Το «αερογιότ» σχεδιασμένο από το Lazzarini Design Studio είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται: ένα σούπερ γιοτ που πετά και επιπλέει. Τα γιοτ και τα ιδιωτικά αεροπλάνα προσφέρουν πολυτελείς τρόπους μεταφοράς αλλά πρόσφατα, ένας επιχειρηματίας με έδρα τη Γερμανία και ο Ιταλός σχεδιαστής Pierpaolo Lazzarini ανακάλυψαν τι συμβαίνει όταν συνδυάζονται γιοτ και τζετ, αναφέρει το architecturaldigest.com. Το αποτέλεσμα; Το εξαιρετικά κομψό «αερό γιοτ».

Εξοπλισμένο με οκτώ αντίθετα περιστρεφόμενους ηλεκτρικούς κινητήρες που τροφοδοτούνται από εξαιρετικά ελαφριές μπαταρίες και ηλιακούς συλλέκτες, το γιοτ μήκους σχεδόν 150 μέτρων μπορεί να διασχίσει τον ουρανό (και τη θάλασσα) με ταχύτητα 60 κόμβων για περισσότερες από δύο ημέρες συνεχόμενα με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Επιπλέον, εκτός από την πλήρως ηλεκτρική κινητικότητά του, το αεροσκάφος είναι βιώσιμο και με άλλους τρόπους, καθώς θα κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από ανθρακονήματα, που εξασφαλίζουν τόσο υψηλή αντοχή όσο και ελαφρύ βάρος.

Το πρώτο «αερογιότ» στον κόσμο θα σαλπάρει στον ουρανό και τη θάλασσα

Το φουτουριστικό σκάφος μήκους 150 μέτρων αποτελείται από τρία κύρια μέρη: ένα κεντρικό διαμέρισμα με σαλόνι και τραπεζαρία που πλαισιώνεται από δύο φουσκωτές φλάντζες ηλίου που φιλοξενούν 10 σουίτες.

Ο σχεδιασμός του Lazzarini μοιάζει με κάτι από το μέλλον: ένα ευρύχωρο σαλόνι και τραπεζαρία που στεγάζεται μέσα στην κεντρική δομή σε σχήμα τορπίλης που συνδέεται μέσω οκτώ γεφυρών άνθρακα (τέσσερις σε κάθε πλευρά) με δύο πλάκες μήκους 45 μέτρων. Και τα blimps που περιέχουν 14.125.867 κυβικά πόδια ηλίου που κρατούν το σκάφος ψηλά στον ουρανό, πλαισιώνουν το κύριο διαμέρισμα. Και μάλιστα δεν βρίσκονται εκεί μόνο για να ανυψώσουν το τζετ, καθώς ανάμεσα στα δύο, υπάρχουν 10 σουίτες επισκεπτών, οι οποίες χαίρουν όλες θέα 360 μοιρών.

Τα δύο διαμερίσματα που μοιάζουν με μπαλόνια και στις δύο πλευρές του εντυπωσιακού σκάφους περιλαμβάνουν μια φουσκωτή βάση που επιτρέπει στο καινοτόμο μηχάνημα να επιπλέει στην επιφάνεια του νερού όταν ο ιδιοκτήτης έχει τη διάθεση να πλεύσει στη θάλασσα. Αν και η δυνατότητα επιλογής του μέσου που έχει περισσότερο νόημα για συγκεκριμένους προορισμούς ακούγεται σαν ιδανικός τρόπος για ταξίδι, το sky yacht απέχει, δυστυχώς, πολύ μακριά από την αντικατάσταση τυπικών πλοίων και αεροπλάνων.

Ωστόσο, για τον ιδιώτη που παρήγγειλε το sky yacht αξίας 627.511.500 δολαρίων, ο νέος τρόπος μεταφοράς του είναι ο τρόπος του μέλλοντος. Στην πραγματικότητα, το σχεδιαστικό γραφείο Lazzarini υποσχέθηκε ότι ένα πρωτότυπο μοντέλο πρώτης κλίμακας θα ανέβει στον αέρα αργότερα μέσα στο 2022 και μια συλλογή ελαφρώς διαφορετικών σχεδίων (διαφορετικού μήκους) βρίσκεται επί του παρόντος στις πρώτες φάσεις τόσο της μηχανικής όσο και της κατασκευής πρωτοτύπων. Έτσι, ίσως να είμαστε τυχεροί κάποια στιγμή και να καταφέρουμε να γίνουμε επιβάτες σε ένα σκάφος που πετά πριν από το τέλος της δεκαετίας.