Οι επιστήμονες συγκλίνουν στην πιθανότητα να υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες και μπορεί να διαφωνούν στο αν είναι νοήμονα όντα ή όχι οι εξωγήινοι, αλλά συμφωνούν σε δύο πρακτικά προβλήματα που θα αντιμετώπιζαν αν ήθελαν να έρθουν σε επαφή με τους ανθρώπους.

Το πρώτο ζήτημα αφορά την ταχύτητα των ταξιδιών στο διάστημα, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή επιστήμης και μηχανικής των υλικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Scott McCormack, αναφέρει η Mirror.

Ο McCormack τονίζει πως ταξίδια με ταχύτητα μεγαλύτερη από εκείνη του φωτός ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας, γιατί οι νόμοι της φυσικής δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο.

«Αν υπάρχουν πολιτισμοί που ταξιδεύουν στο διάστημα, μέσα σε αυτά τα τρία ή τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια θα είχε περάσει κάποιος ή στείλει ανιχνευτές. Όμως οτιδήποτε πηγαίνει γρηγορότερα από το φως είναι επιστημονική φαντασία αυτή τη στιγμή, επειδή οι νόμοι της φυσικής λένε ότι δεν μπορείς να το κάνεις αυτό. Η ταχύτητα του φωτός είναι το πιο γρήγορο μέσο που έχουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ιπτάμενος δίσκος

Ταξίδι χωρίς ίχνη;

Ο δεύτερος λόγος για τον Αμερικανό καθηγητή που εμποδίζει την επαφή των εξωγήινων με τους ανθρώπους, είναι η μηχανική και τα υλικά που είναι διαθέσιμα.

Έχοντας κατά νου την ιδέα, πως οι εξωγήινοι είναι πιο προηγμένοι από τον άνθρωπο, σημαίνει ότι χρησιμοποιούν υλικά στα διαστημόπλοια που αντέχουν τεράστια ταξίδια, αλλά παραμένουν άγνωστα στον άνθρωπο.

«Η ανθεκτικότητα είναι συνήθως η ικανότητα του υλικού να απορροφά ενέργεια και τα υλικά που είναι σκληρά όπως τα διαμάντια τείνουν να έχουν χαμηλότερη ανθεκτικότητα. Για να αντισταθείτε σε αυτές τις συγκρούσεις, θέλετε να έχετε ένα υλικό που θα έχει τόσο υψηλή σκληρότητα για να αντιστέκεται στην παραμόρφωση όσο και υψηλή αντοχή σε θραύση. Ποιο υλικό θα μπορούσε να είναι αυτό; Δεν νομίζω ότι έχουμε ακόμη απάντηση», ανέφερε ο καθηγητής.

Ιπτάμενος δίσκος

Οι ειδικοί λοιπόν, θεωρούν ότι αν έχουν ξεπεραστεί οι δύο παραπάνω δυσκολίες, τότε οι εξωγήινοι θα είχαν περάσει από τη Γη ή τον γαλαξία. Όμως αν είχε γίνει αυτό, αναγκαστικά θα άφηναν πίσω κάποιο ίχνος κι ας μην μπορούσε να το ερμηνεύσει σωστά ο άνθρωπος.

Μάλιστα, χρησιμοποιούν ως παράδειγμα την πρώιμη ανακάλυψη της Αμερικής από τους Ευρωπαίους, όπου καμία πλευρά δεν γνώριζε για την ύπαρξη της άλλης, αλλά υπήρχαν στοιχεία που μαρτυρούσαν την εκάστοτε ζωή.