85
loading

«Φεύγω αυτοθέλητα. Αφανίζομαι όρθιος, στιβαρός και περήφανος. Ετοίμασα τούτη την ώρα βήμα-βήμα ολόκληρη τη ζωή μου, που υπήρξε πολλά πράγματα, αλλά πάνω από όλα εστάθηκε μια προσεκτική μελέτη θανάτου». Τα λόγια αυτά προέρχονται από το γράμμα που άφησε ο καθηγητής Δημήτρης Λιαντίνης στην κόρη του.

Το τελευταίο γράμμα το οποίο επί της ουσίας πρόκειται για μια πνευματική διαθήκη ενός ανθρώπου ο οποίος αποφάσισε πως θέλει να «νικήσει» τον θάνατο. Να τον «ξεγελάσει». Να επιλέξει αυτός τον τρόπο και το πότε.

Αυτοκτονία, λένε οι περισσότεροι. Τυπικά προφανώς και έχουν δίκιο. Σε ένα φιλοσοφικό επίπεδο σκέψης, ωστόσο, μόνο τέτοια δεν ήταν η πράξη του Λιαντίνη. Εδώ δεν υπάρχει καμία αυτοκτονία. Υπάρχει η ακόρεστη δίψα του ανθρώπου να μην παραδοθεί στο αδηφάγο τέρας του χρόνου.

Ένας άνθρωπος που, όπως και ο ίδιος λέει, σχεδίασε βήμα- βήμα με πλήρη διαύγεια πνεύματος το ταξίδι του προς το θάνατο. Ο Δημήτρης Λιαντίνης ήταν πολλά πράγματα, αλλά κυρίως ήταν ένας σύγχρονος φιλόσοφος.

«Θα πεθάνω, Θάνατε, όχι όταν θελήσεις εσύ, αλλά όταν εγώ θα θελήσω»

Ο Δημήτρης Λιαντίνης, δεν αποφάσισε ξαφνικά να βρεθεί αντιμέτωπος με τον χάρο και να τον προκαλέσει. Επί πολλά χρόνια σχεδίαζε αυτή την πράξη του. Μυστικά απ’ όλους αν και οι περισσότεροι κοντινοί του άνθρωποι γνώρισαν και ήταν βέβαιοι πως εκείνη η ημέρα που τόσο ήθελε κάποια στιγμή θα έρθει.

Και είχαν απόλυτο δίκιο. Όταν εξαφανίστηκε, άφησε πίσω του πολλά στοιχεία (πέρα από το γράμμα στην κόρη του) ικανά να πείσουν τον οποιονδήποτε πως το ταξίδι του Λιαντίνη προς το θάνατο είχε σχεδιαστεί με κάθε λεπτομέρεια.

Όταν την 1η Ιουνίου 1998 ο καθηγητής φιλολογίας έκλεινε για τελευταία φορά πίσω του την πόρτα του σπιτιού στη Ν. Κηφισιά, είχε θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο που δεν ήθελε να διακοπεί από κανέναν.

Η γυναίκα του ήταν εκείνη που βρήκε στο γραφείο του το γράμμα προς την κόρη τους. Αμέσως κατάλαβε πως δεν θα ξαναέβλεπε τον άνδρα της. Ταυτόχρονα συνειδητοποιούσε πως δεν μπορούσε να κάνει κάτι για να τον αποτρέψει. Όχι γιατί δεν ήθελε, αλλά γιατί δεν μπορούσε.

Ο Λιαντίνης είχε φροντίσει να υπάρχει μόνο ένας άνθρωπος που ήξερε και αυτός είχε ορκιστεί να μην πει τίποτα.

Ήταν ο ξάδελφός του αλλά και αδερφικός φίλος του, Παναγιώτης Νικολακάκος. «Εγώ τελειώνω τη ζωή μου», του είχε πει ένα μήνα περίπου πριν εξαφανιστεί και αφού είχε ολοκληρώσει τον σχεδιασμό. «Ζητώ από σένα να κρατήσεις όρκο βαρύ». Ο Νικολακάκος του απάντησε «λέγε, αντέχω». Ο Λιαντίνης του εκμυστηρεύθηκε πού θα βρίσκεται, του σχεδίασε και χάρτη. Του ζήτησε να πάει στο σημείο λίγο αφότου θα έχει φύγει μόνο και μόνο για να βεβαιωθεί πως δεν θα έχουν κατασπαράξει τα θηρία του βουνού το άψυχο σώμα του.

Στους υπόλοιπους, ο Νικολακάκος, θα αποκάλυπτε το βαρύ αυτό μυστικό επτά χρόνια αργότερα. «Τότε μόνο θα πάρεις την οικογένειά μου». Έτσι κι έγινε. Τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου του 2005, ο Νικολακάκος τηλεφωνεί στη σύζυγο του Λιαντίνη. «Ήρθε η ώρα να σου πω πού είναι ο Δημήτρης».

«Tην προτεραία της αύριον»

Η προετοιμασία του θανάτου του ήταν τέτοια που ακόμα και σήμερα προκαλεί ανατριχίλα. Ο Λιαντίνης είχε ανέβει στον Ταΰγετο προκειμένου να προετοιμάσει την τελευταία του κατοικία, συνολικά 14 φορές. Όλες τις είχε καταγράψει ο ίδιος μια- μια στο «Ορειπορικόν» ένα δικό του σημειωματάριο που βρέθηκε καιρό αργότερα μέσα σε ένα από τα συρτάρια με τα προσωπικά του αντικείμενα. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 1992 και η 14η και τελευταία την 1η Ιουνίου 1998.

Το σημειωματάριο βρέθηκε μετά την εξαφάνισή του. Το είχε αφήσει, μαζί με άλλες αποδείξεις της πράξης του, σε εμφανή σημεία, ώστε να βρεθούν εύκολα. Να μην αναρωτιέται κανείς για το τι πραγματικά συνέβη.

Πάνω στο γραφείο του άφησε το φάκελο με το γράμμα για τη Διοτίμα, τη μοναχοκόρη του. Δίπλα ακριβώς υπήρχε και ένα ανοιχτό βιβλίο. Στη σελίδα που το άφησε υπήρχε μια αναπαράσταση της γυναίκας του Kαίσαρα με το όνειρο που είχε δει πριν εκείνος πεθάνει.

Στο διπλανό τραπέζι, όπως είχε πει η σύζυγός του σε παλαιότερη συνέντευξή της στην Ελευθεροτυπία, υπήρχε το ρολόι του, ο χρυσός του αναπτήρας, το στυλό του, όλα τα προσωπικά του αντικείμενα και οδηγίες για τα χρήματα και τους λογαριασμούς του. Κανένα περιθώριο για παρερμηνείες.

Στο κομοδίνο, δίπλα στο κρεβάτι του, εκεί που κοιμήθηκε το τελευταίο βράδυ ήταν το «H ζωή εν τάφω» του Mυριβήλη. Tο διάβαζε για τρίτη φορά και όπως συνήθιζε είχε σημειώσει την ημερομηνία σε μια σελίδα μαζί με μια φράση. 31-5-98 «Tην προτεραία της αύριον». Kαι στην τελευταία 31-5-98 «Αύριο είναι η μεγάλη μέρα».

«Η πιο ανθρώπινη πράξη που έπραξε άνθρωπος»

Λίγες ημέρες πριν το τέλος ο Λιαντίνης στέλνει σε διάφορα αγαπημένα του πρόσωπα επιστολές με αινιγματικό ύφος γραφής που ναι μεν προϊδέαζαν τον αναγνώστη τους αλλά χωρίς να δίνουν και περισσότερα στοιχεία.

Μία από αυτές είναι προς τον δίδυμο αδερφό του, Φάνη στον Καναδά. «Καλή αντάμωση στην Αγριακόνα. Στην πέτρα δηλαδή που ο Κολοκοτρώνης ακόνιζε το γιαταγάνι του. Όλα είναι φωτεινά και το μέλλον το γνωρίζω όπως οι αρχαίοι μάντηδες», γράφει ο Λιαντίνης.

Όταν πλέον το σχέδιο του Λιαντίνη είχε μπει στην τελευταία του πράξη, ο καθηγητής επέλεξε να μιλήσει σε δυο ανθρώπους. Ο πρώτος είναι, όπως ήδη έχει αναφερθεί, ο Παναγιώτης Νικολακάκος.

Η δεύτερη ήταν η μητέρα του. Η Πολυτίμη. Τα όσα συγκλονιστικά ειπώθηκαν μεταξύ τους, τα κατέγραψε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αλικάκος στο βιβλίο του «Λιαντίνης: έζησα έρημος και ισχυρός» (εκδόσεις Ελευθερουδάκης):

«Δυο μέρες πριν φύγει ο Δημήτρης Λιαντίνης επισκέφτηκε τη μάνα του. Μίλησαν για αρκετή ώρα οι δυο τους. Η ίδια μού μετέφερε αποσπάσματα από αυτή τη συνομιλία:

-Μάνα, άκου. Σύντομα θα λάβεις μια μαχαιριά, όχι στην πλάτη, αλλά στην καρδιά. Θέλω να φανείς γενναία, σαν αρχαία Σπαρτιάτισσα, που έχανε το γιο της, αλλά έστεκε περήφανη.
Η μάνα κατάλαβε αμέσως και αντέδρασε:
-Όχι, παιδί μου, όχι, εγώ πρέπει να φύγω πρώτη…
Της έπιασε το χέρι:
-Μανούλα, ηρέμησε. Νιώθω ότι έχω ζήσει πέντε ζωές. Ήρθε η ώρα να φύγω.
-Παιδί μου, σπλάχνο μου, πάντα πίστευα σε σένα. Ας γίνει αυτό που θέλεις.
Τον αγκάλιασε και τον φίλησε. Και εκεί ο Λιαντίνης της είπε τα στερνά του λόγια»!

Ο τελευταίος άνθρωπος που συνάντησε τον Λιαντίνη ήταν ένας οδηγός ταξί. Ο καθηγητής είχε φύγει με το αυτοκίνητό του, μια άσπρη BMW, από την Κηφισιά και έφτασε μέχρι την Σπάρτη.

Εκεί το πάρκαρε, στην οδό Λυκούργου, κοντά στη βιβλιοθήκη της πόλης και στη συνέχεια επιβιβάστηκε σε ένα ταξί. Κρατά έναν στρατιωτικό σάκο.

«Πού πάμε;» τον ρωτά ο οδηγός. «Στο καταφύγιο του Ταϋγέτου». Φτάνοντας στον προορισμό τους, ο Λιαντίνης πληρώνει τον ταξιτζή, αλλά δεν τον αφήνει να φύγει αμέσως. «Κάτσε να κάνουμε ένα τσιγάρο». «Δεν καπνίζω» του απαντά εκείνος. «Δεν πειράζει, κάνε μου παρέα». Καπνίζουν αμίλητοι στην ησυχία του βουνού. Στο τέλος αποχαιρετιούνται. «Γεια σου, φίλε», του λέει εκείνος. «Μισό λεπτό, πώς σας λένε;» αναρωτιέται ο ταξιτζής. «Λιαντίνη» του απαντά ο καθηγητής και παίρνει τον δρόμο που δεν είχε επιστροφή.

Επτά χρόνια αργότερα το μυστικό του Λιαντίνη αποκαλύφθηκε μαζί με εκείνον τον φυσικό τάφο, σε υψόμετρο 2.350 μέτρων, δίπλα σχεδόν στον Προφήτη Ηλία, που είχε βρει ο ίδιος και τον είχε προετοιμάσει κατάλληλα.

Ο ίδιος ο Λιαντίνης στο βιβλίο του «Έξυπνον Ενύπνιον», γράφει (στη σελίδα 235): «Εάν ο θάνατος ενσκήπτει σαν γεγονός βίαιο και τραχύ (factum brutum) και αποσβολώνει την ανθρώπινη εμπειρία, τούτο δεν οφείλεται στη φύση του θανάτου, αλλά στη στάση του ανθρώπου. Δεν είναι βάναυσος ο θάνατος, αλλά ο τρόπος με τον οποίο μεταχειρίζεται ο άνθρωπος τη ζωή είναι αδέξιος και σκαιός».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

85
σχόλια
 1. avatar ΕΓΚΑΝΤΙΝ

  Κάντε ένα δώρο στον εαυτόν σας,διαβάστε το ΓΚΕΜΜΑ.

 2. avatar Ενας ακομα!

  Αμπελοφιλοσοφιες διχως τελος. Διαβασα το βιβλιο του \'εζησα ερημος και ισχυρος\' αλλα δε μου προσφερε τιποτα. Τι ελπιδα να σου δωσει ενας ανθρωπος που αυτοκτονει?Μπορει ο ιδιος να ειχε αλλα πραγματα στο κεφαλι του, να νομιζε οτι κατι κανει αλλα αυτο που \'φωναζει\' στον κοσμο ειναι παραιτηση. Μπορει να βαρεθηκε τα παντα(εχω ζησει 7 ζωες), να το δεχτω αλλα μην προσπαθεις να ντυσεις αυτη την πραξη με θεωριες ακατανοητες.Επιτηδευμενα δυσνοητος οταν ο Αινσταιν ελεγε οτι μια θεωρια ειναι αποτυχημενη οταν δεν την καταλαβαινει και ενας αγραμματος. Ματαιοδοξος οταν προσπαθεις να νικησεις το θανατο, μια πραξη για γελια που δειχνει οτι εισαι εκτος πραγματικοτητας. Απλα δε μπορουσε να δεχτει το αναποφευκτο, πολλοι το παθαινουν. Μια γιαγια που εχοντας δει παιδια και εγγονια και περιμενει το τελος ειναι πιο σοφη και εχει μεγαλυτερη ηρεμια ψυχης απτον Λιαντινη. Θα μπορουσα να γραψω και αλλα πολλα ομως δεν διαβαζει κανεις σεντονια. Τελος για οσουν εχουν μαυρες σκεψεις στο μυαλο τους προτεινω λιγους στιχους απο καποιον πραγματικα μεγαλο και οχι ιμιτασιον. \'Μη προσδοκωντας πλουτη να σου δωσει η Ιθακη, η Ιθακη σου εδωσε το ωραιο ταξιδι...\'

  1. avatar Ευπραξία

   Το δικαίωμα στη ζωή και στο θάνατο,το όλα και το τίποτα, το καλό και το κακό,η ανωτερότητα και η κατωτερότητα,το άξιο και το ανάξιο,η ηθική και η ανηθικότητα,η απονιά και η συμπόνια,η ελευθερία και η δουλεία, ο έλλογος συλλογισμός και ο άκρατος παραλογισμός, η εγκράτεια και η ακράτεια, η αγάπη και το μίσος,η σωφροσύνη και η παραφροσύνη, η δικαιοσύνη και η αδικία,η χαρά και λύπη, η ευτυχία και η δυστυχία,η καλοτύχια και η ατυχία, η πληρότητα και η κενοτήτα, η ανιδιοτέλεια και η ιδιοτέλεια, η σοφία και η βλακεία, η ευγνωμοσύνη και η αχαριστία, η πίστη και η απιστία,η φιλία και η λυκοφιλία και για να μη σε κουράζω άλλο, και πολλά άλλα, ων ουκ έστιν αριθμός, είναι αδιαχώριστα σιαμαία αδελφάκια.Δεν μπορεί να υπάρξει το ένα, εάν διαχωριστεί από το άλλο,εις αεί συμπορεύοντε, συνυπάρχουν, και κατά καιρούς και περίσταση υπερισχύει το ένα έναντι του καθ\' έξιν κυριαρχικού άλλου.Γι\'αυτό ας είμαστε προσεκτικοί στα λόγια μας,γιατί η ζωή είναι μία έκπληξη, μια ανατροπή.Πότε ευχάριστη και πότε δυσβάσταχτά δυσάρεστη.Τι είναι οι άλλοι, που αβίαστα κρίνουμε,που δεν είμαστε ή δεν θα γίνουμε,κάποια στιγμή ίσως,και εμείς οι ίδιοι.Κανείς δεν αποτελεί εξαίρεση.Αυτά που ακούμε στη γειτονιά μας,ας προσέχουμε μη φτάσουν αύριο και στην πόρτα μας.Είναι να μη στο γράφει να το ζήσεις.Οι κρίσεις,οι επικρίσεις,οι συγκρίσεις,οι διακρίσεις, είναι περιττές.Αγάπη,ενδιαφέρον, κατανόηση και ακατακρισία είναι τα μόνα φάρμακα.
   Αφιερωμένο, https://youtu.be/zIYcj1N-Vc0,ίσως σε κάνει να σκεφτείς λίγο διαφορετικά.

   1. avatar Ευπραξία

    https://youtu.be/zIYcj1N-Vc0,
    Τρύπες- Καινούργια ζάλη + στίχοι

 3. avatar απλα ενας

  καμενος εγκέφαλος. τίποτε άλλο. εχριζε ψυχιατρικής παρακολουθησης. ολα τα αλλα λογια να αγαπιομαστε

 4. avatar ΕΛΠΙΔΑΓΙΟΚ

  Ο,τι σπουδαιότερο άφησε πίσω της η σύγχρονη ελληνική σκέψη! Ευχαριστούμε δάσκαλε!!!!

 5. avatar Νεκταρία

  Αν ο Λιαντίνης διάβαζε τις ανοησίες που γράφετε, είναι σίγουρο ότι θα σας κοίταζε με κατανόηση και αγάπη. Θα θεωρούσε ότι είστε τόσο μικρόμυαλοι που δεν επιτρέπετε σε έναν άνθρωπο να αποφασίζει για το τέλος του... Ευχαριστούμε δάσκαλε για αυτά που μας άφησες και περισσότερο ευχαριστούμε που έβαλες σε κίνηση το μικρό μυαλό μας!!!!

 6. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος

  Θεωρουσε ΣΥΝ-ΠΑΝταρχη τον θανατον !!!
  ( Για τον Διογενη,ως γνωστον,
  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΘΑΝΑΤΟΣ,
  ΠΑΡΑ ΜΟΝΟΝ ΑΙΩΝΙΑ ΖΩΗ !!!
  Τελος. )

 7. avatar Buk76

  Προς τι η ηρωποίηση ενός ψυχικά διαταραγμένου ;

 8. avatar ΚΛΑΣΙΚΗ

  ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΨΥΧΟΠΑΘΕΙΑΣ.

 9. avatar Τέλης

  Μόνο ο Ιησούς Χριστός νίκησε τον θάνατο! Κανένας άνθρωπος! Όλοι μας έχουμε εξαχρειωθεί και για αυτό είμαστε αμαρτωλοί και υπόδικοι ενώπιον του Θεού! Για αυτό τα οψόνια μας είναι θάνατος! Πας που πιστεύει στον Ιησού Χριστό και μετανοεί σε Αυτόν έχει ζωή αιώνια και νίκησε τον θάνατο!

  1. avatar Οοοοοοο

   Τέλη... μην μασάς κουτόχορτο...δεν υπάρχουν αυτά!

 10. avatar ΑΘΡΗΣΚΟΣ

  Τα μετά θάνατον, ίσως να με απασχολήσουν μετά θάνατον.

  1. avatar ΝΑστ

   Χωρίς ίσως, αυτό είναι το μόνο νομοτελειακά βέβαιο για όλους μας.

 11. avatar Μπαμπης Σωτηραλης

  Τεραστιος Ελληνας ,δασκαλος -φιλοσοφος,μονο η ιστορια θα τον εκτιμησει σωστα.
  Τα σεβει μου μου, προς την υπαρξη του

 12. avatar Υπαρχουν ανθρωποι

  που θελουν να ζησουν
  Και καποιοι αλλοι που φτυνουν την ζωη!

  1. avatar Yiannisg

   Σωστά τα λες.....
   Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να ζήσουν... διψούν για ζωή αλλά η ζωή (και όχι κάποιος θεός) τους δίνει βάσανα και αρρώστιες....και υπάρχουν και οι αμπελοφιλόσοφοι που θεωρούν τους εαυτούς τους δεν ξέρω εγώ τι, σαν αυτόν τον Λιαντίνη και πουλάνε τη ζωή τους έτσι απλά και εγωιστικά..... χωρίς να σκεφτεί την κόρη του την γυναίκα και την μάνα του..... Υπερόπτης;;; Εαυτούλης;;;;
   Νομίζει ότι ξεγέλασε τον θάνατο;;; Χαχαχαχαχα τι αστείο.... Ο θάνατος τον κέρδισε λοιπόν χωρίς κανένα κόπο.
   Αν υπάρχει άλλη ζωή ελπίζω εκεί να φανεί \"πιο έξυπνος\".......

   1. avatar Λιλονι

    Ταπες ολα

 13. avatar γιάννης λύρας

  Κι εγώ θα συμφωνήσω με τον JLD.
  Αμπελοφιλοσοφίες δηλαδή μας πούλησε.

  1. avatar αμπελοσοφιες εναντιων σοβαρων νεοελληνων με πνευματικο επιπεδο και iq ραδικιου

   αφου πουλουσε αμπελοσοφιες γιατι διαβασες και σχολιασες μαλιστα αρθρο για τον λιαντινη;;;

 14. avatar Κριμα

  Δεν κατάλαβε κάνεις ότι είχε κατάθλιψη;

 15. avatar JLD

  Όταν το μυαλό \"χάνει λάδια\" αυτό και άλλα πολλά είναι φυσικό επακόλουθο. Κρίμα!

 16. avatar FJR 500

  Ένας πραγματικός Εθνικός φιλόσοφος , οι Έλληνες θεοί ας αναπαυουν την ψυχή του.

  1. avatar Νικόδημος

   Ποιοι είναι οι Έλληνες Θεοί ρε μπαγλαμά ;; Για πες μας μερικούς να τους μάθουμε και \'μεις

   1. avatar PROCTOSYNALAR

    Ελα ρε ΜΠΑΓΛΑΜΑ τι ρωτησες ?

Παρακαλούμε περιμένετε ...