Πολλά είναι τα ελληνικά τραγούδια που «έντυσαν» σίριαλ κι έγραψαν ιστορία στη μικρή οθόνη. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, οι all time classic σειρές δεν ξεχνιούνται και σίγουρα το τραγούδι στους τίτλους αρχής τις ανέβασε ακόμα παραπάνω.

Άλλες αγαπήθηκαν, άλλες μπορεί να ξεχάστηκαν και κάποιες έγραψαν την δική τους ιστορία. Είναι εκείνες οι σειρές που είχαν το «κάτι» και όταν εισέβαλλαν στα σπίτια μέσα από το μαύρο κουτί, κατάφεραν να περάσουν το τεστ του χρόνου και σήμερα παραμένουν στις μνήμες μας. Σειρές που σημείωσαν σαραντάρια, πενηντάρια, ακόμα και εξηντάρια στους πίνακες της Nielsen και κατάφεραν να κρατήσουν το κοινό τους μέχρι και την ολοκλήρωσή τους.

Βρισκόμαστε στα τέλη της δεκαετίας του ’90, και όλη η Ελλάδα μοιάζει να ζει σε ρυθμούς… τσιγγάνικους. Ο λόγος; Η τεράστια επιτυχία της σειράς «Ψίθυροι καρδιάς» του Μανούσου Μανουσάκη και το ομότιτλο τραγούδι του Δημήτρη Μπάση σε μουσική Χρήστου Νικολόπουλου με το CD να γίνεται χρυσό από τις πρώτες εβδομάδες.

Υπήρξε ένα από τα δημοφιλέστερα σίριαλ στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης και κάθε φορά που προβαλλόταν χτυπούσε ρεκόρ τηλεθέασης.

Ο αντισυμβατικός έρωτας της νεαρής τσιγγάνας «Ερατούς» με τον «μπαλαμό» καθηλώνει το τηλεοπτικό κοινό με το ζευγάρι να γίνεται από τα διασημότερα στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. Ένας έρωτας που από τη γέννησή του κουβαλάει, σχεδόν αξεπέραστα εμπόδια, καθώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση τόσο με το «καθώς πρέπει» περιβάλλον του Αντώνη, τον οποίο ενσαρκώνει ο Απόστολος Γκλέτσος, όσο και με τον περιθωριακό, αλλά στεγανά κλειστό στους δικούς του κανόνες, κόσμο της Ερατoύς, την οποία υποδύεται, η Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους.

Μάλιστα, το επεισόδιο στο οποίο για πρώτη φορά η «Ερατώ» υποκύπτει ολοκληρωτικά στη γοητεία του «Αντώνη» σημείωσε ρεκόρ τηλεθέασης, φτάνοντας το 76,7%!

Η σειρά προβαλλόταν κάθε Δευτέρα βράδυ στο Mega και είχε 33 επεισόδια διάρκειας 45 λεπτών. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1997 και το τελευταίο στις 22 Ιουνίου 1998. Εκατομμύρια άνθρωποι ήταν στημένοι μπροστά στις οθόνες για να δουν πως θα εξελιχθεί το απαγορευμένο ειδύλλιο των δύο ερωτευμένων αλλά και να ακούσουν το τραγούδι των τίτλων, που είχε ήδη γίνει επιτυχία.

Ο «άγνωστος» ερμηνευτής και το σουξέ

Ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος είχε ακούσει με προσοχή τον Μανούσο Μανουσάκη να εξηγεί τον απρόβλεπτο έρωτα του Αντώνη και της Ερατούς. Συνεργάστηκε με τη στιχουργό Ελένη Γιαννατσούλια κι έτσι γεννήθηκε το τραγούδι «Ψίθυροι Καρδιάς» το οποίο και θέλησε να εμπιστευτεί σε ένα νέο, ταλαντούχο αλλά όχι και τόσο γνωστό ερμηνευτή τον Δημήτρη Μπάση.

«Με το που ξεκίναγε η εισαγωγή ένας θερμός άνεμος, μια βροντερή ηχώ ερχόταν από την πλατεία στη σκηνή» θυμάται ο Χρήστος Νικολόπουλος από τις ζωντανές παραστάσεις που έδινε και συμμετείχε ο Δημήτρης Μπάσης.

«Ειλικρινά τόσα χρόνια στη διασκέδαση, με τόσες συνεργασίες και εμπειρίες δεν είχα ξαναδεί κάτι ανάλογο. Δούλευα τότε στις Σειρήνες στη λεωφόρο Αλεξάνδρας με τον Παντελή Θεοχαρίδη και την Αθηνά Μόραλη. Με το που παίξαμε τις πρώτες νότες του τραγουδιού απ’ τον αντίλαλο ένιωθες πως κάτι σημαντικό και πρωτόγνωρο συμβαίνει», έχει γράψει ο Χρήστος Νικολόπουλος στη βιογραφία του. «Μπασάκη, να ξέρεις πως ό,τι ανεβαίνει κατεβαίνει. Αυτό που πρέπει ν’ αποδείξεις τώρα είναι ότι δεν είσαι ο τραγουδιστής του ενός τραγουδιού» συμβούλεψε ο Χρήστος Νικολόπουλος τον Δημήτρη Μπάση σε μία προσπάθεια να τον προσγειώσει μπροστά στην πρωτόγνωρη για τον καλλιτέχνη επιτυχία.

Το τραγούδι σταθμός στην καριέρα του Μπάση που ο ίδιος δεν πίστεψε εξαρχής

Οι «Ψίθυροι Καρδιάς» είναι αναμφισβήτητα από τα κομμάτια που τραγουδήθηκαν και χορεύτηκαν όσο λίγα αλλά και εκτόξευσαν την καριέρα του Δημήτρη Μπάση.

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι ο τραγουδιστής δεν το πίστεψε εξαρχής το κομμάτι και μάλιστα είχε επιλέξει κάποιο άλλο για να «ντύσει» το σίριαλ.

«Το καλοκαίρι του 1997 έκανα περιοδεία με τον Χρήστο Νικολόπουλο και τον Κώστα Μακεδόνα. Ήμουνα άγνωστος τότε και χωρίς δισκογραφία. Ο Νικολόπουλος μελετούσε εκείνη την εποχή το σενάριο του Μανούσου Μανουσάκη, γιατί θα έγραφε τη μουσική για τη σειρά “Ψίθυροι καρδιάς”, που θα έβγαινε στον αέρα το φθινόπωρο. Είχε, λοιπόν, επιλέξει εμένα για να τραγουδήσω τα τραγούδια της σειράς και όταν φτάσαμε στο στούντιο είχαμε μπροστά μας τρεις επιλογές για το ποιο τραγούδι θα έπρεπε να ντύσει τους τίτλους της έναρξης. Ηχογραφήσαμε τα τρία αυτά τραγούδια και έπρεπε άμεσα να στέλναμε στην παραγωγή του σίριαλ αυτό που θα επιλέγαμε» έχει πει σε συνέντευξή του ο Δημήτρης Μπάσης και συνέχισε:

«Εγώ δεν πίστεψα στο τραγούδι “Ψίθυροι καρδιάς” και επέλεξα ένα άλλο. Ο Νικολόπουλος όμως, ως πιο ειδικός στο να μυρίζεται το σουξέ, μου είπε ότι το συγκεκριμένο ήταν το πιο κατάλληλο. Με είχε διαβεβαιώσει ότι θα ήταν για μένα σαν να κέρδιζα το Λόττο. Η στιχουργός του, Ελένη Γιαννατσούλια, είχε φροντίσει να συμπεριλάβει στον στίχο τον τίτλο του σίριαλ».

Ωστόσο ο Δημήτρης Μπάσης αναγνωρίζει ότι πως το συγκεκριμένο τραγούδι υπήρξε σταθμός στην καριέρα του. Όπως έχει πει ο ίδιος σε συνέντευξή του: «Φυσικά και συμφωνώ, γιατί το τραγούδι “Ψίθυροι καρδιάς” σε μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου και στίχους της Ελένης Γιαννατσούλια γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία ξεπερνώντας σε πωλήσεις τους 150.000 δίσκους και έγινα ευρέως γνωστός. Είμαι ευγνώμων στον Χρήστο Νικολόπουλο γιατί πίστεψε περισσότερο από κάθε άλλον σε εμένα, βοηθώντας με εκείνη την περίοδο με τα τραγούδια του να φτάσω στην κορυφή! Και με αυτόν τον τρόπο κι επειδή λένε ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός νομίζω έκανα μια πολύ καλή και δυνατή αρχή».