17
loading
Γράφει
η Μαργαρίτα Τζαγκαράκη

Πώς μπορεί η Ελλάδα να αναβαθμιστεί σε ένα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης; Ποια τα οφέλη για την ελληνική οικονομία από μία τέτοια προοπτική και κυρίως ποια τα εθνικά και τα πολιτισμικά οφέλη για την σύγχρονη Ελλάδα; Το όραμά του να γίνει η Ελλάδα διεθνής πόλος έλξης εκπαιδευόμενων και εκπαιδευτών αναλύει ο κ. Σοφοκλής Ξυνής, πρόεδρος του εκπαιδευτικού ομίλου ΞΥΝΗ στο βιβλίο του «Ελλάδα, Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης».

Ο συγγραφέας κατάφερε μετά από συστηματική μελέτη να συγκεντρώσει όλα τα στατιστικά στοιχεία από χώρες που επενδύουν στην εκπαίδευση και στην υποδοχή αλλοδαπών φοιτητών, όπως η Ολλανδία και η Αυστραλία, καταδεικνύοντας πως το άνοιγμα των συνόρων της Ελλάδας στην εκπαίδευση θα έχει καταλυτικά θετικά αποτελέσματα στην οικονομία και στην πολιτιστική διπλωματία της χώρας μας.

«Να γίνει η Ελλάδα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης, δηλαδή να έρθουν αλλοδαποί φοιτητές στα δημόσια πανεπιστήμια, στα δημόσια ΤΕΙ και στα ιδιωτικά κολέγια. Με απλά λόγια να ανοίξει η Ελλάδα τα σύνορα στην εκπαίδευση για αλλοδαπούς φοιτητές» λέει στο newsbeast.gr ο κ. Σοφοκλής Ξυνής και συνεχίζει: «Αυτό το παλεύουμε γύρω στα 35 χρόνια. Φωνάζουμε, διαμαρτυρόμαστε, κάνουμε παρουσιάσεις σε πολιτικούς, σε πρωθυπουργούς, όπως τους Γ. Παπανδρέου, Κώστα Καραμανλή και Κώστα Σημίτη. Στο δρόμο κάποιοι φράκαραν, κάποιοι έβαζαν τρικλοποδιές στη θετική άποψη όλων των πρωθυπουργών».

Ο κ. Ξυνής επισημαίνει πως το θέμα τη προσέλκυσης ξένων φοιτητών αφορά τόσο τα δημόσια ΑΕΙ και ΤΕΙ όσο και τα ιδιωτικά κολέγια και ΙΕΚ τα οποία μέσω ειδικών προγραμμάτων θα μπορούν να υποδέχονται αλλοδαπούς φοιτητές κάτι που θα τονώσει τόσο την εθνική οικονομία όσο και το κύρος της χώρας. Η υποδοχή ξένων φοιτητών θα βοηθήσει πρώτον τα ίδια τα ιδρύματα, αλλά έχει παράλληλες ωφέλειες στην κατανάλωση, στον τουρισμό, στην αγορά ακινήτων, στην περιφερειακή ανάπτυξη, αλλά και στο πολιτιστικό κύρος της χώρας» σημειώνει.

«Το θεσμικό πλαίσιο για να έρθουν στην Ελλάδα αλλοδαποί φοιτητές υπάρχει από το 2000. Ξεκίνησε να φτιάχνεται επί τριών υπουργών, ξεκίνησε με μία τριπλή υπουργική απόφαση, επί υπουργίας Γιώργου Ρωμαίου (υπ. Δημόσιας Τάξης), Γιώργου Παπανδρέου (υπ. Παιδείας) και Θεόδωρου Πάγκαλου (υπ. Εξωτερικών). Τι προβλέπει; Πρώτον να δίνει βίζα ο Έλληνας πρέσβης που είναι στη χώρα αυτών που έρχονται να σπουδάσουν στην Ελλάδα και δεύτερον να δώσει άδεια παραμονής η Νομαρχία. Και αυτό το θέμα είναι θεσμοθετημένο αλλά δεν το υποστηρίζει καμία κυβέρνηση».

«Άγνωστο» λέει ο κ. Ξυνής στο ερώτημα γιατί δεν προχωράει μία τέτοια προοπτική.

«Η υπόθεση η δική μου είναι ότι ίσως κωλυσιεργείται από δυνάμεις που δεν θέλουν αυτή την ανάπτυξη ακόμα κι όταν οι πολιτικοί έχουν δώσει το πράσινο φως».

Πόσο καλό θα μπορούσε να κάνει στην Ελλάδα η εισροή αλλοδαπών φοιτητών κι ενώ η χώρα μας εξακολουθεί να είναι ένας από τους σημαντικότερους «εξαγωγείς» φοιτητών;

«Το βασικό είναι η εισροή χρήματος από το εξωτερικό. Ζωντανό χρήμα, όχι των φορολογουμένων, χρήμα που θα έρθει στην Ελλάδα κατευθείαν. Διότι οι φοιτητές που θα έρθουν εδώ θα πληρώνουν δίδακτρα, διαμονή, σίτιση, φαγητό, διασκέδαση, τουρισμός. Είναι τεράστια τα οικονομικά οφέλα. Και φυσικά τα εθνικά οφέλη. Δημιουργούμε πρεσβευτές. Ας λάβουμε υπόψιν ότι όσοι πολιτικοί σπούδασαν στο εξωτερικό επηρεάστηκαν από τις χώρες που σπούδασαν. Σπούδασαν στην Αμερική συνδέθηκαν με την Αμερική, σπούδασαν στη Γαλλία το ίδιο, στη Γερμανία το ίδιο. Οπότε και οι φοιτητές που θα σπουδάσουν στην Ελλάδα θα επηρεαστούν από την Ελλάδα, από τα εθνικά μας θέματα, τα πολιτιστικά μας θέματα. Θα τα γνωρίσουν από πρώτο χέρι κι όταν πάνε στο εξωτερικό το κέρδος θα είναι τεράστιο για την χώρα μας. Αυτοί θα είναι οι συνδετικοί κρίκοι επιχειρηματικών σχέσεων πατριωτών τους, των Κινέζων για παράδειγμα αν πάνε στην Κίνα, με αντίστοιχους Έλληνες» λέει και συνεχίζει:

«Τα ΤΕΙ της επαρχίας θα ωφεληθούν από τα επιπλέον δίδακτρα, θα γεμίσουν τάξεις που τώρα είναι άδειες. Τα τελευταία χρόνια που η Ολλανδία μπήκε στο ρυθμό αυτό έχει δισ. έσοδα ενώ μεγάλα και σημαντικά είναι και τα εθνικά της οφέλη».

Τον ρωτάμε αν μπορούν τα ελληνικά πανεπιστήμια να προσελκύσουν φοιτητές και απαντάει:

«Εάν τα δημόσια πανεπιστήμια δεν έχουν τις προϋποθέσεις είναι άξια της τύχης τους και της τύχης μας ως χώρα. Από την στιγμή που οι αλλοδαποί φοιτητές θα πληρώνουν δίδακτρα, τα πανεπιστήμια θα έχουν κέρδος για να κάνουν τις όποιες δομές χρειάζονται. Να νοικιάσουν κτίριο με αίθουσες, να προσλάβουν καθηγητές. Δεν θα μπαίνει μέσα το Δημόσιο. Θα έρχονται στην Ελλάδα με πιο φτηνά δίδακτρα από ότι στην Αγγλία. Γιατί να μην έρθουν; Γιατί πάνε στην Κύπρο; Στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου φοιτούν χιλιάδες αλλοδαποί. Φοιτούν 12.000 Έλληνες, δεν είναι αλλοδαποί οι Έλληνες στην Κύπρο; Δεν δίνουν εκεί τα λεφτά τους; Οφείλουν τα δημόσια πανεπιστήμια να ανοίξουν τα φτερά τους, γιατί έχουμε καλά πανεπιστήμια. Είναι θέμα ώθησης του κράτους. Είναι αξιοθρήνητη η οποία αδράνεια και η όποια καθυστέρηση. Αυτή η εσωστρέφεια είναι καταστροφική για την Ελλάδα. Θα πάθει ζημιά η Ελλάδα αν ανοίξει τα σύνορα; Εδώ έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες ξένους και κινδυνεύουμε, θα κινδυνεύσουμε από τους αλλοδαπούς φοιτητές; Θέλει πολιτική βούληση» διαπιστώνει ο κ. Ξυνής.

Θα σας πω και κάτι άλλο. Όταν ψηφιζόταν ο νόμος για την είσοδο και παρανομή των αλλοδαπών στην Ελλάδα, το 2001, βλέπω τον Φώτη Κουβέλη στη Βουλή και μου λέει "κ. Ξυνή ψηφίστηκε ομόφωνα από όλη τη Βουλή". Δεν είναι θέμα πολιτικών, αριστερών ή δεξιών. Έχουν γίνει προσπάθειες αλλά κάποιοι φρενάρουν όλη αυτήν την εξέλιξη. Έχουμε χάσει την ευκαιρία εδώ και 30 χρόνια ας το κάνουν τώρα. Στην Ελλάδα υπάρχει υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, υπάρχουν καθηγητές υψηλού επιπέδου. Στην Αμερική υπάρχουν χιλιάδες Έλληνες καθηγητές ΑΕΙ και διαπρέπουν. Η Ελλάδα εκτρέφει καθηγητές υψηλού επιπέδου».

«Ξέρετε τι λέω εγώ; Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Κι αν δανειστούμε την ρήση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή "Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;" εγώ θα πω ότι το ερώτημα είναι ποιος βάζει φρένο σε αυτή την ευκαιρία, την προοπτική».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

17
σχόλια
 1. avatar τριαλαρο

  1) ποιος σας είπε ότι δεν έρχονται ξένοι φοιτητές??? Ειδικά σε τμήματα της φιλοσοφικής έρχονται από αφρική, αραβικές χώρες, χώρες του πρωην ανατολικού μπλοκ και την κίνα. Οι περισσότεροι πέρνουν υποτροφίες αλλά όχι όλοι
  2)Αν και απόφοιτος πανεπιστημίου, είμαι υπέρ την ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αλλά πανεπιστημίων, όχι πέρνω το χαρτί πληρώνοντας, όπως γίνεται στο 90% των ΙΕΚ και κολλεγίων. Από τα κολλέγια που ξέρω στην Αθήνα, μόνο το Ντιρί και το Αλμπα έχω ακούσει να κόβουν αβέρτα. Δεν είναι τυχαίο που αν καταφέρεις να τελειώσεις π.χ. το Άλμπα, πράγμα πολύ δύσκολο, είναι σα να έχεις βρει και δουλειά. Στα υπόλοιπα, αν δεν τα παρατήσει ο φοιτητής, πως γίνεται να τελειώνουν όλοι στον χρόνο τους και χωρίς να έχουν κοπεί ποτέ και πατώντας μόνο στα άκρως απαραίτητα μαθήματα??? Στατιστικά είναι αδύνατο. Όταν σοβαρευτούν λίγο με τα πτυχία που δίνουν, η πλειονότητα, τότε μετά χαράς να γίνουν και πανεπιστήμια.

 2. avatar Άρρωστος

  Δεν προλαβαίνει η αγορά να απορροφήσει τους πτυχιούχους των κρατικών και πρέπει να βγουν και απο τα ιδιωτικά. Κάθε ντουγανι σώνει και καλα να πάρει πτυχίο! Αυτές ειναι επιχηρημαικες ιδέες που θα σώσουν τη χώρα.

 3. avatar Τζιμής το λαμογιο

  ... εγώ θα πω ότι το ερώτημα είναι ποιος βάζει φρένο σε αυτή την ευκαιρία, την προοπτική» αν θες να μάθεις βρες έναν καθρέφτη εκεί θα δεις τη φάτσα σου που έκλεψε το δημόσιο (ΙΚΑ) και μετά οι φίλοι σου σε διευκόλυναν να πληρώσεις με τον πιο επαισχυντο διακανονισμό πληρωμής στην ιστορια

 4. avatar torpilas

  διακανονισμό με ΙΚΑ έως και τα εγγόνια του. . . Επιχηρηματίας με όραμα . . .

 5. avatar mmakos

  Είναι αδιανόητο και βλακώδες να μην επιτρέπει το Σύνταγμα την ίδρυση
  μη κρατικών πανεπιστημίων. Δεν καταλαβαίνω την ιδεοληψία όλα στο κράτος.
  Τα μη κρατικά λιμάνια και αεροδρόμια ;. Ας βάλουμε τέλος στις ιδεοληψίες
  και τα ψεύτικα τα λόγια .

 6. avatar αυτος δεν ειναι

  που χρωσταει 300 εκατομυρ στο ΙΚΑ ?

  1. avatar οχι

   οχι

 7. avatar Ελληνοαμερικανος

  Όσο η αριστερή θολοκουλτούρα διέπει την Ελλάδα ξεχάστε το.

 8. avatar ΑΤΛΑΣ

  Δυστυχώς δεν θα έρχονται αλλοδαποί φοιτητές, το επίπεδο των ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ με τα γνωστά προβλήματα είναι χαμηλό. Δεν είναι ελκυστικό για ξένους. Η Κύπρος που το προσπάθησε , με πολύ καλύτερες συνθήκες ασφάλειας, περιβάλλοντος και σχετικά καλό επίπεδο σπουδών , αντιμετωπίζει τώρα πρόβλημα , δεν πάνε πλέον αλλοδαποί φοιτητές σε ικανοποιητικό αριθμό.(εκτός από.. ..Έλληνες φοιτητές).

  1. avatar ωραιο νικ εχεις..

   δεν εχουν ολοι λεφτα να πανε στο ΜΙΤ, μπορει να προσελκυεις φοιτητες απο χωρες της Αφρικης, Κινας, Ασιας.... και δεν μιλαω καθολου ειρωνικα !!!

 9. avatar ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΑΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΟ ΣΑΜΑΡΑΣ

  πρωτιστως δε βοηθα η γλωσσα κυριε
  ειναι δυσκολη και μιλιεται απο ελαχιστο κλασμα του παγκοσμιου πληθυσμου
  παρεκτος και προτεινετε ναχουμε δευτερη επισημη γλωσσα τααγγλικα οπως οι κάτω χωρες- σκανδιναβία και τα πανεπιστημια αγγλοφωνα
  το οτι ελληνες ειναι οι καλυτεροι πελατες σε ιατρ σχολες ρουμανιας βουλγαριας κλπ πρωην ανατολικου μπλοκ ,ειναι αλλο κεφαλαιο, τους λογους τους ξερετε και αποτελει εξαιρεση σε σχεση με την διεθνη ταση

 10. avatar Αντε καλά

  δηλαδή αν ανοίξουν ιδιωτικά πανεπιστήμια θα έρχονται στην Ελλάδα να σπουδάσουν απο το εξωτερικό;
  Αυτό είναι το αστείο της Κυριακής..

  1. avatar Και που ξέρεις

   Εσύ από Κυριακή ή από μόρφωση;

 11. avatar Απόδημος

  H Ελλάδα πρέπει να έχει και ιδιωτικά πανεπιστήμια με αστυνόμευση για εύπορους σπουδαστές Ελληνες και αλλοδαπούς, τα δημόσια όμως πανεπιστήμια που λειτουργούν με χρήματα Ελλήνων φορολογουμένων δεν πρέπει να έχουν αλλοδαπούς.

 12. avatar Κρίμα

  που ανακλήθηκε η άδεια του ΙΕΚ Ξυνή. Γιατί άραγε;

  1. avatar γιατί

   ανταγωνιστικός όμιλος είχε συγγενή τον υπουργό

 13. avatar ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΚ.

  Η απάντηση έρχεται από την κατάσταση των πανεπιστημίων που έχουν καταντήσει άσυλο κάθε παρανομίας και απαράδεκτων κτιριακών υποδομών, αλλά και από τα μνημόσυνα 6ης Δεκεμβρίου κάθε χρονιάς. Με λίγα λόγια η Ελλάδα τετέλεσται.

Παρακαλούμε περιμένετε ...