) σε πιθανές επιπτώσεις του Τσερνόμπιλ, καθώς δεν δικαιολογούνταν από το ιστορικό του ασθενούς.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

32
σχόλια
 1. avatar john__

  Νομίζετε οτι τα ξυλα που καιμε στα τζάκια κ πολλά έρχονται απο τα βουνα της βουλγαριας κτλ δεν εχουν ραδιενεργεια? Ειναι φουλ ακομα κ τοσα χρονια μετα.

 2. avatar N.N

  Γιατί νομίζετε ότι αυτό έχει τελειώσει , έχετε διαβάσει ποτέ πόσες χιλιάδες χρόνια θέλει το στρόντιο κ άλλα ραδιενεργά στοιχεία ΝΑ ΓΊΝΟΥΝ ΑΝΕΝΕΡΓΆ , KAI AN ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΈΧΟΥΝ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ( ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΝ ) ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ , ΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΝΕΡΑ Κ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ Κ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ , ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΔΕΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΕΝΑ ΜΑΓΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΔΑ Κ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΝΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΤΕ. ΑΝ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ 1η , 2η, ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ.

 3. avatar SCULLYXL5

  Α ΚΑΛΑ ΕΓΩ ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΑ ΓΑΛΑΤΑ ΕΒΑΠΟΡΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΒΓΑΙΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΒΡΟΧΗ ΜΗΝ ΤΡΩΣ ΦΡΑΟΥΛΕΣ!!!!

 4. avatar Ο κόσμος χάνεται

  Επισης ενας τσοπάνος σκότωσε έναν αλλο γιατι τα πρόβατα του κόλλησαν Τσερνομπύλια τα δικά του προβατα παρά τις επαλνηλειμένες συστάσεις του να μείνουν μακρυά απο τα δικά του πράιτα. Επισης ειπαν οτι και αυτο το προφήτεψε ο Nostradamus.

  1. avatar Alex Gkoumito

   Ότι νάνε.

 5. avatar Giorgis

  Το ελληνικό κράτος έβαζε τους φαντάρους να κάνουν αποψίλωση και να εισπνέει τη σκόνη με τη ραδιενέργεια στο φουλ.

 6. avatar Ο παλιός

  Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μασουλαγαν μαρούλια όταν εμείς κάναμε διαδήλωση ενάντια στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας Η Σοβιετική ραδιενέργεια είναι καλή και θαυματουργή

  1. avatar Alex Gkoumito

   Τα κομμουνια δεν φημίζονται για την ευφυΐα τους είναι η αλήθεια αλλά περισσότερο για την [...] τους

 7. avatar ΤΙ ΘΕΛΑΤΕ Η ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΤΕ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ;ΝΑΙ ΦΤΑΙΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ;

  ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΤΕ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΦΤΑΙΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΞ ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ;

  1. avatar 12398765

   Η ραδιενέργεια την μαμάς σοβιετιας είναι η καλύτερη.

 8. avatar Τσερνομπιλ τι είναι μαμα playmobil?

  Ήμουν 5 χρονών κ ο αδελφός μου 4. Σαν τώρα θυμάμαι χωριό(Πελοπόννησο)Πασχα παππούς σφαζει το κατσίκι κ φωναζει καποιον γιατί λέει ότι όταν το άνοιξε ήταν πράσινο μέσα 😨 θυμάμαι να λένε μηπως ήταν άρρωστο ,δεν μασησαν ομως και το εφαγαν υποθετω...ο μπαμπάς μου χαλαρόςΠΙΕΙΤΕ!!γάλα απ τις κατσίκουλες γιατί κάνει καλο(παρόλες τις Προειδοποιησεις οπως διαβάζω ). γιαγιά μαζεύαμε χόρτα για το πασχαλινό τραπέζι γιατί είναι καυτα απ το χωριο κ εννοειται οτι τα πλεναμε κ πιναμε νερακι απ την πηγη νερου εξω απ το σπιτι.( βάση αυτών που διαβαζω λοιπόν , τα κάναμε όλα λαθος 😑.Ήμουν παιδί που δεν έτρωγε γενικά τπτ μόνο παιχνίδι και χαρά σε αντίθεση με το στρουμπουλο αδελφούλη μου... ήρθε το καλοκαίρι και πήγαμε οικογ για καμπινγκ, ζούσα ένα παραδεισο. Όλη μέρα θαλασσα μπάνιο, μια μαμά να φωνάζει Μην κάθεστε στον ήλιο ΑΠΑΓΟΡΕΎΕΤΕ τωρατο είπαν στο ραδιοφωνο, ο πατέρας έλεγε ΕΛΑ ΜΩΡΈ Μ ΤΙΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ που λένε άσε τα παιδάκιά στον ήλιο και δώστουεμείς ηλιοκ υπνο στη άμμο . Κάποια στιγμή γυρίσαμε σπίτι μας στην Αθήνα κ τα θυμάμαι όλα τόσο αναλυτικά γιατί με στιγματησαν , πάμε για ύπνο και ακούω μεσ την νυχτα μια αναστάτωση από την μητέρα να τηλεφωνεί καθε3κ λιγο και να λέει στο τηλ.(Τώρα39 πυρετο,τωρα40 τωρα41 ...)μετά ησυχιαΈΦΥΓΑΝ ΌΛΟΙ. Εκάνα να δω το αδελφούλη μου 5 χρόνια. ΛΕΥΧΑΙΜΊΑ ακουγα ,ΤΖΕΡΝΟΜΠΊΛ ΆΚΟΥΓΑplaymobil νομιζαότι είναι κάπου και παιζεί χωρίς εμενα. Ήταν στο παίδων για 5 χρόνια, ευτυχως ΣΏΘΗΚΕ αλλά εχάσε πολλους απτους καινούργιους φίλουςπ έκανε εκεί μέσα μου είπε ..κα

 9. avatar theios thanassis

  Ο Ριζοσπάστης ανήκει στον Τύπο της εποχής;

  https://pbs.twimg.com/media/D5G9uu7WwAIPOcy?format=png&name=900x900

 10. avatar μεχρι τωρα

  ακους πεθανε απο καρκινο ο ενας πεθανε απο καρκινο ο αλλος κ ξαφνικα μα εντελως ξαφνικα ο καρκινος θεριζει ετσι ακους τελευταια...οι ρωσοι να ναναι καλα βοιδοκεφαλες με πτυχιο ποτε δε τους συμπαθησα...τους εχουμε κ εδω περα αφθονους κ απολαμβανουν ηλιο τοσα χρονια κοροιδα ειναι????

 11. avatar Οζυμαντιας

  Ο Ριζοσπάστης έγραφε ότι ΔΕΝ υπάρχει ραδιενέργεια

 12. avatar Ριζοσπάστη βάλατε? Γιατί δεν βάλατε, αφού ΤΟ ΚΌΜΜΑ ΞΈΡΕΙ ΚΑΛΎΤΕΡΑ!

  https://4.bp.blogspot.com/-XKvlvPTa_2M/WuaYu1oVOII/AAAAAAAEr2M/9q5OI_3EVmcSCor1EeQn6cNmmncg6j68gCLcBGAs/s1600/%25CE%25A3%25CE%25B1%25CE%25BD%2B%25CF%2583%25CE%25AE%25CE%25BC%25CE%25B5%25CF%2581%25CE%25B1%2B%25CF%2580%25CF%2581%25CE%25B9%25CE%25BD%2B32%2B%25CF%2587%25CF%2581%25CF%258C%25CE%25BD%25CE%25B9%25CE%25B1%252C%2B%25CE%25B7%2B%25CF%2580%25CF%2585%25CF%2581%25CE%25B7%25CE%25BD%25CE%25B9%25CE%25BA%25CE%25AE%2B%25CE%25BA%25CE%25B1%25CF%2584%25CE%25B1%25CF%2583%25CF%2584%25CF%2581%25CE%25BF%25CF%2586%25CE%25AE%2B%25CF%2583%25CF%2584%25CE%25BF%2B%25CE%25A4%25CF%2583%25CE%25AD%25CF%2581%25CE%25BD%25CE%25BF%25CE%25BC%25CF%2580%25CE%25B9%25CE%25BB.%2B%25CE%2591%25CF%2580%25CE%25BF%2B%25CF%2584%25CE%25B7%25CE%25BD%2B%25CE%25BF%25CF%2580%25CE%25BF%25CE%25AF%25CE%25B1%2B%25CE%25B2%25CE%25AD%25CE%25B2%25CE%25B1%25CE%25B9%25CE%25B1%2B%25CE%25B4%25CE%25B5%25CE%25BD%2B%25CF%2585%25CF%2580%25CE%25AE%25CF%2581%25CF%2587%25CE%25B5%2B%25CE%25BA%25CE%25B1%25CE%25BD%25CE%25AD%25CE%25BD%25CE%25B1%25CF%2582%2B%25CE%25BA%25CE%25AF%25CE%25BD%25CE%25B4%25CF%2585%25CE%25BD%25CE%25BF%25CF%2582%252C%2B%25CF%258C%25CF%2580%25CF%2589%25CF%2582%2B%25CE%25B5%25CE%25BD%25CE%25B7%25CE%25BC%25CE%25B5%25CF%2581%25CF%258E%25CE%25BD%25CE%25B5%25CE%25B9%2B%25CF%2585%25CF%2580%25CE%25B5%25CF%258D%25CE%25B8%25CF%2585%25CE%25BD%25CE%25B1%2B%25CE%25BF%2B%25CE%25A1%25CE%25B9%25CE%25B6%25CE%25BF%25CF%2583%25CF%2580%25CE%25AC%25CF%2583%25CF%2584%25CE%25B7%25CF%2582.jpg

 13. avatar ψεκάστε μας

  τότε οι αριστεροί τρώγανε δημοσίως λάχανα για να αποδείξουν την αριστεροσύνη τους.....

  1. avatar Οι αριστεροί

   Τελικά τι έπαθαν τρώγοντας τα λαχανικά?

  2. avatar ΓΕΩΠΟΝΟΣ

   Ειχα ενα θειο, που τού συνεστησα τοτε να καταστρεψει ο,τι λαχανικο ειχε φυτεψει στον κηπο του για ιδία καταναλωση, κανα δυο στρεμματα περιπου. Με ειρωνευοταν, λεγοντας μου οτι \"φετος θαναι πιο νοστιμα\"! Ενας ανθρωπος θηριο 55 τοτε πηγε απο καρκινο εντερου τα Χριστουγεννα. Το Μαη του 1987 απο καρκινο παγκρεατος η αδελφη του μολις 47 ετων. Μιλαω για Μακεδονια, οπου η ραδιενεργη επιβαρυνση ηταν κι ειναι ακομη αναλογικα πολυ υψηλη, οπως και στη Θρακη, σε σχεση με νοτια Ελλαδα.

 14. avatar Ο νους σου και μια λιρα

  τέτοια μυαλά να \'χουμε να μου πεις κι εμενα . Θα γυρίζαμε ολοι μας στο μεσαίωνα . Αμπελομουσκαρο !!!!

  1. avatar Την κάνατε παλι την πονηρια σας κύριοι του Ν.Β

   Τι δουλεια εχει το σχόλιο μου σ\' αυτή τη θέση ; εγώ σε ποιον απαντώ ;
   Καλο ειναι λοιπον να το πατε στη θέση του .

 15. avatar Social Distortion.

  Το απόλυτο ξεβράκωμα των αριστερών.
  Το ΠΑΣΟΚ (η πρώτη φορά αριστερά), το απέκρυψε. Να μην πούμε για το ΚΚΕ (που τα έριχνε στην \"προπαγάνδα\" της Δύσης) και τον Καρτερο (διευθυντή του γραφείου του Τσίπρα).
  Είναι που οι αριστεροί είναι οικολόγοι(το νέο παρατσούκλι του ΣΥΡΙΖΑ οσονούπω) και υπέρ του ανθρώπου...
  Κατακαθια της ανθρωπότητας.

 16. avatar ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΕΚΑΣ

  26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1986 ΕΙΝΑΙ ΠΕΜΠΤΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

 17. avatar PANKO

  Αιωνίως ο νεοέλληνας...σε κάθε καταστροφή...στα Σ.Μ. εφορμά...!!!
  Φοβάται μην πεθάνει νηστικός...

  1. avatar έχεις δίκιο

   Τουλάχιστον να πάμε χορτατοι, με την κοιλιά γεμάτη μακαρόνια και ρύζι. Σκέτα. Μπλιαχ.

 18. avatar When the snows fall and the white winds blow, the lone wolf dies but the pack survives.

  Η βλακεία και η καρμιρια των πρώην κομμουνιστικών κρατών έφερε αυτή τη καταστροφή.
  Παρόλο που έφυγε ο κομμουνισμός η βλακεία σε αυτά τα κράτη, παρέμεινε. (Βλέπε Ρωσία).
  Πρέπει να φταίει που οι ηγέτες τους είναι ακόμα κομμουνιστές. (Βλέπε Πούτιν).

  1. avatar Alex Gkoumito

   Ο Πούτιν φίλε μου δεν είναι κομμουνιστής είναι τέρμα δεξιός όπως και η κυβέρνηση τους. Οι μονες χωρες που έχουν κομμουνισμό είναι το κοτέτσι του μαδουρο η λαοθαλασσα της Κίνας και τα τούβλα της βόρειας Κορέας

   1. avatar When the snows fall and the white winds blow, the lone wolf dies but the pack survives.

    Το ίδιο είναι. Το ίδιο μαγαζάκι είναι απλά τη ταμπέλα από έξω αλλάζουν.
    Αξιωματικός της KGP μέχρι τα 40 του ήταν αυτός ο δεξιός που λες. Στο κόμμα του Γιέλτσιν ξεκίνησε τη πολιτική του καριέρα.
    Μη τρελαθούμε.

  2. avatar Θα ηθελες

   Να είχες έναν Πούτιν.φαε τώρα Κούλη και Τσίπρα.αυτοι σου αξίζουν.

   1. avatar Ευτυχώς

    Τουλάχιστον με αυτούς που είχαμε, είχαμε και Ρωσίδες, οι Ρώσοι όμως δεν είχαν Ελληνίδες....

   2. avatar When the snows fall and the white winds blow, the lone wolf dies but the pack survives.

    Και συ θα ήθελες να είχες έναν Στάλιν που ο Πούτιν συγκριτικά ούτε μία τρίχα από τα τέτοια του δεν είναι.
    Εγώ αν ήθελα ηγέτες που να ψωμολυσσανε το κόσμο για να εξοπλίζονται, τότε θα ήμουν κομμουνιστής και θα ψήφιζα ΚΚΕ.

    1. avatar Ok.

     Τότε άστοχο αυτό που είπες για τον Πούτιν.κσι σε παρακαλώ μη με συγκρίνεις με σταλινοαηδιες.εγω δε σε έβρισα.

   3. avatar Social Distortion.

    Ποιός Πουτιν ρε μεγάλε?
    Αυτόν τον γλεντάει μέχρι και ο Ερντογάν. Του κατέρριψε αεροπλάνο και δεν έβγαλε κιχ. Έφυγαν οι Αμερικανοί απο την Συρία και άφησαν τον Ερντογάν στο ποδι τους και δεν κουνιέται στην Συρία ο Πουτιν.
    Μεγαλύτερο γατάκι δεν εχει περάσει απο ρον Πουτιν.

Παρακαλούμε περιμένετε ...